ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάστηκε το Ψηφιακό Μουσείο “Καλαμάτα 1821” στο Ιστορικό Δημαρχείο

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και η αίθουσα είναι επισκέψιμη 10:00 με 14:00 και 17:00 με 19:00 τις καθημερινές ημέρες της εβδομάδας

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο Ιστορικό Δημαρχείο το Ψηφιακού Μουσείου Καλαμάτας 1821, που υπάγεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» και φιλοξενείται σε αίθουσα στο ισόγειο του με την είσοδο να είναι ελεύθερη στο κοινό, ακολουθώντας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Το μουσείο έχει ψηφιακό επετειακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα ώστε να ενθαρρύνει την εμπέδωση της ιστορικής μνήμης μέσω της δημιουργικής διάδρασης. Στην αίθουσα υπάρχουν οθόνες προβολής οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με το 1821 ενώ παράλληλα εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια από την εποχή της επανάστασης.

Τέλος, στο χώρο δεσπόζει μια διαδραστική τράπεζα μέσω της οποίας οι επισκέπτες θα διευρύνουν τους ορίζοντες τους αναφορικά με το ρόλο της πόλης μας στα χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

Το μουσείο αποτελεί μια σημαντική συμβολή στα πολιτιστικά πράγματα όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και της χώρας καθώς είναι το πρώτο του είδους του αποκλειστικά για το 1821 που ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας.

Να υπενθυμίσουμε πως τον Μάρτιο 2021, ενεργοποιήθηκαν κι ανταποκρίθηκαν 30 επιχειρήσεις της πόλης, εκ των οποίων οι 8 είναι εστίασης και δημιουργήθηκαν συνταγές της εποχής. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό, είχαν διοργανωθεί στα Εκπ.Μπουγά δυο εκδηλώσεις από το ΙΕΚ Ορίζων, που μαγείρεψαν αυτές τις συνταγές στο πλαίσιο της γευσιγνωσίας και της διάδοσής τους.

Πώς θα λειτουργήσει το Μουσείο

Μετά τα επιτυχημένα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821» την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, το ερευνητικό πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» καλεί κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να έρθουν στο Παλαιό Δημαρχείο και να περιηγηθούν στο χώρο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και η αίθουσα είναι επισκέψιμη 10:00 με 14:00 και 17:00 με 19:00 τις καθημερινές ημέρες της εβδομάδας.
Στο μουσείο, που έχει ψηφιακό επετειακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια από την εποχή της επανάστασης. Εκεί υπάρχουν ψηφιακές εκτυπώσεις από σημαντικά ζωγραφικά έργα σχετικά με την απελευθέρωση της πόλης στις 23 Μαρτίου 1821.
Επιπλέον δύο οθόνες αναπαράγουν υλικό που αφορά στο ρόλο της πόλης στην έναρξη της επανάστασης και πως αυτό δημιούργησε μια μοναδική κληρονομιά και παράδοση. Τέλος, στο χώρο δεσπόζουν δύο διαδραστικές τράπεζες πληροφοριών με τις οποίες οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να αλληλεπιδράσουν για να γνωρίσουν καλύτερα μνημεία και κτίρια της Καλαμάτας ώστε, με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο, να γίνουν κοινωνοί της σύνδεση τους με την περίοδο της εθνικής παλιγγενεσίας.

Εξαιτίας της ιδιαίτερης υγειονομικής συγκυρίας και όσο διαρκούν οι υφιστάμενες έκτακτες συνθήκες για την επίσκεψη στο μουσείο θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η αποφυγή συνωστισμού.

Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821- Δρόμοι Ελευθερίας» αποτελεί έργο που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και ενταγμένο στην Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Το Πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη τριών φορέων: του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (συντονιστής) της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και της κινηματογραφικής εταιρείας «VIEWMASTER Films A.E.».

Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση σε μικρές ομάδες λόγω του χώρου που είναι μικρός.

To Top