Το δικό μου Σχολείο

Eκπαιδευτήρια Μπουγά: Ένας ιδιαίτερος περίπατος στη φύση και…τη μνήμη!

Στον Πύργο των Καπετανάκηδων στα Σωτηριάνικα η Α’ Γυμνασίου του Σχολείου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ: “Ας γίνουμε όλοι followers της φύσης και της Ιστορίας”

Την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, μαθητές και καθηγητές της Α’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά πραγματοποίησαν την πρώτη τους εκδρομή μετά το άνοιγμα των σχολείων, έναν περίπατο στη φύση και… τη μνήμη!

Ανέβηκαν στο λόφο Πετροβούνι, πάνω από τα Σωτηριάνικα της Μεσσηνιακής Μάνης, για να περιηγηθούν στον Καστρόπυργο του Καπετανάκη, που όλοι τον βλέπουμε στον δρόμο προς Καρδαμύλη, να δεσπόζει σαν άγρυπνος θεματοφύλακας της Μεσσηνιακής Μάνης και να μας θυμίζει πως το Κάστρο αυτό δεν μπαρουτοκαπνίστηκε ποτέ, υπήρξε ένα από τα απόρθητα κάστρα της λευτεριάς, κι από ΄κει ορμούσαν οι καπεταναίοι της Μάνης ή έβρισκαν καταφύγιο.

Ο Πύργος του καπετάν – Γιωργάκη Καπετανάκη είναι ένα μικρό ιδιωτικό κάστρο που άρχισε να κτίζεται στα τέλη του 18ου. Η ιδιότυπη μανιάτικη αρχιτεκτονική τους σε συνδυασμό με το διοικητικό σύστημα της έξω Μάνης (καπετανίες) καθιστούν αυτό το διατηρητέο μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ζωντανό μάρτυρα και φρουρό της τοπικής ιστορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές είχαν ήδη διδαχθεί την ιστορία του μνημείου, κι έτσι έλαβαν οι ίδιοι τον ρόλο του ξεναγού!

Επειδή, όμως, ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου αποτελεί συγχρόνως και ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας μας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ζητήθηκε από τους μαθητές να φωτογραφίσουν είδη φυτών που βρίσκονται σε ανθοφορία, τα οποία στη συνέχεια θα αναγνωρίσουν στο σχολείο. Σκοπός να αναδείξουμε στα παιδιά πόσο ζωτικής σημασίας είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και πώς αυτή επηρεάζεται αρνητικά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την κλιματική αλλαγή.

Στο τέλος του περιπάτου τα παιδιά κατέβηκαν με τα σχολικά λεωφορεία στην παραλία, στο Ακρογιάλι, όπου είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα.

Ιδιαίτερη προτροπή των καθηγητών του σχολείου προς όλους; Ας γίνουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, «followers» της φύσης και της ιστορίας, εγκαταλείποντας για κάποιες έστω στιγμές τον μεγάλο influencer της εποχής μας: τα social media!

Eκπαιδευτήρια Μπουγά: Ένας ιδιαίτερος περίπατος στη φύση και…τη μνήμη!
To Top