ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξελίξεις στην υπόθεση της 29χρονης ΑμεΑ στον Άμμο-Σχηματίζεται Δικογραφία-Αναμένεται παρέμβαση Εισαγγελέα

Σάλο έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η υπόθεση της 29χρονης κοπέλας που διαβιούσε έγκλειστη στο σπίτι της υπό συνθήκες που εξετάζει η Εισαγγελία.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται στις 14 Ιουλίου 2022 όταν στο ΑΤ Καλαμάτας έφθασε εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με διερεύνηση των αδικημάτων της παράνομης κατακράτησης και έκθεσης σε βάρος της 29χρονης η οποία, όπως σημειώνεται στα σχετικά έγγραφα, έχει διαγνωσθεί με μέτρια νοητική υστέρηση με σύνοδες συμπεριφορές.

Η σχετική παραγγελία έγινε με αφορμή υπηρεσιακό σημείωμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία πραγματοποίησε στις 25 Μαΐου 2022 αυτοψία από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου σε συνεργασία με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Καλαμάτας, και είχε διαπιστώσει ότι το παραπάνω πρόσωπο ΑΜΕΑ διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο.

Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους θετούς γονείς της ως το μοναδικό μέσο για αποτροπή επιθετικής συμπεριφοράς της κοπέλας αλλά και αποτροπής του κινδύνου αυτοτραυματισμού της. Οι γονείς της σύμφωνα με πληροφορίες είχαν υιοθετήσει την 29χρονη όταν ήταν 22 μηνών.

Στις 14 Ιουλίου 2022 αστυνομικοί του Α.Τ Καλαμάτας επισκέφθηκαν το σπίτι της οικογένειας όπου και διαπίστωσαν την ύπαρξη της ξυλοκατασκευής στο δωμάτιο με τους γονείς να ισχυρίζονται ότι ο λόγος της ύπαρξης αυτής είναι για την προστασία της 29χρονης από κρίσεις που παθαίνει.

Περαιτέρω μετά από ένορκη μαρτυρική κατάθεση ψυχιάτρου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, προέκυψε ότι η κοπέλα είχε εξεταστεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη, με κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και του Α.Τ.Καλαμάτας να έχουν μεταβεί  στο σπίτι της 29χρονης.

πληροφορίες από protothema.gr

To Top