MESSINIA PLUS

Οι εκπλήξεις της κουζίνας: Πιρούνι σαλιγκαριού, κουτάλι για σόδα, μαχαίρι βουτύρου!

Τα πιάνουμε στα χέρια μας καθημερινά για να απολαύσουμε το φαγητό μας! Πάμε σε ένα εστιατόριο και βλέπουμε στρωμένα 3 ή ακόμα και 4 μπροστά μας! Αρκετοί από εμάς δεν γνωρίζουμε πως το σχήμα αλλά και κάθε “δόντι” έχει τη σημασία του! Ο λόγος για τα πιρούνια, τα κουτάλια αλλά και τα μαχαίρια! Πάμε να δούμε την σωστή χρήση τους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κουταλιών για το σερβίρισμα ή την κατανάλωση διαφορετικών ειδών φαγητού. Τα πιρούνια συχνά συνοδεύουν κουτάλια ή βοηθούν ανεξάρτητα να μαζέψουμε μπουκιές φαγητού. Τα μαχαίρια χρησιμοποιούνται για τη μερίδα του φαγητού.

Επιτραπέζιο πιρούνι: Είναι ένα πιρούνι πολλαπλών χρήσεων που μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε σετ επιτραπέζιων σκευών. Το μέγεθός του είναι παρόμοιο με αυτό της κουταλιάς της σούπας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανάλωση κύριων πιάτων, σαλάτες και ψάρια. Ωστόσο, στα εστιατόρια εκλεκτής εστίασης, είναι πιθανό να αντικατασταθεί από μερικά εξειδικευμένα πιρούνια.
Πιρούνι για επιδόρπιο: Είναι πιο κοντό από ένα πιρούνι για το τραπέζι και ένα πιρούνι φρούτων, έχει ελαφρώς λεπτότερο κεφάλι με 3 δόντια. Είναι σχεδιασμένο για να τρώτε επιδόρπια και διάφορα γλυκά πιάτα.
Πιρούνι ψαριού: Μοιάζει με ένα κανονικό πιρούνι τραπεζιού, με τη διαφορά ότι το δόντιο στο αριστερό άκρο του πιρουνιού θα είναι πιο φαρδύ και παχύτερο. Χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό της σάρκας από τα οστά.
Πιρούνι φρούτων: Είναι ένα μικρό πιρούνι με 2 δόντια. Χρησιμοποιείται για να μαζέψουμε φέτες φρούτων.
Σκαλιστικό πιρούνι: Διαθέτει μεγάλη λαβή και 2 μακριές αιχμηρές οδόντες που μπορούν εύκολα να τρυπήσουν και να συγκρατήσουν κομμάτια κρέατος κατά το σκάλισμα. Σερβίρεται με μαχαίρι.
Πιρούνι σαλάτας: Είναι συνήθως ελαφρώς μεγαλύτερο από ένα πιρούνι τραπεζιού. Διαφέρει από αυτό και στην αιχμή του, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κοπή των συστατικών του πιάτου. Αυτό το πιρούνι συχνά συνδυάζεται με ένα κουτάλι σαλάτας.
Πιρούνι για κοκτέιλ: Είναι ένα μικρό σκεύος με 2 δόντια που σερβίρεται με κοκτέιλ. Σας επιτρέπει να ψεκάζετε φρούτα, ελιές και άλλα μικρά συστατικά ποτών.
Πιρούνι καβούρι: Έχει μικρό μέγεθος, πολύ λεπτή μεταλλική λαβή, και 2 μικρές προεξοχές στο τελείωμα. Αυτά τα δόντια είναι τόσο αιχμηρά και μικρά που μπορούν εύκολα να φτάσουν στις σχισμές των οστρακοειδών για να βγάλουν όλο το κρέας. Σερβίρεται με μια ποικιλία από οστρακοειδή και καρκινοειδή.
Πιρούνι σαλιγκαριού: Μοιάζει με πιρούνι για κοκτέιλ. Διαθέτει μικρό χερούλι και 2 λεπτές ακίδες. Ο σχεδιασμός του πιρουνιού διευκολύνει το τράβηγμα του σαλιγκαριού από το κέλυφος. Μπορεί επίσης να σερβιριστεί με καναπεδάκια και άλλα ορεκτικά.
Πιρούνι στρειδιού: Αυτό το στενό πιρούνι με 3 δόντια θα σας βοηθήσει να τραβήξετε εύκολα το στρείδι από το κέλυφος. Μπορεί να σερβιριστεί και με άλλα είδη θαλασσινών.
Πιρούνι ζαχαροπλαστικής: Είναι ένα μικρό σκεύος με 3-4 δόντια. Το αριστερό πόδι αυτού του πιρουνιού είναι συνήθως μεγαλύτερο και πεπλατυσμένο, και έχει μια λοξότμητη άκρη που το βοηθά να λειτουργεί ως μαχαίρι. Χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό μικρών κομματιών από τη ζύμη.
Πιρούνι τυριού: Συνήθως έχει μια χοντρή ξύλινη λαβή και 2 μακριές, αιχμηρές οδόντες που μπορούν να σβήσουν ακόμη και πολύ μικρά κομμάτια τυριού. Αυτά τα πιρούνια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον τεμαχισμό ορισμένων μαλακών τύπων τυριών.
Πιρούνι για σπαγγέτι: Πρόκειται για ένα πιρούνι με 3 δόντια με ειδικές ραβδώσεις. Χάρη σε αυτά, είναι πολύ πιο εύκολο να πιάσετε τα ζυμαρικά και να τα φάτε. Παρά το όνομα, αυτό το πιρούνι σερβίρεται με διαφορετικούς τύπους μακριά ζυμαρικά, όχι μόνο με μακαρόνια.

