ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eγκρίθηκαν 108.000 για Χριστουγεννιάτικο στολισμό και εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας-Ενστάσεις από την Αντιπολίτευση

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας το ποσό των 108.911 ευρώ, ως πίστωση που αφορά το Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης και των κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας καθώς και τις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Δήμος για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση της “εικαστικής Χριστουγεννιάτικης παρέμβασης”, στη ΦΑΡΙΣ, όπως γίνεται κάθε χρόνο, ώστε με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου Καλαμάτας, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, το επιτελείο της ΦΑΡΙΣ και εξωτερικούς συνεργάτες (τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, συνεργεία κτλ) να οργανωθεί και φέτος ο στολισμός της πόλης και να γίνουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Για πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνεται στο Χριστουγεννιάτικο στολισμό η δημιουργία ενός Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Άη Βασίλη, στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων Καλαμάτας, που ήταν και ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων, καθώς και κεντρική συναυλία με τους ΟΝΙRAMA, που και τα δύο ανεβάζουν το κόστος των εκδηλώσεων. Επίσης θα γίνει η καθιερωμένη χορευτική εορταστική παράσταση από τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ-ΛΕΥΚΟ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟ

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις ενστάσεις ωστόσο της αντιπολίτευσης. Λευκό ψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά”, Βασίλης Κοσμόπουλος, διευκρινίζοντας οτι συμφωνεί με την αναγκαιότητα να υπάρχει φωτο-στολισμός στην πόλη και τις γειτονιές και να δημιουργηθεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, ωστόσο εξέφρασε την αντίθεσή του και  τον προβληματισμό του για τη μεγάλη συναυλία με τους ONIRAMA στην κεντρική πλατεία, λέγοντας πως είναι ριψοκίνδυνο σε εποχή covid να προγραμματίζει ο Δήμος τέτοιες εκδηλώσεις που θα οδηγήσουν προφανώς σε συνωστισμό και πως θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα αυτά να δοθούν σε κοινωνικούς σκοπούς, ώστε να βοηθηθούν συμπολίτες μας.

ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ: “ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΕ ΕΠΟΧΗ COVID-ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΚΟΠΟ”

“Είναι μια αμφίσημη κατάσταση τώρα, ας πούμε, διότι αφενός ξέρω ότι πρέπει να γίνει εορτασμός στην πόλη. Να γίνει στολισμός της πόλης και των γειτονιών και όλης της περιοχής. Χαίρομαι ιδιαίτερα που γίνονται δράσεις πλέον στο Πάρκο. Ήταν μια διαχρονική πρόταση ήδη από την πρώτη θητεία του κ. Νίκα που έτυχε να είμαι και εγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και όμως αυτό δεν γινότανε.
Χαίρομαι ιδιαίτερα, λοιπόν, που τώρα, επιτέλους, γίνεται πραγματικότητα και είναι πάρα πολύ
σημαντικό.
Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι πάμε σε μια εποχή που έχουμε αρκετά προβλήματα στη διαχείριση του COVID, να κάνουμε μια εκδήλωση στο κέντρο της πόλης με τους ONIRAMA που απευθύνονται σε μικρά παιδιά που είναι και οι λιγότερο εμβολιασμένοι και οι οποίοι…, θα είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε. Θεωρώ ότι αυτό είναι λάθος”, επεσήμανε ο Βασίλης Κοσμόπουλος.

Στη ΦΑΡΙΣ δεν έχω εμπιστοσύνη στη διαχείριση των οικονομικών”

“Επίσης, κάποιοι με τους οποίους μίλησα και είπα τα κόστη και συζητήσαμε λίγο για τα κόστη, μου δήλωσαν διαθεσιμότητα να αναλάβουν ως ΑγιοΒασίληδες τη συγκεκριμένη μέρα διότι 1.000 ευρώ για κάποιες ώρες τη συγκεκριμένη ημέρα είναι ένα ποσόν που δεν το συναντάς εύκολα….Στη ΦΑΡΙΣ δεν έχω εμπιστοσύνη στη διαχείριση των οικονομικών. Το ’χω πει. Φρονώ να είμαστε πολύ…, ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά αυτή την κεντρική εκδήλωση, η οποία θα μας δοκιμάσει και νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο. Πιθανότατα θα ήταν ευχής έργον τα χρήματα αυτά να διατεθούν σε άλλους σκοπούς και κυρίως ενίσχυσης του κοινωνικού
προσώπου εκείνες τις μέρες. Το ένα συσσίτιο ας γίνει δύο ή τρία κτλ.-κτλ. παρά να εμπλακούμε σε μια τέτοια διαδικασία η οποία μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Εγώ το επισημαίνω”.

