ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκαναν καταδύσεις στο Λιμένι και “ψάρευαν” και αρχαία!

Έξι άτομα συνέλαβε χθες το απόγευμα το Λιμεναρχείο Γυθείου για παράβαση του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων.
Η συγκεκριμένη “παρέα” των έξι, από 34 έως και 50 ετών, έκανε υποβρύχια κατάδυση χθες στο Λιμένι στη θαλάσσια περιοχή του ενάλιου Ρωμαϊκού ναυαγίου που βρίσκεται εκεί. Απ’ ότι φαίνεται, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Γυθείου, δεν αρκέστηκαν στις καταδύσεις…

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Γυθείου αναφέρει:
Στη σύλληψη έξι (6) ημεδαπών, ηλικίας 50, 49, 47, 45, 42 34 ετών, προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμεναρχείου Γυθείου για παράβαση των διατάξεων του Ν. 3028/2002 «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Γυθείου ότι άγνωστος αριθμός ατόμων διενεργούσε υποβρύχια δραστηριότητα με καταδυτικές συσκευές στη θαλάσσια περιοχή του ενάλιου Ρωμαϊκού ναυαγίου στο Λιμένι του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Άμεσα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Γυθείου με περιπολικό όχημα του Λιμενικού Σώματος-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην ανωτέρω περιοχή και διαπίστωσαν ότι οι ενεργήσαντες την ως άνω υποβρύχια δραστηριότητα είχαν επιβιβασθεί σε Ι.Χ.Ε. οχήματα στα οποία υπήρχε καταδυτικός εξοπλισμός, ενώ άλλο άτομο παρέδωσε στα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διάφορα αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο διενέργειας προανάκρισης, συνελήφθησαν για παράβαση διατάξεων του νόμου “για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς” οι ανωτέρω έξι (06) ημεδαποί, ενώ τα παραδοθέντα αντικείμενα πρόκειται να αξιολογηθούν από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
Από το Λιμεναρχείο Γυθείου κατασχέθηκε ο καταδυτικός εξοπλισμός.

Από την πλευρά τους οι συλληφθέντες – που είναι ενεργά μέλη εθελοντικής οργάνωσης που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και είναι έμπειροι δύτες και σπηλαιολόγοι – ισχυρίστηκαν ότι έκαναν “εκπαιδευτική κατάδυση” και “δοκιμή του εξοπλισμού τους” και πως “δεν έχουν καμία σχέση με το παραπάνω κατηγορητήριο”.

Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες απο την υπόθεση:

Όπως μας πληροφορεί ο Ανδρέας Κυριακουλέας, του Manivoice στο Λιμένι, απέναντι από τη βόρεια πλευρά του αγάλματος του Μαυρομιχάλη, περίπου 30 μέτρα από την ξηρά, κείται μεγάλο ρωμαϊκό ναυάγιο του 1ου π.Χ. αιώνα που θα μπορούσε να γίνει το πιο δημοφιλές αρχαιολογικό αξιοθέατο της Μάνης. Κείται σε μικρό βάθος μόλις 4,5 μέτρα και κατηφορίζει στην πλαγιά μέχρι το βάθος των 21 μέτρων.
Με μόνο εξοπλισμό μια μάσκα και ένα αναπνευστήρα όλοι θα μπορούν να δουν στο φυσικό του χώρο κάτι σχεδόν μυθικό. Ένα αρχαίο ναυάγιο. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει από την επιφάνεια ένα εντυπωσιακό όγκο από θραύσματα αμφορέων που επιτρέπουν την αναγνώριση και παρατήρηση λεπτομερειών και σιγά σιγά χάνονται στο μπλε των βαθιών νερών.
«Το Νοέμβριο του 1977, το ΙΕΝΑΕ πραγματοποίησε μια αναγνωριστική έρευνα στο ναυάγιο της πρώιμης Ρωμαϊκής εποχής, στο Λιμένι της Μάνης. Τη διεύθυνση της έρευνας είχε ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας.
Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να αξιολογηθεί η κατάσταση του ναυαγίου και να αποτυπωθεί σχεδιαστικά και φωτογραφικά.
Η έκταση του ναυαγίου ήταν περίπου 150 τ.μ. Το φορτίο του ναυαγίου αποτελείτο κυρίως από αμφορείς.
Το ναυάγιο είχε ήδη συληθεί.
Μέρος του φορτίου του εξακολουθεί να παραμένει στο βυθό μέχρι σήμερα.»

Έκαναν καταδύσεις στο Λιμένι και “ψάρευαν” και αρχαία!
To Top