Υγεία

Έκκληση Κικίλια στους ιδιώτες γιατρούς με 2.000 ευρώ το μήνα να συνδράμουν στο Ε.Σ.Υ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, παρουσία και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη

“Σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.633 κρούσματα COVID-19. 479 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι και 43 συμπολίτες μας έφυγαν από τη ζωή.

Η Αττική είχε 1.323 κρούσματα, 283 η Θεσσαλονίκη, 115 η Λάρισα και 84 η Αχαΐα. Μόνο χθες είχαμε 185 εισαγωγές COVID-19 στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία της Αττικής.

“Αν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο Νοσοκομείο της χώρας έχει περίπου 200 κλίνες, τότε βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες μέρες, σε κάθε εφημερία ουσιαστικά γεμίζει ένα Νοσοκομείο”.

Έχουμε ήδη 3.787 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται με COVID-19 σε όλη την Ελλάδα. Και ενώ ξεκινήσαμε το 2019 με 556 κλίνες ΜΕΘ στο σύνολο, έχουμε καταφέρει, με τιτάνιες προσπάθειες όλων μας, να έχουμε φτάσει αισίως με τις 5 καινούριες κλίνες ΜΕΘ-COVID του Ιπποκρατείου, στις 1.404. Επαναλαμβάνω, 556 τότε, 1.404 σήμερα και συνεχίζουμε.

Όμως, η Αττική πιέζει τη χώρα, πιέζεται. Να θυμίσω ότι ξεκινήσαμε με 229 ΜΕΘ στην Αττική Covid πριν από ένα μήνα.

Έχουμε φτάσει στις 362, είναι αύξηση 58% και ότι διαθέσιμες απλές κλίνες στην Αττική ήταν 1.600, είναι 2.680, αύξηση 67%. Η πληρότητά τους όμως φτάνει στα όρια της και η πίεση αυξάνεται.

Και φυσικά, να πω ότι αυτή η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες και ώρες, δεν βοηθάει κανέναν και δεν οδηγεί πουθενά.

Όπως εμείς δεσμευτήκαμε, μπήκε ήδη στην εφημερία σήμερα το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» και το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο δέχεται αποκλειστικά πλέον Covid περιστατικά.

Αύριο μπαίνει το Ιατρικό Περιστερίου και το Λητώ, ενσωματώνονται στην 2η και 1η Υγειονομική Περιφέρεια αντίστοιχα, ως Covid θεραπευτήρια και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε όλη την Αττική.

Είναι μαζί μας σήμερα, για μία ακόμη φορά το λέω, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, ο Γιώργος Πατούλης. Γιατί θα ήθελα για μία ακόμη φορά να κάνω, να κάνουμε κάλεσμα, έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς των ανάλογων ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση της Covid, προκειμένου για κάποιες μέρες, εβδομάδες, μήνα να ενσωματωθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια η οποία γίνεται.

“Να θυμίσω ότι με νομοθετική πρωτοβουλία του Νοεμβρίου η αμοιβή τους θα είναι 2.000 ευρώ μηνιαίως, ακατάσχετα, αφορολόγητα, με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, συν τις εφημερίες που είναι με αυτούς οι οποίοι έχουν ήδη ενσωματωθεί, υπολογίζονται στη 1η και 2η ΥΠΕ από 1.000 έως 1.400 ευρώ το μήνα”

 

Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, όλοι πρέπει να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους, πρέπει να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βλέπετε δεν υπάρχει δημόσια υγεία, ιδιωτική υγεία. Πλέον όλοι μαζί είναι στη μάχη, στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή και την δημόσια υγεία και την περίθαλψη. Μία μάχη η οποία, κατά την άποψή μας και γνώμη μας, είναι ιερή.

