Βιβλίο

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας: Εντυπωσιάζει το επετειακό ημερολόγιο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Ένα καλαίσθητο Επετειακό ημερολόγιο εξέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, προκειμένου να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες του ’21 και τον Αγώνα τους, που οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Στο ημερολόγιο αποτυπώνεται μία μνημειακή περιήγηση που ξεκινά από το ναό του Αγίου Στεφάνου στο Ραμοβούνι, τόπο καταγωγής του σημαντικότερου ήρωα του αγώνα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ακολούθως, ανά μήνα, παρουσιάζονται εκκλησιαστικά, κοσμικά και οχυρωματικά μνημεία της Μεσσηνίας, στα οποία διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα λίγο πριν την κήρυξη της Επανάστασης, κατά τη διάρκειά της αλλά και στην κορύφωσή της, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις συνέτριψαν την τουρκοαιγυπτιακή αρμάδα του Ιμπραήμ στον κόλπο του Ναβαρίνου.

Αποσπάσματα από την διήγηση του Γέρου του Μοριά και άλλες αρχειακές πήγες διανθίζουν τη διαδρομή, μεταφέροντας τον αναγνώστη στο κλίμα εκείνης της ένδοξης εποχής.
Το επετειακό ημερολόγιο αποτελεί ειδική έκδοση και διατίθεται δωρεάν με τις φωτογραφίες, τα σχέδια και την γραφιστική επιμέλεια της έκδοσης να την έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η προϊσταμένη της Δρ.Αρχαιολόγος Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά ενώ την φωτογραφία του εξωφύλλου επιμελήθηκε ο Ιωάννης Κοκορόγιαννης.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας: Εντυπωσιάζει το επετειακό ημερολόγιο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση
To Top