ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκλεισε η συμφωνία για την ενέργεια – Δύσκολη η εφαρμογή της – Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για την ενέργεια, ωστόσο τα εμπόδια μέχρι την υλοποίησή τους, είναι πολλά και σημαντικά. Το προβλήματα είναι πολιτικά, κοινωνικά, αλλά και επιχειρηματικά.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές της ότι όλα γίνονται για καλό και οι ίδιοι με την σειρά τους να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες, πράγμα κάθε άλλο παρά εύκολο. Το άλλο έχει να κάνει με τις πιθανές, αν όχι βέβαιες, αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με το τίμημα στους διαγωνισμούς, και αν βέβαια θα υπάρξουν υποψήφιοι αγοραστές σε μονάδες με λιγνίτη, μία μορφή ενέργειας που η τάση είναι να αρχίσει να εγκαταλείπεται.

Τι έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

Το πρώτο και το πλέον σοβαρό είναι οι αντιδράσεις συνδικαλιστών, εργαζομένων και τοπικών παραγόντων για τον διαγωνισμό πώλησης των μονάδων της Μελίτης στη Φλώρινα και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Ήδη έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια για σήμερα στην Φλώρινα και την Τετάρτη στην Τρίπολη. Ο πρόεδρος επίσης της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης έχει προαναγγείλει κλιμάκωση με κορύφωση των κινητοποιήσεων όταν πάνε στη Βουλή οι νομοθετικές διατάξεις για την πώληση των μονάδων.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, αφού οι αντιδράσεις είναι πολλές. Ήδη ο βουλευτής της Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού έχει ταχθεί αντίθετος στην πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης αν και βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τελική πολιτική του στάση όταν έλθει η ώρα της ψήφισης των νομοθετικών διατάξεων, που θα προβλέπουν την απόσχιση των μονάδων από τη δημόσια εταιρία.

Οι υποψήφιοι αγοραστές

Το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι βέβαια, αν οι προς πώληση μονάδες λιγνίτη βρουν υποψηφίους αγοραστές. Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει κινεζικές ενεργειακές επιχειρήσεις, μία ιαπωνική αλλά και από την Τσεχία. Οι Έλληνες «παίκτες», οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ρεύματος με τους ξένους εταίρους τους, δεν έχουν τοποθετηθεί. Για την ακρίβεια έχουν υπονοήσει ότι αν δεν υπάρχουν και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στο καλάθι των μονάδων τότε δεν υπάρχει συμφέρον να συμμετάσχουν.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από το γενικότερο περιβάλλον για τον λιγνίτη. Μία μορφή ενέργειας που τείνει να μειωθεί σημαντικά και αυτή η τάση αναμένεται να είναι διαχρονική.

Το market test ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα ωστόσο, όπως προκύπτει θα έχει πολλά στάδια μέχρι τον Ιούνιο. Οπότε δεν αποκλείεται παρασκηνιακά κυβερνητικά στελέχη αλλά και τεχνοκράτες της ΔΕΗ να επιδιώξουν την προσέγγιση ιδιωτών επενδυτών.

Πάντως στο υπουργεί Περιβάλλοντος δεν θέλουν να σκέπτονται το ενδεχόμενο να μην βρεθεί αγοραστής για τις λιγνιτικές μονάδες. Αν αυτό συμβεί, τότε είναι πολύ πιθανό οι θεσμοί να ζητήσουν ή πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών ή πώληση ενός σημαντικού μέρους της ΔΕΗ ως αυτόνομης επιχείρησης.

Ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας

Συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Όπως τόνισε ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμύνταιου, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από την γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ παράταση της λειτουργίας του.

Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ"

Ερωτηθείς σήμερα το πρωί για το θέμα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ "Πρακτορείο fm 104,9", ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απάντησε:

"Στο θέμα της ΔΕΗ, η συμφωνία, έτσι όπως την περιέγραψε και ο κ. Σταθάκης, είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και γι’ αυτό θα πρέπει να το έχουμε αυτό στο μυαλό μας. Δεν είναι απλώς και μόνο ζήτημα μνημονίου η διαδικασία για την πώληση κάποιων εκ των λιγνιτικών μονάδων. Είναι υποχρέωση, η οποία απορρέει από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ξέρετε ότι υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, αρκετά πολύπλοκο και αυτό και νομικά και πολιτικά, αλλά νομίζω ότι πήραμε το καλύτερο δυνατό με δεδομένες τις συνθήκες".

Αναφορικά με τις επικείμενες κινητοποιήσεις και απεργίες που ετοιμάζονται είπε:
"Στις Δημοκρατίες υπάρχουν και οι απεργίες, υπάρχουν και οι αντιδράσεις των πολιτών, υπάρχουν κινητοποιήσεις, υπάρχει και ο δημοκρατικός διάλογος. Εμείς θα μιλήσουμε και με τους εργαζόμενους και με τους πολίτες των περιοχών και έχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε να τους πείσουμε, καθώς το βασικό ζήτημα που θέταμε εμείς από την αρχή ήταν ότι θα πρέπει να εγγυηθούμε τις θέσεις εργασίας και αυτό το έχουμε καταφέρει".

Έκλεισε η συμφωνία για την ενέργεια – Δύσκολη η εφαρμογή της – Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Δημοφιλέστερα

To Top