ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης των 93 μεταναστών-Τα 23 παιδιά-Τρεις συλλήψεις για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνολικά ενενήντα τριών (93) αλλοδαπών (49 άνδρες, 21 γυναίκες, 8 αγόρια και 15 κορίτσια), πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή 40 ν. μ. δυτικά Πύλου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).

Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες την 19/09/2023, για την ύπαρξη σκάφους (α.λ.σ.) σε πιθανή δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 20 ν.μ. νοτιοδυτικά ν. Ζακύνθου. Στην περιοχή δεσμεύτηκαν συνολικά έντεκα (11) παραπλέοντα πλοία, απογειώθηκε ένα (01) ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) αεροσκάφος του FRONTEX και απέπλευσαν ένα (01) Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τρία (03) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος, κατόπιν διερεύνησης της περιοχής των ερευνών, εντοπίστηκε βραδινές ώρες την 19/09/2023, στη θαλάσσια περιοχή περί τα 40 ν.μ. δυτικά λιμένα Πύλου, αρχικά από αεροσκάφος του FRONTEX και από Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή του οποίου έξι (06) άτομα τα οποία έχρηζαν ιατρικής περίθαλψης, μετεπιβιβάστηκαν σε έτερο θαλαμηγό σκάφος σημαίας νήσων Κέιμαν και μεταφέρθηκαν στον λιμένα Πύλου. Πέντε (05) εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πύλου απ’ όπου εξήλθαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ενώ μία (01) γυναίκα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου παραμένει για νοσηλεία.

Ακολούθως, είκοσι πέντε (25) άτομα μετεπιβιβάστηκαν σε δεξαμενόπλοιο σημαίας Μάλτας και μεταφέρθηκαν, πρωινές ώρες την 20/09/2023, με ασφάλεια στον λιμένα Καλαμάτας, όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη συνέχεια, με τη συνδρομή ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εξήντα δύο (62) συνολικά αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σημαίας Γερμανίας και μεταφέρθηκαν με τη συνοδεία Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ., απογευματινές ώρες την 20/09/2023, στον λιμένα Καλαμάτας.

Όλοι οι ανωτέρω αλλοδαποί στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις του λιμένα Καλαμάτας, ενώ πραγματοποιήθηκε προληπτικός ιατρικός έλεγχος από κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού και του ΕΟΔΥ.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων προέκυψε ότι τρείς (03) αλλοδαποί εκ των ανωτέρω, ηλικίας 35, 26 και 37 ετών, είχαν ενεργό ρόλο στην μεταφορά των ανωτέρω ατόμων, αποτελώντας μέλη διεθνούς εγκληματικής ομάδας και κατά συνέπεια συνελήφθησαν για παράβαση του Ν. 3386/05 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του Ν. 4251/2014 (Παράνομη διακίνηση αλλοδαπών), καθώς και του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική Οργάνωση) και του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Παροχή βοήθειας από τον Δήμο Καλαμάτας-Θα μεταφερθούν σε Οργανωμένη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών

Στο λιμάνι της Καλαμάτας αποβιβάστηκαν και φιλοξενούνται από το πρωί της Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, συνολικά 92 αλλοδαποί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι εντοπίστηκαν από το Λιμενικό Σώμα, σε ακυβέρνητο ιστιοπλοϊκό σκάφος, 40 ν.μ. δυτικά της Πύλου.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Δήμου Καλαμάτας για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των αλλοδαπών, χορηγώντας χημικές τουαλέτες, νερά και φαγητό. Επίσης συνδράμουν ο Ερυθρός Σταυρός, η Π.Ε. Μεσσηνίας και η ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ενώ με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών οι αλλοδαποί θα μεταφερθούν σε Οργανωμένη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.

Οικογένειες από το Αφγανιστάν, Ιρανοί και Κούρδοι οι διασωθέντες 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συνέδραμε στην προσωρινή φιλοξενία, στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, των 93 μεταναστών -οικογένειες από το Αφγανιστάν, Ιρανούς και Κούρδους- που έφθασαν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Καλαμάτας, μετά από διάσωσή τους από ακυβέρνητο ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο εντοπίστηκε τις βραδινές ώρες της Τρίτης 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου.

Μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διέθεσε στρώματα και κλινοσκεπάσματα, ενώ συνδρομή προσέφεραν επίσης το παράρτημα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού, ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όπως επίσης και εθελοντές της ΟΑΚ Μεσσηνίας.

Εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης των 93 μεταναστών-Τα 23 παιδιά-Τρεις συλλήψεις για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Δημοφιλέστερα

To Top