Cook Club

Εύκολο παραδοσιακό σπιτικό τσουρέκι

Είναι μια συνταγή που τη δοκιμάσαμε στο MessiniaLive και τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα, γιατί και είναι απλή η διαδικασία, χωρίς το βαθμό δυσκολίας που απαιτούν άλλες παρόμοιες συνταγές, μιας και δεν έχουμε τις ατελείωτες ώρες να ζυμώνουμε και να περιμένουμε πότε το τσουρέκι να φουσκώσει, και γίνονται αφράτα και πεντανόστιμα.
Στη συγκεκριμένη συνταγή, που μας άρεσε και είναι μια ιδέα της ηθοποιού Βίκυς Κάβουρα, με συνολικό χρόνο φουσκώματος 2 ώρες και χρόνο ψησίματος κοντά μισή ώρα έχετε έτοιμα φρεσκοψημένα και μοσχομυριστά σπιτικά τσουρέκια από τα χεράκια σας!

Υλικά

100 γρ.βούτυρο
350 γρ.γάλα
200 γρ.ζάχαρη
1 φακελάκι μαστίχα (τη λιώνουμε με λίγη ζάχαρη για να γίνει σκόνη)

1 φακελάκι μαχλέπι

2  αυγά

1 κρόκο

3 φακελάκια μαγιά σε σκόνη

800 γρ. σκληρό αλεύρι ειδικό για τσουρέκι

αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη μέχρι να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαγιά και τη μαστίχα.

Χτυπάμε τα αυγά και τα βάζουμε στο μπολ. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά και το αλεύρι (προαιρετικά το έχουμε κοσκινίσει) και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

Στη συνέχεια αφήνουμε το ζυμάρι για 1 ώρα μέσα στο μπολ να φουσκώσει. Σε μια λαμαρίνα τοποθετούμε 1 λαδόκολλα και πλάθουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες. Χωρίζουμε σε τρία κομμάτια την κάθε μπάλα και κάνουμε πλεξίδες.  Έτσι σχηματίζονται 2 τσουρέκια. Αν πάλι προτιμάτε μπορείτε να φτιάξετε και ατομικά τσουρεκάκια, αντί για 2 μεγάλα οικογενειακά.  Αφού τους δώσουμε το επιθυμητό σχήμα τα αφήνουμε άλλη μια ώρα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μαζί με μια κουταλιά της σούπας γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήνουμε στον αέρα για 25 περίπου λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρώμα.

Εύκολο παραδοσιακό σπιτικό τσουρέκι
To Top