ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τι έδειξε η μελέτη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΠ

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΤΟΥ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Αναλύθηκαν σήμερα 19/4/2021 στο Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Αθανάσιο Βασιλόπουλο τα δεδομένα της μελέτης του ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΠ, από τον Γεωπόνο Βιοτεχνολόγο Κάτσαρη Παναγιώτη, υπεύθυνο του προγράμματος για τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και υπεύθυνο του Εργαστηρίου πιστοποίησης της ποιότητας ελαιολάδου του ΕΛΓΟ στην Καλαμάτα.

Συνοπτικά τα ευρήματα της μελέτης που παραδόθηκε στις 31/3/2021 και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Καλαμάτα ΠΟΠ έχουν να κάνουν με θέματα που εντοπίστηκαν στις προδιαγραφές του ΠΟΠ και τα οποία σύμφωνα με τη μελέτη οφείλονται σε χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ζητήματα σχετικά με τις ολικές στερόλες, κάποιες από τις επιμέρους στερόλες, τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά, και την περίοδο καταγραφής δειγμάτων ως ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΠ.

Ζητήθηκε επίσης να γίνει χρήση των δεδομένων της μελέτης από τους εθνικούς εμπειρογνώμονες στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την Ε.Ε. αίτημα που έγινε αποδεκτό από το Δήμαρχο Καλαμάτας. Αναλυτικά τα αποτελέσματα συμφωνήθηκε να παρουσιαστούν στην παραγωγική βάση με ημερίδα και επιμορφωτικό σεμινάριο εντός του Ιουνίου και εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

Τι έδειξε η μελέτη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΠ
To Top