ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με ευχές για καλή πρόοδο ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά 2018 – 2019, στα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας, σήμερα Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρευρέθη στην τελετή του αγιασμού και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά:

στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος, όπου φοιτούν κυρίως παιδιά αθιγγάνων. Ο Π. Νίκας παρέστη για λόγους συμβολικούς και δεδομένου ότι ο Δήμος Καλαμάτας κάνει ό,τι μπορεί για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών, την οποίαν υποστηρίζει με δεκατιανό και μεσημεριανό

στο 4ο Λύκειο Καλαμάτας, σχολείο όπου δίδαξε από της ιδρύσεώς του και επί σειράν ετών και
στο Μουσικό Σχολείο. Ο Δήμαρχος – σε χαιρετισμό του – επεσήμανε πως, 26 χρόνια μετά την ίδρυσή του επί υπουργίας Γ. Σουφλιά και με Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το Σ. Νταραχάνη, το Μουσικό Σχολείο έχει προσφέρει πάρα πολλά στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

Τόνισε, ακόμη, ότι τελευταία δημιουργήθηκε σε αυτό μπάντα, με την υποστήριξη του Δήμου που κάλυψε τις δαπάνες για μουσικά όργανα και στολές, μια μπάντα την οποία χαίρονται οι πολίτες.
Στο 4ο Λύκειο παραβρέθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και στο Μουσικό Σχολείο ο Περιφερειακός Σύμβουλος Απόστολος Γκούνης.

Δήλωση του Πάνου Πετρόπουλου, Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης Πελοπ/σου

“Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εύχομαι πάνω από όλα υγεία, σε γονείς μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς και ελπίζω ότι θα έχουμε μια δημιουργική χρονιά με αρκετή δουλειά αξιοποιώντας τον αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.
Ξεκινάμε καλύτερα ως προς τη στελέχωση των σχολείων από κάθε άλλη χρονιά με όλες τις διαδικασίες να “τρέχουν” χωρίς προβλήματα. Οι εκπαιδευτικοί με αίσθημα ευθύνης μοίρασαν τα βιβλία και καθοδήγησαν τα παιδιά στις αίθουσες ώστε αύριο τα σχολεία να λειτουργήσουν με πλήρες πρόγραμμα. Και λέω πλήρες αφού ακόμη και το ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσει στα σχολεία που έχουν τοποθετηθεί οι συνάδελφοι. Τα ελάχιστα κενά που έχουν δημιουργηθεί αφορούν άδειες ανατροφής τέκνου, εγκυμοσύνης, άνευ αποδοχών και ασθένειας που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες. Για πρώτη φορά βρίσκεται Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής αλλά και στης Γενικής Παιδείας την ημέρα του Αγιασμού. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Ειδικό Δημοτικό Καλαμάτας θα έχουμε 3 τμήματα ολοήμερου σχολείου όταν το 2015 δεν υπήρχε κανένα τμήμα ολοήμερου και το σχολείο ήταν 8/θέσιο ενώ σήμερα είναι πλήρως στελεχωμένο ως 10/θέσιο.
Τα τμήματα Προσανατολισμών ξεκινούν κανονικά σε όλα τα Λύκεια ενώ σε επίπεδο Πελοπ/σου θα λειτουργήσουν και νέες σχολικές μονάδες, όπως το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σπάρτης. Παράλληλα το Δημοτικό Σχολείο Ελαφονήσου λειτουργεί πρώτη φορά ως 4/θέσιο οργανικά, στους Καλλιάνους Κορινθίας έχουμε Β Λυκειακή Τάξη ενώ το Ειδικό Δημοτικό Ερμιονίδας λειτουργεί ως 4/θέσιο αν και ιδρύθηκε μόλις το 2016.
Χαίρομαι που φέτος μετά από αίτημα δεκαετιών καθιερώθηκε η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και ως Περιφερειακή Διεύθυνση ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα ώστε σήμερα τα περισσότερα παιδιά 4-6 ετών να βρίσκονται στα Νηπιαγωγεία της Πελοποννήσου.
Η Ειδική Αγωγή σε όλες τις βαθμίδες, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Παιδείας με την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής  και με τις αλλαγές στη δομή και στα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των σχολείων Ειδικής Αγωγής.
Ταυτόχρονα τα Επαγγελματικά Λύκεια έχουν νέα Αναλυτικά Προγράμματα και ο θεσμός της Μαθητείας καθιερώθηκε με δεκάδες αποφοίτους των ΕΠΑΛ να εργάζονται σήμερα ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον. Η θεσμοθέτηση εννέα Τομέων στη Β τάξη και τριάντα πέντε Ειδικοτήτων στην Γ τάξη δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για είσοδο σε σχολές υψηλής ζήτησης όπως είναι η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές.
Έχουν γίνει πολλά, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, με την βοήθεια και την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στον χώρο της εκπαίδευσης και κυρίως με την ενεργό στήριξη των εκπαιδευτικών, των οποίων το έργο απαιτείται να επιβραβεύεται. Για να έχουμε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου χρειάζεται συνεχής και επίπονος πρωτίστως συλλογικός αγώνας. Αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινών μας στόχων είναι και η απαλλαγή από στερεότυπα, αγκυλώσεις, παρωχημένες νοοτροπίες, στοιχεία που συντείνουν στο να έχουμε προβληματικές καταστάσεις σε ένα ανοικτό και δημοκρατικό σχολείο.
Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, τους Δ/ντές Εκπαίδευσης και όλο το προσωπικό που εργάστηκε όλο το καλοκαίρι προκειμένου να έχουμε σήμερα αυτό το ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Καλή αρχή να έχουμε”.

To Top