“Λοιπόν, ως εκ τούτου, επειδή ξέρω ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται η ΦΑΡΙΣ όλο αυτό το θέμα δεν είναι ένας τρόπος ο οποίος συνάδει με τον δικό μου τρόπο σκέψης, δεν γίνονται αιτήσεις, δεν γίνονται προκηρύξεις διαγωνισμών, δεν – δεν – δεν – δεν – δεν – δεν. Και επειδή ξέρω ότι συγκεκριμένα άτομα διαρκώς προτιμούνται, θα πω Λευκό για να μην καταψηφίσω και το Λευκό κυρίως το λέω γιατί θέλω να υπάρχει στολισμός και θέλω οπωσδήποτε και, επιτέλους, επειδή υπάρχει η λειτουργία του Πάρκου και είναι για μας πολύ σημαντικό στοιχείο”, κατέληξε.

ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ: “ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΜΟ- ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΣΕ”

Στο ίδιο μήκος κύματος  και η παράταξη Τζαμουράνη που καταψήφισε το θέμα με τον ίδιο να κάνει λόγο για “δυσανάλογη αύξηση”, χαρακτηρίζοντας υψηλή τη δαπάνη αμοιβής, προτείνοντας τα ποσά αυτά να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς, ώστε να βοηθηθούν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. “Διαπιστώνω ότι κάθε χρόνο αυξάνονται δυσανάλογα, κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη, οι δαπάνες για τον εορτασμό, ενώ το αποτέλεσμα δεν είναι αντίστοιχο, δηλαδή, όπως προείπε και η Μαρία, περιοχές της Καλαμάτας κυρίως στις συνοικίες δεν έχουνε κανένα στολισμό και νομίζω ότι εκεί το έχουν περισσότερο ανάγκη απ’ ότι ενδεχομένως
κάποιες άλλες περιοχές της πόλης οι οποίες και για χιλιάδες άλλους λόγους στολίζονται, όπως π.χ. η κεντρική πλατεία, στολίζουν τα μαγαζιά, έτσι; Οπότε δεν χρειάζεται εκεί να δείξουμε όλο μας το βάρος”, είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Τζαμουράνης.

“Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν ξέρω τώρα αν οι 32.141 ευρώ που είναι για την προμήθεια του ηλεκτρικού υλικού είναι τόσες πολλές οι καταστροφές του υλικού από πέρσι μέχρι φέτος, αλλά εν πάση περιπτώσει το αντιπαρέρχομαι, δεν έχω αυτά τα στοιχεία. Θεωρώ ότι είναι υψηλή η δαπάνη αμοιβής των τεχνικών 32.930″, με τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργο Φάβα, να διευκρινίζει οτι το ποσό που αναγράφεται είναι προϋπολογισμός, οπότε πίστωση, και τον Βασίλη Τζαμουράνη να ανταπαντά “άμα υπάρχει, Πρόεδρε, το πλαφόν, αυτός ο οποίος καλείται να κάνει τη δουλειά θα το εξαντλήσει. Γιατί να μην το εξαντλήσει, δηλαδή;”

“ΣΤΗΝ ΚΡΗΣΑΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣΧΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ…”

Κα συμπλήρωσε: “Λοιπόν, έχω πάρα πολύ μεγάλη διαφωνία με την κεντρική εκδήλωση αυτή, αναφέρθηκε και από τον Βασίλη για το μουσικό συγκρότημα και μάλιστα αποφασίζουμε
σήμερα σε μια περίοδο όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Νομίζω ότι αυτό είναι λίγο άστοχο και πολλές απ’ αυτές τις εκδηλώσεις πρέπει να μπουν πάρα πολύ καλά στην κρησάρα του πώς θα γίνουν, ώστε να μην έχουμε άσχημα αποτελέσματα από τη συνεύρεση πολλών ατόμων, διότι βλέπετε τι γίνεται σε καθημερινή βάση.
Λοιπόν, εγώ θα πρότεινα περισσότερο κάποιες δαπάνες απ’ αυτές να δίνονταν σε άλλες εκδηλώσεις οι οποίες θα απευθύνοντο κυρίως σε σχήματα ή σε Συλλόγους της περιοχής μας, παρά να φέρνουμε τώρα καλλιτέχνες μεγάλου έτσι κασέ στην Καλαμάτα.
Εμένα περισσότερο με εκφράζει ότι θα μπορούσαμε απ’ αυτό εδώ το ποσόν να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα και να βοηθηθούν άλλοι άνθρωποι ή να γίνουνε κοινωνικές δράσεις που έχουν περισσότερη απήχηση.
Και ένα τελευταίο. Αναφέρθηκε ο κ. Μαρινάκης ότι είναι 108.000. Δεν είναι 108, Σαράντο
μου, είναι συν 14.500 που βάζει ο Δήμος ακόμη απ’ τα ηχητικά, πάμε στις 125 σύνολο”, κατέληξε ο Βασίλης Τζαμουράνης.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ: “ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ; ΔΕΝ ΣΤΟΛΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΥΣΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ”

