Το δικό μου Σχολείο

Eκπαιδευτήρια Μπουγά: Συγκινητικό κλίμα στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια

Συγκίνηση αλλά και χαρά, ανάμικτα συναισθήματα, το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στην επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Καθηλωτική η ομιλία της Μάντως Δημακάκου-Μπουγά: “Μένουμε σταθεροί στις αξίες μας , στην αγάπη μας για το παιδί-Ευχαριστούμε τους γονείς, που μάς εμπιστεύτηκαν ό,τι πολυτιμότερο έχουν”

Χαρά, δικαίωση, ικανοποίηση και υπερηφάνεια για ένα σχολείο που κεντρίζει το νου και την ψυχή”, έτσι περιέγραψε η κα Μάντω- “ψυχή” των Εκπαιδευτηρίων μαζί με τον Φώτη Μπουγά-τα συναισθήματα από τη συμπλήρωση 30 ετών λειτουργίας του σχολείου, αναφερόμενη στις δυσκολίες και τα χτυποκάρδια του ξεκινήματος, τον Σεπτέμβριο του 1992, μέχρι σήμερα 30 χρόνια μετά, με εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να έχουν φοιτήσει όλα αυτά τα χρόνια στις εγκαταστάσεις του που συνεχώς διευρύνονται και μεγαλώνουν.

1

10

11

12

13

2

3

Φορτισμένη συγκινησιακά καθήλωσε με την ομιλία της το κοινό που παρακολουθούσε, αυτή την κατάθεση ψυχής, με λόγια από καρδιάς, που συμπυκνώνουν όμως όλο το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που γίνεται στο σχολείο, αλλά και το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει με τα περισσότερα από τα παιδιά να κάνουν εκει τα πρώτα τους βήματα και να ενηλικιώνονται, ολοκληρωμένοι άνθρωποι, πολίτες του κόσμου, έτοιμοι να ξεκινήσουν το ταξίδι της ζωής γεμάτοι εφόδια.

BOUGASDSC-0773

BOUGASDSC-0778

BOUGASDSC-0786

BOUGASDSC-0771

BOUGASDSC-0794

BOUGASDSC-0805

BOUGASDSC-0806

BOUGASDSC-0814

Φώτης Μπουγάς: “Το σχολείο της δημιουργικότητας, της εξωστρέφειας και της χαράς είναι το σχολείο του μέλλοντος”

Στο διαφορετικό εκπαιδευτικό μοντέλο που εφαρμόζεται στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά όλα αυτά τα χρόνια αναφέρθηκε ο Φώτης Μπουγάς. Το σχολείο καινοτομεί, χαράσσει δρόμους μαζί με τους μαθητές του εφαρμόζοντας πρωτοποριακές μεθόδους εκμάθησης και εκπαίδευσης, με τους μαθητές να γίνονται ερευνητές για την κατάκτηση της γνώσης.

Επιγραμματικά περιέγραψε τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά χαρακτηρίζοντας το σχολείο του μέλλοντος ως το σχολείο “της δημιουργικότητας, της εξωστρέφειας και της χαράς”. “Στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά αναζητούμε την πολύπλευρη παιδεία, έχουμε μάθει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας, να εισάγουμε καινοτομίες στον τρόπο που μαθαίνουμε, να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να συνεργάζονται, να χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως εργαλείο μάθησης.

“Θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά για ένα σχολείο του μέλλοντος, αυτό που όλοι ονειρευόμαστε”

Για Κοτταρίδη: “Το αποτύπωμα του θα μας συνοδεύει”

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Φώτης Μπουγάς, και καταχειροκροτήθηκε, στον συνοδοιπόρο όλα αυτά τα χρόνια καθηγητή και αρχιτέκτονα Κώστα Κοτταρίδη που πρόσφατα έφυγε πρόωρα από τη ζωή δίνοντας σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Μια φωτεινή μορφή για όσους τον γνώρισαν, ένας εμπνευσμένος δάσκαλος που έδωσε στα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων μαθήματα ζωής, μεταλαμπαδεύοντας τις καλλιτεχνικές του ιδέες και δράσεις στη νέα γενιά.

