ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκκενώθηκε ο Κότρωνας στη Μάνη- Κάηκαν σπίτια και το αυτοκίνητο του δημάρχου

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ

ΤΖΑΝΕΤΕΑ:”ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΘΕΛΑΜΕ. ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΝΕΦΟΔΙΑΖΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ”

Ζημιές στο εξωτερικό σπιτιών σε τουλάχιστον δύο χωριά της ανατολικής Μάνης, τον Κάτω Κότρωνα και τον Παρασύρο, έχει προκαλέσει μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Ορισμένοι κάτοικοι πάντως έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή με δικά τους μέσα, είτε πλωτά είτε αυτοκίνητα. Μάλιστα, σκάφη ιδιωτών έχουν ήδη φύγει από την περιοχή, απομακρύνοντας κατοίκους και παραθεριστές.

Ανοιχτά του Κότρωνα, βρίσκονταν απο χθες το απόγευμα δύο σκάφη του Λιμενικού και ένα ρυμουλκό με μεγάλη χωρητικότητα.

Στην περιοχή του Κότρωνα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 52 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Στην περιοχή του Παρασύρου βρίσκονται 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα.

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας, την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο σήμερα το μεσημέρι.

Το απόγευμα ο αέρας άλλαξε κατεύθυνση με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναζωπυρώσεις και ενεργό μέτωπο με κατεύθυνση τον Κότρωνα.

Κάηκε σπίτι στο Σκουτάρι

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Η κ. Τζανετέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Όσον αφορά στις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Ακόμη, η κ. Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του Κέντρου Υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

ΚΑΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε «κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε:

«Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα πρόσθεσε ότι «έρχονται στην Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».

Εκκενώθηκε ο Κότρωνας στη Μάνη- Κάηκαν σπίτια και το αυτοκίνητο του δημάρχου
To Top