Το θεμα καταψηφίστηκε απο την παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου, η οποία διαμαρτυρήθηκε για το αυξημένο κόστος φέτος  του στολισμού, διερωτώμενη αν πρόκειται για “στολισμό μιας χρήσης” που θα πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζουμε νέο, ενώ επεσήμανε ότι  ο στολισμός περιορίζεται μόνο σε κεντρικά σημεία της πολης και απουσιάζει απο τις γειτονιές. “Πέρυσι δώσαμε 78.000, πόσες δώσαμε πέρυσι (;), για να πάρουμε κάποια πράγματα. Γιατί φέτος θα δώσουμε άλλα 108; Αυτά που παίρνουμε είναι μιας χρήσης;” διερωτήθηκε η Μαρία Οικονομάκου, συμπληρώνοντας: “Και εντωμεταξύ είπαμε ότι θα στολίσουμε και το είχα πει και την τελευταία φορά και στο Δημοτικό Συμβούλιο όλοι μου είπατε ότι στολίστηκε η Καλαμάτα. Δεν στολίστηκε. Η Μακεδονίας δεν στολίστηκε, που είναι η έξοδος της πόλης. Δεν στολίστηκε. Υπάρχουνε γειτονιές και η Ράχη ακόμα δεν στολίστηκε. Αλλά από κει και πέρα η Αριστομένους, την εβδομάδα των Χριστουγέννων τα φώτα δεν λειτουργούσανε έξω από το Δημαρχείο και το λένε όλοι οι καταστηματάρχες. Εγώ δεν θα το ψηφίσω.”.

Από τον εισηγητή του θέματος αντιδήμαρχος Σαράντο Μαρινάκη διευκρινίστηκε ότι πολλά από τα φωτάκια πέρυσι λόγω του ότι είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες έχουν καεί και χρήζουν αντικατάστασης, όσα λειτουργούν θα χρησιμοποιηθούν, ενώ ο φωτισμός και ο στολισμός θα επεκταθεί.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Αναλυτικά ο προϋπολογισμός των Χριστουγεννιάτικων εικαστικών παρεμβάσεων

Φετος όλοι ευελπιστούν τα Χριστούγεννα και η εορταστική περίοδος να είναι διαφορετική από την περσινή, που ολοι θυμόμαστε ότι έγιναν εν μέσω lockdown με την πόλη της Καλαμάτας να “νεκρώνει” από τις 21.00 και μετά λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Μελαγχολικά Χριστούγεννα χωρίς εκδηλώσεις από τον Δήμο, ενώ μόνο ο φωτοστολισμός έδινε ένα τόνο Χριστουγέννων.

Φέτος, ο Δήμος έχει αποφασίσει να “ντύσει”, περισσότερες περιοχές Χριστουγεννιάτικα, ενώ στο Πάρκο Σιδηροδρόμων για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί Χριστουγεννιάτικο Χωριό, με πλήθος events κυριως για τα μικρά παιδιά. Η διόλου ευκαταφρόνητη πίστωση των 108.000 ευρώ που εγκρίθηκε απο τον Δημοτικό Προϋπολογισμό θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των κατοίκων και επισκεπτών της Καλαμάτας, με περισσότερους στολισμούς στις γειτονιές της πόλης και τα περίχωρα. Ολοι οι δημότες έχουν δικαίωμα και ανάγκη να νιώσουν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Οι εκδηλώσεις προφανώς και τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων της περιόδου εκείνης, αφού κανείς δεν μπορει να γνωρίζει από σήμερα τι μέλλει γενέσθαι σε ένα μήνα. Ευχή  όλων η κατάσταση να είναι καλύτερη, ωστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις.

Μαίρη Περδικέα

 

 

Eγκρίθηκαν 108.000 για Χριστουγεννιάτικο στολισμό και εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας-Ενστάσεις από την Αντιπολίτευση
To Top