Δυστυχώς πλέον, οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία είναι αυτές μεταξύ 20 και 50 ετών. Είναι αυτή η ομάδα που κινείται, εργάζεται, δουλεύει. Και κάνω έκκληση να πορευτούν μαζί μας, να συμβαδίσουν μαζί μας, μέχρι να τα καταφέρουμε να κυριαρχεί πλέον ο εμβολιασμός έναντι του ιού. Και αυτό προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Σήμερα αισίως έχουμε φτάσει στη χώρα μας να έχουν γίνει 1.182.082 εμβολιασμοί. Μέχρι σήμερα και αυτή την ώρα έχουν γίνει ήδη 24.478 εμβολιασμοί, το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού με μία δόση είναι 7,62% πλέον, με πρώτη και δεύτερη δόση 3,64% και 1,26% βάσει εμβολιασμών το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού.

Το άνοιγμα της επόμενης ομάδας είναι πλέον η ομάδα Α’ Νοσημάτων Υψηλού Κινδύνου και θα γίνει τις επόμενες 10 ημέρες και θα ακολουθήσουν εντός Μαρτίου οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69.

Άρα βλέπετε ότι επιταχύνονται οι ρυθμοί, αυξάνεται ο εμβολιασμός και ότι πλησιάζουμε γρήγορα στη στιγμή που όλο και πιο πολλοί συμπολίτες μας θα είναι προστατευμένοι. Και άρα αυτό θα είναι τεράστια βοήθεια και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για την πορεία της κοινωνικής μας ζωής, της κοινωνικής μας ζωής και αύριο του τουρισμού.

Θα ήθελα όμως να ζητήσω όλοι να συμβάλλετε για αυτό και να επαναλάβω για μία ακόμη φορά, ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να μειωθεί η ένταση. Και να συνυπολογίσουν όλοι την αξία της ανθρώπινης ζωής και της Δημόσιας Υγείας και πόσο τελικά κινδυνεύουμε με τέτοιες συμπεριφορές εμείς, η οικογένειά μας, οι φίλοι μας, το περιβάλλον μας, οι συνάνθρωποί μας.

Για του λόγου του αληθές, σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση των ρυθμών του εμβολιασμού, θέλω να πω ότι για τις παραδόσεις της Pfizer μόνο για τον Απρίλιο επιβεβαιώθηκε πλέον ότι θα έχουμε 1.071.000 δόσεις εντός Απριλίου και ότι με ανακοινώσεις τις οποίες έκανε με σχετική δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έχουμε επιπλέον 90.000 δόσεις της Pfizer από τα 4 εκατομμύρια που ανακοίνωσε η Επιτροπή για όλη την Ευρώπη το Μάρτιο και συγκεκριμένα στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου, άλλες 90.000 δόσεις Pfizer στη χώρα μας.

Παρακολουθούμε καθημερινώς τις παραδόσεις και τις δεσμεύσεις και των υπόλοιπων εταιρειών και είναι εμφανές ότι από τον πρώτο, τον Πρωθυπουργό, μέχρι και τον τελευταίο, πιέζουμε και διεκδικούμε περισσότερα εμβόλια το συντομότερο δυνατό.

Νομίζω ότι τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, αυτό θα καταστεί δυνατό και έτσι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε υπερπολλαπλάσιους συμπολίτες μας.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Αττική και τη χώρα, γιατί συνυπολογίζονται όλα μαζί: η κόπωση, η προσπάθεια, η διάρκεια. Όμως, δεν είναι όπως πέρσι.

Επαναλαμβάνω, τα εμβόλια είναι εδώ. Το τέλος αυτής της προσπάθειας, ακόμα κι αν θα χρειαστεί να τηρούμε τα μέτρα και να προστατεύουμε τους εαυτούς μας με τα μέσα ατομικής προστασίας, είναι κοντά και θεωρώ ότι με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, επαναλαμβάνω, ως Υπουργός Υγείας αδυνατώ να τα δω κομματικά.

Νομίζω ότι είμαστε όλοι Έλληνες πέρα και πάνω απ’ όλα και οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια. Άρα, να κάνουμε μια προσπάθεια, όλοι μαζί, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό, που είναι η υγεία”.

Έκκληση Κικίλια στους ιδιώτες γιατρούς με 2.000 ευρώ το μήνα να συνδράμουν στο Ε.Σ.Υ.
To Top