Υγεία

Εξαιρούνται τα φαρμακεία από το απελευθερωμένο ωράριο τις Κυριακές

Νομοτεχνικές βελτιώσεις που μεταξύ άλλων προβλέπουν την εξαίρεση των φαρμακείων από την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Σε ένα πλαίσιο πλήρους απελευθέρωσης, εμείς βάζουμε κανόνες που εξασφαλίζουν, τόσο την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών, όσο και την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων φαρμακείων από την επεκτατική διάθεση των μεγάλων φαρμακείων», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Στις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης προβλέπεται επίσης η αλλαγή της ώρας έναρξης της διανυκτέρευσης των φαρμακείων. Αντί για τις 8 το βράδυ θα αρχίζει από τις 9 μ.μ..

Όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές τα φαρμακεία πρέπει να λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες εβδομαδιαίως.
Με απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη που θα εκδίδεται έπειτα από συνεννόηση με τον φαρμακευτικό σύλλογο οι ώρες θα κατανέμονται ανάλογα με τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
Συμφωνήθηκε, επίσης, υποχρεωτική συμμετοχή στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις και συνεχής λειτουργία σε μία περιοχή, προκειμένου να μην παρατηρείται το φαινόμενο φαρμακεία να ανοίγουν σε τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι και να κλείνουν τον χειμώνα.
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν τον νέο τρόπο αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων (Health Technology Assessment – ΗΤΑ).
Το έργο θα ασκείται από ειδική επιτροπή, η οποία θα γνωμοδοτεί προς το υπουργείο Υγείας σχετικά με το ποιά καινοτόμα φάρμακα πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Εξαιρούνται τα φαρμακεία από το απελευθερωμένο ωράριο τις Κυριακές
To Top