ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ 7,7 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 0.8 ΔΙΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του ελληνικού προγράμματος ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ESM αυτό έρχεται ως επακόλουθο της έγκρισης του Συμπληρωματικού Μνημονίου Συμφωνίας από το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και την ολοκλήρωση από την ελληνική κυβέρνηση όλων των προηγούμενων ενεργειών την περασμένη Τετάρτη.

Όπως διευκρινίζεται, η πρώτη εκταμίευση θα ανέλθει σε 7,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον ESM την ερχόμενη Δευτέρα.

ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ 7,7 ΔΙΣ

Από το ποσό αυτό, τα 6,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 0,8 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα.

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΑ 0.8 ΔΙΣ

Ωστόσο η εκταμίευση της δόσης ύψους 0,8 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, επισημαίνει ο ESM, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει αποπληρώσει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα, χρησιμοποιώντας και δικά της κεφάλαια.

Η οικονομική ενίσχυση του ESM προς την Ελλάδα έχει ήδη ανέλθει σε 39,4 δισ. ευρώ, από το συνολικό ποσό του προγράμματος ύψους άνω των 86 δισ. ευρώ, διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Μαζί, ο ESM και ο EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 181,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε την Παρασκευή).

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM δείχνει ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε αυτό το στάδιο.
Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός αξίζουν την αναγνώριση για τον δρόμο που έχουν διανύσει προκειμένου να επιστρέψει η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η οικονομική ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει αυτή την πορεία για την ανοικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ.
To Top