Τουρισμός

Εικονικές ξεναγήσεις σε Μεσσήνη-Καλαμάτα-Πύλο απο το ΕΚΠΑ

ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τη δυνατότητα να ξεναγηθεί κάποιος εικονικά σε πολιτιστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα δίνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω της νέας κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρωτοβουλίας του E-Learning.
Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλους με τον τίτλο YouGoCulture.com μέσω της οποίας αποτυπώνονται μοναδικοί προορισμοί της Ελλάδας μέσω εικονικών ξεναγήσεων virtual tours.

Η πλατφόρμα ήδη έχει ξεκινήσει την αποστολή της αποτυπώνοντας τη γοητεία μοναδικών προορισμών της Πελοποννήσου και της Αττικής, ενώ δεσμεύεται ν’ αναδείξει το δίπτυχο πολιτιστικού αποθέματος – σύγχρονης ζωής σε όλη τη χώρα.
Απευθύνεται κυρίως σε τουρίστες- επισκέπτες της χώρας μας, γι’αυτό είναι στα αγγλικά -και έχει σκοπό να τους φέρει σε επαφή με τα πολιτιστικά μνημεία αλλά και τη σύγχρονη ζωή της Ελλάδας.
Στα πρώτους πολιτιστικούς προορισμούς το Πανεπιστήμιο έχει εντάξει τη Μεσσηνία και διάφορες περιοχές της.

Έτσι μπορεί κανείς να περιηγηθεί εικονικά στην Αρχαία Μεσσήνη και να γνωρίσει μέσα από φωτογραφίες και βίντεο τον αρχαιολογικό χώρο, απο προβολή 360 μοιρών, να ξεναγηθεί σε Καλαμάτα (Μπενάκειο,  κάστρο, Υπαπαντή, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων κ.α.), Πύλο, Μεθώνη, Κορώνη, να γνωρίσει τα τοπικά προϊόντα και ορισμένους τοπικούς παραγωγούς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του E-Learning του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης: «Δημιουργήσαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα εικονικής περιήγησης που αποτυπώνει διαχρονικά (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) τον πολιτισμό των Ελλήνων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και λειτουργεί ως «πύλη» υποδοχής του ενδιαφέροντος για την πολιτιστική κληρονομιά και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά μοναδικών προορισμών της περιοχής μας.»
Η δομή της πλατφόρμας περιλαμβάνει εικονικές ξεναγήσεις (Virtual Tours) προορισμών της επικράτειας, το περιεχόμενό των οποίων αναπτύσσεται με σημείο αναφοράς αρχαιολογικούς χώρους και τα επιμέρους μνημεία τους ή σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Myth), αλλά και των ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών ακτινωτά με επιμέρους σημεία ενδιαφέροντος κυρίως πολιτιστικής και τουριστικής διάστασης (Experience).

Άνθρωποι και μνημεία μοιράζονται τις «ιστορίες» τους μέσα από πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό (Φωτογραφικό Υλικό, Βίντεο & Συνεντεύξεις, Πανοράματα 360°) και συνοδευτικά κείμενα στα αγγλικά.
Η δράση αυτή έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του act4Greece, προγράμματος συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) της ΕΤΕ με στρατηγικούς συνεργάτες τα κοινωφελή ιδρύματα Ωνάση, Ιωάννη Σ. Λάτση, Μποδοσάκη κ.ά

Εικονικές ξεναγήσεις σε Μεσσήνη-Καλαμάτα-Πύλο απο το ΕΚΠΑ
To Top