Τουρισμός

Ευκλής Καλαμάτας: Εξόρμηση στη Φθιώτιδα

Ο Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής”, η πιο κεφάτη παρέα, το 3ήμερο 26 – 27 – 28 Οκτωβρίου 2019, εξόρμησε σε ένα μοναδικό στην Ελλάδα πάρκο, στις πηγές του Ασωπού ποταμού, στην πανέμορφη Παύλιανη Φθιώτιδας !!

Η Παύλιανη είναι ενταγμένη στο πιλοτικό πρόγραμμα Habitat Agenda, που αφορά στην βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών και εκτέλεση προτύπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμιση τους.

Το τριήμερο πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε :

-Την 1η ημέρα επισκέφθηκαν την κωμόπολη, τα Λουτρά Υπάτης και απόλαυσαν το ιαματικό τους μπάνιο. Τα νερά της πηγής θα πρέπει, να ανάβλυσαν από μεγάλη σεισμική δόνηση το 427 π.Χ. είναι υδροθειούχα και οξυανθρακούχα. Η πηγή αναβλύζει σε βάθος 18 μέτρων και η θερμοκρασία του νερού είναι 33,5 βαθμούς Κελσίου.

-Την 2η ημέρα επισκέφθηκαν το Θεματικό Πάρκο Παύλιανης στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης και πεζοπόρησαν 11 χλμ. σε μια υπέροχη, απολαυστική και παιχνιδιάρικη διαδρομή μέσα σε έλατα, πλατάνια και μηλιές, καθώς σε ολόκληρο το μήκος του μονοπατιού, διαδραστικά παιχνίδια συμπλήρωναν το ήδη πανέμορφο και με πανδαισία χρωμάτων δάσος !!

-Την 3η ημέρα επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγάθωνος, μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, σε υψόμετρο 553 μέτρα στην πλαγιά του όρους Οίτη. Κτισμένη τον 14ο – 15ο αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, όπου στις 25 Νοεμβρίου 1942 διεξήχθη η μάχη από αντιστασιακούς των οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, που συνεργάστηκαν υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, εναντίον κυρίως ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της γέφυρας, μια συμβολική επιτυχία της Αντίστασης που έδρασε ενωμένη.

Αργά το απόγευμα η τελευταία τους στάση ήταν οι Θερμοπύλες και το άγαλμα του Λεωνίδα.

Έδωσαν ραντεβού για το επόμενο τριήμερο, γεμάτοι από πλούσιες εντυπώσεις.

Ευκλής Καλαμάτας: Εξόρμηση στη Φθιώτιδα
To Top