ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω τραπεζικής κάρτας – Συμβουλές προστασίας!

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε πως διερευνήθηκε και εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακής απάτης, για την οποία σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία άγνωστος υπέκλεψε τα στοιχεία τραπεζικής κάρτας, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση διαδικτυακών συναλλαγών.

Τα καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Από την άμεση αστυνομική και διαδικτυακή – ψηφιακή έρευνα που ακολούθησε και από την ανάλυση των στοιχείων και δεδομένων που προέκυψαν, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του ημεδαπού στην υπόθεση και προσδιορίστηκε ο τόπος κατοικίας του.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, ιδιόχειρο σημείωμα και κινητό τηλέφωνο.

Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις. Η δικογραφία που σχηματίστηκε, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σημειώνεται πως ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί η σχετική υποκλοπή, είναι η διαδικασία του phishing. Με προηγούμενη ανακοίνωση της, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωνε για αυτό.

Το «phishing» πραγματοποιείται συνήθως με τη αποστολή μαζικών spam e-mails, τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κ.λ.π.), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα.
Στη συνέχεια, οι εγκέφαλοι της απάτης χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά για την πραγματοποίηση αξιόποινων πράξεων. Συγκεκριμένα, ο αποστολέας απαιτεί ο παραλήπτης να ενημερώσει ή να επαληθεύσει άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία του για λόγους ασφαλείας, όπου στο τέλος οδηγείται μέσω συνδέσμων σε κάλπικες ιστοσελίδες, οι οποίες και μιμούνται στο μέγιστο τις επίσημες.

Συμβουλές

*Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούν μέσω μεμονωμένων e-mail προσωπικές πληροφορίες.
*Μη συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων.
*Πληκτρολογήστε στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και μη μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων (links).

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω τραπεζικής κάρτας – Συμβουλές προστασίας!
To Top