BOUGASDSC-0816

BOUGASDSC-0817

BOUGASDSC-0829

BOUGASDSC-0830

BOUGASDSC-0839

BOUGASimage00013

“Η συνταγή επιτυχίας του Σχολείου”

Η σκυτάλη πλέον έχει περάσει στην επόμενη γενιά Μπουγά, με τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, Ιωάννα Μπουγά να αναλύει τη “συνταγή επιτυχίας” του σχολείου, όλα αυτά τα χρόνια. “Υψηλό μορφωτικό επίπεδο εκπαιδευτικών, ισότητα ευκαιριών, ευελιξία εκπαιδευτικού μοντέλου” είναι αυτά που οδήγησαν στις επιτυχίες των μαθητών και μαθητριών του σχολείου. Με αναφορά στις δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσει το κάθε παιδί, δεξιότητες διαφορετικές για τον καθένα μας, με καινοτόμες εφαρμογές, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά ετοιμάζουν τα παιδιά για το “τώρα”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Αλληλεπιδρούν με την κοινωνία, γιατί είναι μέρος της κοινωνίας και ενσωματώνουν τις καλές πρακτικές της εκπαίδευσης, “την τεχνολογία, τη διαθεματικότητα, την ενσυναίσθηση, τις αξίες της δια βίου μάθησης”. 

“Inhale-Exhale”

H εκδήλωση των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά είχε τίτλο “Inhale-Exhale”  και περιλάμβανε σειρά ομιλιών από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου, αλλά και επιστημονικών πανεπιστημιακών συνεργατών των Εκπαιδευτηρίων, που μας διαφώτισαν για τις εκπαιδευτικές μεθόδους και προσεγγίσεις, στην καινοτομία, τη γλωσσομάθεια, την τεχνολογία, με στόχο τη διαμόρφωση του σχολείου του μέλλοντος.

4

5

6

7

8

9

Στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου προβάλλονταν ψηφιακά στιγμιότυπα από τα 30 χρόνια διαδρομής των Εκπαιδευτηρίων (1992 – 2022), τις επιτυχίες των παιδιών, τις δραστηριότητές τους, τους ομίλους, τις εκπαιδευτικές εκδρομές του σχολείου. Έτσι, μπορούσε κάποιος να πάρει μια πρώτη γεύση και ιδέα για το τι συμβαίνει στο σχολείο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούνται, τα εργαστήρια, και τις καινοτομίες που εφαρμόζονται.

BOUGASDSC-0761

BOUGASDSC-0764

BOUGASDSC-0766

BOUGASDSC-0767

Οι ομιλίες

Καλωσόρισμα- 30 χρόνια Εκπαιδευτήρια Μπουγά

(Ιωάννα Μπουγά, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Εκπαιδευτηρίων Μπουγά )

Διδασκαλία και Ψηφιακός Κόσμος- Αλλαγή Παιδαγωγικού Μοντέλου στη Μάθηση

Δρ Άρης Μαυρομμάτης, Πανεπιστημιακός- Επιστημονικός Συνεργάτης Εκπαιδευτηρίων Μπουγά  και Γιώτα Κωνσταντινέα, Διευθύντρια Νηπιαγωγείου Εκπαιδευτηρίων Μπουγά  )

Η αγγλική γλώσσα σαν εφόδιο δια βίου

(StTaylor, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος Πανεπιστημίου Cambridge)

5 Μύθοι για τις Ξένες Γλώσσες

(Βίνα Χρονοπούλου, Συντονίστρια Αγγλικής Γλώσσας και Μαρία Δρέττα, Συντονίστρια β΄ Ξένης Γλώσσας)

Συμβαίνει τώρα

(Βίκυ Παπανικολάου, Διευθύντρια Λυκείου Εκπαιδευτηρίων Μπουγά)

Οι μαθητές μας ως πολίτες του Κόσμου 30 χρόνια μπροστά Πολυγραμματισμοί και Δεξιότητες του 21ου αιώνα.

(Χριστίνα Δίμιζα, Διευθύντρια Ακαδημαϊκού Σχεδιασμού- Μιχάλης Κουσουλάκος, Διευθυντής Γυμνασίου – Ι. Σιαμαντζιούρα, Διευθύντρια Παιδικού Σταθμού Εκπαιδευτηρίων Μπουγά)

To Top