ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eγκαίνια της πύλης του 9ου Συντάγματος με συμβολισμό και προεκτάσεις

“Να παραμείνει ενεργό το Στρατόπεδο”…δηλώνει σύσσωμη η αυτοδιοικητική ηγεσία του Νομού

Ανασυστάθηκε η πάλαι ποτέ επίσημη πύλη της έδρας του ιστορικού 9ου Συνταγματος Πεζικού “Γιαννιτσά”, στο Ανατολικό κέντρο, και εγκαινιάστηκε και επίσημα το Σάββατο το απόγευμα,παρουσία της τοπικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Ο χώρος έκτασης 4 στρεμμάτων τώρα έχει παραχωρηθεί και φιλοξενεί διάφορες δομές, συλλόγους και φορείς.
Ακριβώς δίπλα από την πύλη τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα με την ιστορία του 9ου Συντάγματος Πεζικού κατά τις οδηγίες του γενικού επιτελείου Στρατού και με την συνεννόηση που έγινε με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Ενώ ακριβώς δίπλα, εφαπτόμενο στην πλατεία Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, μεταφέρθηκε η προτομή του ηρωικού διοικητή του Ενάτου Συντάγματος Πεζικού, Βενετσάνου Κετσέα, που το οδήγησε νικηφόρο στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο 1940- 41 και το έφερε στην Καλαμάτα συντεταγμένο.
Της τελετής αποκάλυψης της μαρμάρινης πλάκας, προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους αποβιώσαντες διοικητές, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και της προσφοράς τους στο έθνος, από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμο.
Στην τελετή παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Τριφυλίας Οιχαλίας και Πύλου Νέστορος, ενώ εκπροσωπήθηκαν οι δήμοι Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης.
Το παρών έδωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουκούτσης, ο τέως βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος και η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη.
Ο καθηγητής φιλόλογος, Μάριος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία του 9ου Συντάγματος.

To Top