Βραδινό κουτάλι και πιρούνι (Table Spoon and Fork) − Έχει μακρόστενο στρογγυλό φλιτζάνι. Χρησιμοποιείται για την κατανάλωση φαγητών κυρίως πιάτου. Μπορεί να πάρει ακριβώς τη σωστή ποσότητα ρυζιού, στιφάδο ή κάρυ. Συνδυάζεται πάντα με ένα πιρούνι (με τέσσερα δόντια) ίδιου μήκους ή ένα μαχαίρι γλυκού.

Κουτάλι, μαχαίρι και πιρούνι για επιδόρπιο − Είναι μικρότερα από τα συνομήλικά τους στο κύριο πιάτο και χρησιμοποιούνται για επιδόρπια.

Πιρούνι και μαχαίρι ψαριού − Η λεπίδα του μαχαιριού έχει μια καμπυλωτή αιχμηρή άκρη, ιδανική για ολίσθηση ανάμεσα στο δέρμα και τη σάρκα του ψαριού. Τα πιρούνια ψαριών (και τα μαχαίρια) έχουν συχνά καμπυλωτό σχήμα.

Κουτάλια τσαγιού/καφέ − Είναι μικρότερα από το κουτάλι του γλυκού σε μήκος και μέγεθος φλιτζανιού. Χρησιμοποιούμε αυτά τα κουτάλια για να ανακατεύουμε το τσάι ή τον καφέ.

Κουτάλι σερβιρίσματος − Είναι ένα κουτάλι με μεγάλο στρογγυλό φλιτζάνι σχεδιασμένο για να σερβίρει μαγειρευτά και ρύζι.

Κουτάλι σούπας − Έχει ένα στρογγυλό φλιτζάνι μεγαλύτερο από αυτό του κουταλιού του τραπεζιού. Είναι όσο ένα κουτάλι του φαγητού.

Πιρούνι και μαχαίρι για σκάλισμα κρέατος − Είναι το μεγαλύτερο πιρούνι. Έχει μακρύτερα και πιο δυνατά δόντια που βοηθούν στο να κρατάτε και να μαζεύετε μεγάλα κομμάτια κρέατος ή λαχανικών.

Πιρούνι σαλάτας – Βοηθά στην αποτελεσματική ανάμειξη και σερβίρισμα της σαλάτας.

Κουτάλι για κοκτέιλ (σόδα) − Είναι ένα κουτάλι ποτού με μακριά λαβή που βοηθά το κουτάλι να φτάσει στον πάτο ενός ψηλού ποτηριού.

Σπάτουλα κέικ − Είναι ένα επίπεδο, μακρόστενο μαχαίρι σε σχήμα τριγώνου και χρησιμοποιείται για να κόψετε κομμάτια κέικ και να το χειριστείτε ομαλά.

Δείπνο μαχαίρι: Είναι το μακρύτερο μαχαίρι σε σετ μαχαιροπήρουνων. Είναι πολλαπλών χρήσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για να κόψετε φαγητό όσο και να το σπρώξετε στο πιρούνι.
Μαχαίρι για επιδόρπιο: Συνήθως είναι αρκετά μακρύ, με στενή λεπίδα που μπορεί να είναι στρογγυλεμένη ή αιχμηρή. Τα ακονισμένα μαχαίρια χρησιμοποιούνται για την κοπή σκληρών επιδορπίων, ενώ τα στρογγυλεμένα μαχαίρια χρησιμοποιούνται για την κοπή κομματιών από μαλακά επιδόρπια.
Μαχαίρι βουτύρου: Έχει σχεδιαστεί για να εφαρμόζει μαλακά τρόφιμα όπως βούτυρο, μαρμελάδα ή ζελέ στο ψωμί. Έχει αμβλεία άκρα, έτσι δεν μπορείτε να κόψετε τίποτα με αυτό.
Μαχαίρι τυριού: Τέτοια μαχαίρια κόβουν εύκολα τόσο τα σκληρά όσο και τα μαλακά είδη τυριών χάρη στις κοφτερές, κοντές και φαρδιές λεπίδες τους. Μπορούν να είναι διαφορετικά σε σχήμα και μήκος.
Μαχαίρι αχιβάδας: Ο κύριος σκοπός αυτού του μαχαιριού είναι να ανοίγει σκληρά κελύφη από μύδια ή στρείδια. Συχνά, η λεπίδα του έχει μια λοξότμητη άκρη έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να την εισαγάγετε στο κέλυφος, το οποίο συνήθως κλείνει ερμητικά. Συνήθως, αυτά τα μαχαίρια έχουν κοντές λεπίδες και λαβές.

To Top