ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών στην Καλαμάτα: 8 συλλήψεις-3 εγκληματικές οργανώσεις

Εξαρθρώθηκε εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από τρεις εγκληματικές οργανώσεις τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά από τις αρχές του 2019, στην καλλιέργεια και τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης στη Μεσσηνία

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣ ΚΑΙ 1.779 ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ- ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΕΡΔΟΣ

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας στην εξάρθρωση εγκληματικού δικτύου, αποτελούμενου από τρεις εγκληματικές οργανώσεις τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια και τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης στη Μεσσηνία.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 8 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των δεκαπέντε (15) μελών του δικτύου. Η σύλληψη επτά (7) ενεργών μελών του, είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, πρωινές ώρες, σε περιοχές της Μεσσηνίας, ενώ ένα ακόμα ενεργό μέλος είχε συλληφθεί την 27.9.2019 και πρώτες πρωινές ώρες, σε αγροτική περιοχή στην Καλαμάτα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν δύο (2) εντάλματα σύλληψης, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συμμετοχή αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας και Αργολίδας, του Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Μεσσηνίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Δυτικής Μάνης, της Ομάδας Ασφαλείας του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν επτά (7) ημεδαποί, ηλικίας από 32 έως 57 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τα ναρκωτικά, καθώς και για τις -κατά περίπτωση- παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα, τις ραδιοσυχνότητες και τα βεγγαλικά- εκρηκτικά .

Η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον έναν 53χρονο ημεδαπό, επίσης μέλος του εγκληματικού δικτύου, που βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, ύστερα από τη σύλληψή του την 24.7.2019, από αστυνομικούς Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.

Επιπλέον, συνελήφθησαν δύο ακόμη ημεδαποί ηλικίας 53 και 60 ετών, αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τον τελωνειακό κώδικα.

ΕΝΑΣ 45ΧΡΟΝΟΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 3 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, το εγκληματικό δίκτυο, είχε ηγετικό μέλος έναν 45χρονο ημεδαπό, ο οποίος είχε αρχηγικό ρόλο και στις τρεις επιμέρους εγκληματικές οργανώσεις. Καθεμιά από τις εγκληματικές οργανώσεις διέθετε ιεραρχική δομή και συγκρότηση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.

Πιο συγκεκριμένα την πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν ο παραπάνω 45χρονος, ένας 41χρονος ημεδαπός και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 36 και 38 ετών, αντίστοιχα.

Αυτή η εγκληματική οργάνωση καλλιεργούσε φυτεία κάνναβης αποτελούμενη από -1.665- δενδρύλλια σε απόκρημνη δασική έκταση στην περιοχή που βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, και συγκεκριμένα στην Κρύα Βρύση.

Ο 45χρονος ήταν χρηματοδότης της καλλιέργειας, ο 41χρονος προμηθευτής των σπόρων κάνναβης και σύμβουλος για τις απαιτούμενες καλλιεργητικές πράξεις, ενώ οι δύο αλλοδαποί ήταν οι καλλιεργητές – φύλακες της φυτείας. [Η φυτεία είχε εντοπιστεί τον Ιούνιο από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρύα Βρύση Ταϋγέτου]

Μετά την ανακάλυψη της φυτείας οι παραπάνω αλλοδαποί, απομακρύνθηκαν άμεσα από την περιοχή με πιθανότερο προορισμό χώρα του εξωτερικού.

ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν τρεις (3) ημεδαποί ηλικίας 53, 57 και 60 ετών, αντίστοιχα κι ένας 54χρονος αλλοδαπός.

Οι ανωτέρω καλλιεργούσαν φυτεία -114- δενδρυλλίων κάνναβης σε αγροτοδασική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, στα Γιαννιτσάνικα, η οποία εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, την 23.7.2019, οπότε είχε συλληφθεί ο 53χρονος και κατά τον ενεστώτα χρόνο τυγχάνει έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης.

2 ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ 54ΧΡΟΝΟΥ 

Ο 54χρονος ήταν ο καλλιεργητής – φύλακας της φυτείας ο οποίος συνελήφθη την 27-09-2019, σε αγροτική περιοχή στην Καλαμάτα , για παράβαση του νόμου περί Αλλοδαπών και ύστερα από ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Καλαμάτας για την παραπάνω φυτεία κάνναβης αλλά και γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε επιπλέον ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Αθηνών για μεγάλη φυτεία κάνναβης, που καλλιεργούσε τους θερινούς μήνες του έτους 2018 σε δασική περιοχή του Νομού Λακωνίας.

ΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΧΑΣΙΣΟΦΥΤΕΙΕΣ

Οι παραπάνω φυτείες, εντοπίσθηκαν ύστερα από ειδικές, τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους (σκιαγράφηση εγκληματικού προφίλ, ανάλυση γεωγραφικού εύρους κεραιών, εκτίμηση χωροχρονικών δεδομένων, συνδυαστική μελέτη και ανάλυση του ψηφιακού υλικού), με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας και από φυσική παρακολούθηση των εμπλεκομένων, που εφάρμοσαν οι Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών.

ΑΡΧΗΓΟΣ-ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ 8 ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ 3η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΔΙΟΧΕΤΕΥΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Την τρίτη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν ο 45χρονος, ηγετικό στέλεχος της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, ο 47χρονος, ηγετικό στέλεχος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, έξι (6) ημεδαποί, ηλικίας από 32 έως 43 ετών, ένας 37χρονος αλλοδαπός, καθώς κι ένας ακόμη άγνωστος συνεργός τους.

Τα μέλη της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και έχοντας, διακριτούς ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως την ημέρα της σύλληψης τους (30-09-2019), στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μεσσηνίας έχοντας ως κυριότερο τόπο δράσης την πόλη της Καλαμάτας, αποκομίζοντας μεγάλο χρηματικό όφελος, που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons ), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΑΠΟΘΗΚΕΣ

Κατά τη διάρκεια της, ευρείας κλίμακας, επιχείρησης, διενεργήθηκαν χθες (30.9.2019) από τις πρωινές έως τις μεσημεριανές ώρες, παράλληλες έρευνες σε οικίες, σε οικίες, αποθήκες, υπαίθριους χώρους, οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

24- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 2,5 μέτρα περίπου,
ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους –6.011,90- γραμμαρίων,
μικροποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης
159- δισκία, που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά,
136– γραμμάρια λαθραίου καπνού,
2- ζυγαριές ακριβείας,
το χρηματικό ποσό των -240- ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
2- Ι.Χ. αυτοκίνητα εκ των οποίων το ένα επιβατικό και το άλλο φορτηγό,
-2- συσκευές ασύρματης επικοινωνίας,
-924- γραμμάρια άκαπνης πυρίτιδας,
1- κροτίδα,
1- φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
1- φυσίγγιο πυροβόλου όπλου,
2– κυνηγετικά όπλα, τα οποία κατέχονταν παράνομα,
14– κινητά τηλέφωνα,
αντικείμενα σχετιζόμενα με την καλλιέργεια των φυτών.
Η ποσότητα λαθραίου καπνού θα σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

 

Διαβάστε και αυτά:

Δύο χασισοφυτείες με 1.700 δενδρύλλια σε Χώρα και Ταΰγετο “ξετρύπωσε” το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Xασισοφυτεία με 114 δεντρύλλια σε δασική περιοχή της Καλαμάτας-Συνελήφθη 55χρονος

Eξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών στην Καλαμάτα: 8 συλλήψεις-3 εγκληματικές οργανώσεις
To Top