Επί Σκηνής

Εκπ. Μπουγά: Ενθουσίασε και προβλημάτισε η παράσταση “Σκληρό καρύδι”

Με μια ιδιαίτερη εκδήλωση άνοιξε τις πόρτες του την Κυριακή 6/5, το τυπογραφείο της ιστορικής για την πόλη μας εφημερίδας Θάρρος.
Η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου – Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά με την υποστήριξη της χορωδίας του σχολείου παρουσίασε την παράσταση Σκληρό Καρύδι της Ελένης Σβορώνου προκαλώντας προβληματισμό και συγκίνηση σε όλους του παραβρισκόμενους.
Η εκδήλωση αφορούσε την ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα των προσφύγων και την ένταξή τους στις χώρες υποδοχής, όπως η χώρα μας.
Η ιστορία που πραγματευόταν το ζήτημα εκατομμυρίων παιδιών τα οποία κάθε χρόνο ξεριζώνονται λόγω του πολέμου από τη χώρα, το σπίτι, το σχολείο, την οικογένειά τους βασίζεται σε πραγματικό γεγονός, το οποίο συνέβη πριν από λίγα χρόνια σε σχολεία της Αθήνας, όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας.

Η Αισέ, ηρωίδα της ιστορίας, είναι ένα παιδί πρόσφυγας και οι συμμαθητές της, ήταν όλοι εμείς που την υποδεχόμαστε και καλούμαστε να ζήσουμε δίπλα της. Στο έργο η Αισέ ήταν μια, αλλά στην πραγματικότητα είναι εκατομμύρια.
Τα παιδιά με αφορμή το εξαιρετικό κείμενο μας θύμισαν ότι και τα πιο σκληρά καρύδια, έχουν ψίχα μαλακή, όπως ακριβώς τα παιδιά που ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς που τα περιμένει στις χώρες υποδοχής έχουν ευαίσθητη και μαλακή ψυχή.
Φέτος η ομάδα Θεάτρου του Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, με υπεύθυνες καθηγήτριες την Ελένη Λεμπέση, χημικό, και Χριστίνα Δίμιζα, ηθοποιό- φιλόλογο, συμμετείχε στο πρόγραμμα του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση “Κι αν ήσουν εσύ”;
Οι δράσεις του προγράμματος που τελούν υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα των προσφύγων.
Η ομάδα δραματοποίησε το βιβλίο, Σκληρό Καρύδι, με την τεχνική του Θεάτρου Forum (θέατρο της Αγοράς).
Τα παιδιά είχαν προετοιμάσει ένα 30λεπτο δρώμενο το οποίο πλαισιώθηκε καταπληκτικά από τη χορωδία των Εκπ/ριων Μπουγά υπό την καθοδήγηση της μουσικού του σχολείου Κων/νας Κορμά.
Ο λόγος που παιδιά και συντελεστές επέλεξαν ως ιδανικό το χώρο του Τυπογραφείου της εφημερίδας Θάρρος για την παρουσίαση, ανταποκρίνεται στην ίδια τη φύση του θεάτρου forum, σύμφωνα με το οποίο η θεατρική πράξη καλείται να αποτελεί κοινωνική παρέμβαση και να συναντά τους θεατές σε χώρους μη θεατρικούς, που ζωντανεύουν και αποτελούν εστίες κοινωνικού προβληματισμού.
«Σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές μυούνται με τον καλύτερο τρόπο σε μια ενεργητική κοινωνική στάση, ώστε να εξελιχθούν στους πολίτες που όλοι ονειρευόμαστε», όπως τόνισε η κ. Αποστολάκη, διευθύντρια της εφημερίδας, που ανταποκρίθηκε με θέρμη στο αίτημα της ομάδας να δώσει ζωή σε ένα χώρο εργασίας που καθημερινά υπηρετεί τη ενημέρωση.
Η ομάδα κέρδισε την εντυπώσεις και το κυριότερο παρακίνησε τους θεατές της εκδήλωσης να υιοθετούν μια ενεργητική στάση απέναντι στα μικρά και μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας. Άλλωστε το σκεπτικό της ομάδας εξαρχής ήταν να δείξει ότι ακόμα και όταν δεν διαθέτουμε συνολικές λύσεις για ένα τέτοιο πρόβλημα, διαθέτουμε πάντα τη δύναμη να τροποποιήσουμε με υπευθυνότητα την προσωπική μας στάση απέναντι στον κάθε ξένο που βρίσκεται δίπλα μας. Να γίνουμε δηλαδή εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.

Εκπ. Μπουγά: Ενθουσίασε και προβλημάτισε η παράσταση “Σκληρό καρύδι”
To Top