Υγεία

Έξαρση των κουνουπιών – Να αναλάβουμε δράσεις πρόληψης

Έξαρση των κουνουπιών και των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου διαπιστώνουν το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά, τα οποία αποτελούν την κύρια φυσική δεξαμενή του ιού. Ο ιός του Δυτικού Νείλου εισάγεται σε μία περιοχή με μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά και στη συνέχεια μεταδίδεται στα κουνούπια της περιοχής και σε τοπικούς πληθυσμούς -κυρίως άγριων- πτηνών.
Από τα μολυσμένα κουνούπια μολύνονται οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Το αξιοσημείωτο είναι πως τα «κοινά» κουνούπια, που υπάρχουν παντού, σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον, είναι εκείνα που μεταφέρουν τον ίο.

«Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα την προέλευση των πτηνών, με αποτέλεσμα να περνά και στα κοτέτσια και στα οικόσιτα το κουνούπι, για αυτό και υπάρχει πάντα η ανάγκη για να αναλαμβάνουμε δράσεις πρόληψης», μας εξηγεί ο γιατρός και πρώην Διευθυντής ΕΣΥ, Υγιεινολόγος Δημήτρης Μετοχιαννάκης.

Η μόλυνση και τα κρούσματα

Το 75-80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, περίπου 20-25% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο, και λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.
Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό για ανθρώπους.

«Είναι αλήθεια πως καμιά φορά τσιμπώντας τα κουνούπια βλέπουμε να προσπερνούν και το ύφασμα. Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο πως χρειαζόμαστε προστασία, σύμφωνα και με τις οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ γιατί τα κουνούπια δημιουργούν εστίες όπου υπάρχει στάσιμο νερό», τονίζει ο Υγιεινολόγος Δημήτρης Μετοχιαννάκης.

Να σημειωθεί πως οι οδηγίες προς το κοινό και όλους τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες, που δίνουν τόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και το Υπουργείο Υγείας εστιάζουν στην «ανάγκη σχολαστικής τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια».

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν επιγραμματικά: Κατάλληλα ρούχα που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος, κατά προτίμηση με δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων χώρου, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, χρήση σιτών και κουνουπιέρων, χρήση κλιματισμού (ανεμιστήρων, air-condition), απομάκρυνση συλλογών στάσιμου νερού από τις αυλές και τα μπαλκόνια.

Στάσιμο νερό

«Παλιά είχαμε κουνούπια από τις 7 το βράδυ μέχρι το πρωί. Τα τελευταία χρόνια έχουμε τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Συνεπώς υπάρχει περισσότερο χρόνο η παρουσία τους γύρω μας. Σε ότι αφορά την πρόληψη, μαζί με τις οδηγίες του υπουργείου όπως τις καταγράφει αναλυτικά, σε τοπικό επίπεδο πρέπει να φροντίζομε όλοι να αποφεύγουμε την δημιουργία στάσιμου νερού. Όπου υπάρχει στάσιμο νερό πολλαπλασιάζονται. Τα κοινά κουνούπια θέλουν μια εβδομάδα περίπου. Συνεπώς, με βάση αυτό θα πρέπει να προσέχουμε και να ξέρουμε πως θα πρέπει να αλλάζει το νερό. Όχι αυτό που λέμε συνήθως συμπλήρωμα αλλά να αλλάζουμε το νερό. Να βάζουμε φρέσκο νερό ώστε να μη δημιουργούνται εστίες. Στα σκυλιά που έχουμε να αλλάζουμε το νερό τους με φρέσκο, αλλά και σε κοτέτσια και ζώα είναι πολύ σημαντικό», τονίζει ο κ. Μετοχιαννάκης.

Ο κ. Μετοχιαννάκης σημειώνει πως το γρασίδι στους κήπους, τα φυλλώματα, κουτάκια που μένουν πεταγμένα κι έχουν νερό μέσα, οι αποχετεύσεις και στα σπίτια οι κουβάδες που μένουν με νερό, είναι εστίες που μπορούν να αναπτυχθούν τα κουνούπια και να κάνουν ζημιά. «Ακόμα και στα νεκροταφεία, στα βάζα με τα λουλούδια, αν δεν αλλάζεται το νερό είναι εστία ανάπτυξης κουνουπιών και συνεπώς δημιουργία εστία μόλυνσης. Όπου μπορεί να μαζευτεί λίγο νερό επωάζεται το κουνούπι. Σημασία έχει να μην υπάρχει στάσιμο νερό και βέβαια στο σπίτι καλές είναι οι σίτες και ανεμιστήρες γιατί στον αέρα δεν μένουν τα κουνούπια καθώς κι όλα τα άλλα εντομοαπωθητικά που γνωρίζουμε», σημειώνει ο Υγιεινολόγος.

www.anatolh.com

Έξαρση των κουνουπιών – Να αναλάβουμε δράσεις πρόληψης
To Top