ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξιχνιάστηκαν 225 ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες-Πάνω από 1.000.000 ευρώ το παράνομο κέρδος των απατεώνων

Δύο οι εγκληματικές οργανώσεις- Με το πρόσχημα του “ενδιαφερόμενου αγοραστή” ή “λογιστή” εξαπατούσαν επαγγελματίες

Εξιχνιάστηκαν , μετά από πολύμηνη, ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, 30 επιπλέον περιπτώσεις τηλεφωνικών – ηλεκτρονικών απατών, από τις οποίες οι 20 διαπράχθηκαν με το πρόσχημα του «ενδιαφερόμενου αγοραστή» και οι δέκα με το πρόσχημα του «λογιστή», σε πανελλαδικό επίπεδο, τα μέλη δυο εγκληματικών οργανώσεων .

(Υπενθυμίζεται το σχετικό δελτίο τύπου : 02-03-2022: Εξαρθρώθηκαν δυο εγκληματικές οργανώσεις που αφαίρεσαν 1.000.000 ευρώ περίπου εξαπατώντας πολίτες )

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Αύγουστο του έτους 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.

Σε ότι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση , η δράση της αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (96) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 517.713 ευρώ.

Τα μέλη της προσποιούμενοι τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, οι οποίοι είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.

Οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τρίτων συνεργών τους ( money mules ).

Σε ότι αφορά την δεύτερη εγκληματική οργάνωση οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (99) περιπτώσεις απατών, που διαπράχθηκαν πανελλαδικά, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται περίπου στις (440.000) ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος, (εποχιακό δώρο επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19), ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP ( One Time Password ), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να αφαιρούν διάφορα χρηματικά ποσά.

Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων από την εξιχνίαση των 225 απατών ξεπερνά το 1.180.000 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου θα υποβληθεί στην Ανακρίτρια Αγρινίου.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εξιχνιάστηκαν 225 ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες-Πάνω από 1.000.000 ευρώ το παράνομο κέρδος των απατεώνων

Δημοφιλέστερα

To Top