ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εχασαν 1/7 του εισοδήματος οι δημόσιοι υπάλληλοι

Εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ μέχρι τις 15 Μαρτίου, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την άμεση επανανομοθέτηση του 13ου-14ου μισθού στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Σε μια... γεύση «κανονικότητας» ευελπιστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένοντας τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον 13ο και τον 14ο μισθό (τα λεγόμενα «δώρα» Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιρινής άδειας).

Επειτα από επαναλαμβανόμενες μισθολογικές απώλειες, οι εργαζόμενοι στο ελληνικό Δημόσιο αγωνιούν για την επαναφορά έστω και των περικομμένων «δώρων», που πριν καταργηθούν οριστικά με τον νόμο 4093/2012 έφταναν τα 1.000 ευρώ ετησίως (250 ευρώ +250 ευρώ +500 ευρώ).

Μπροστά στην επιδείνωση της οικονομικής τους θέσης την τελευταία 7ετία, μια θετική έκβαση στην υπόθεση των «δώρων» θα αποκαθιστούσε ένα μόλις μέρος της αγοραστικής δύναμης που έχουν απολέσει.

«Στα χρόνια των μνημονίων οι μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων υπερέβησαν σωρευτικά το 30%», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Πετρόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων για τη διεκδίκηση των «δώρων» και τα μισθολογικά του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το συνολικό κονδύλι για τις αμοιβές του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης (πλην ενστόλων) έπεσε στα 8,8 δισ. το 2017, από 10,1 δισ. το 2011. Σε σύγκριση με το 2009, το φθινόπωρο του 2017 οι μισθολογικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ήταν 29% χαμηλότερες, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα η αγοραστική δύναμη του συνόλου των αμοιβών εργασίας στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 31%, σύμφωνα με έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ.

Σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, η μισθολογική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από το β' τρίμηνο του 2010 έως και το γ' τρίμηνο του 2014 από 12,8% σε 12,4%, «επειδή οι συνολικές αμοιβές εργασίας που καταβάλλει το Δημόσιο μειώθηκαν περισσότερο από όσο το ΑΕΠ κατά την ίδια χρονική περίοδο», αναφέρει η μελέτη του Πολύκεντρου.

Η επαναφορά 13ου-14ου μισθού αποτελεί αυτή τη στιγμή κυρίαρχη διεκδίκηση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, καθώς η απώλειά του «αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων. Ηταν το 1/7 του συνολικού εισοδήματός τους», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Πάιδας, επικαλούμενος στη συνέχεια και την επιχειρηματολογία του ΣΤ’ τμήματος του ΣτΕ: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν η μόνη κοινωνική ομάδα η οποία έχει πληγεί τόσο πολύ οικονομικά, σε επίπεδο μάλιστα να μην μπορούν οι εργαζόμενοι-δημόσιοι υπάλληλοι να επιβιώσουν αξιοπρεπώς».

Η υπόθεση των αναδρομικών αφορά περίπου 610.000 δημοσίους υπαλλήλους, με την ΑΔΕΔΥ να εκτιμά ότι το 80% εξ αυτών έχει ήδη προχωρήσει σε αγωγές διεκδικώντας τα ποσά, καθώς και ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 95%-98% μέχρι τις 15 Μαρτίου, ημερομηνία γύρω από την οποία εκτιμάται ότι θα δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ. Υπολογίζεται ότι τα δικηγορικά γραφεία -έχουν, ως γνωστόν, «επενδύσει» στη συγκεκριμένη υπόθεση- έχουν ήδη αποκομίσει 15 εκατ. ευρώ από τις προσφυγές των υπαλλήλων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει την αντισυνταγματικότητα ή μη των διατάξεων που κατάργησαν οριστικά τα «δώρα», δεν θα αποφασίσει όμως ποσό. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την άμεση επανανομοθέτηση του 13ου-14ου μισθού στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν από τις μνημονιακές περικοπές -«εφόσον η κυβέρνηση λέει ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα», σχολίασε ο κ. Πάιδας- αλλά και αναδρομική χορήγηση 13ου-14ου μισθού από 1/1/2013 σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους «με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η επαναφορά των «δώρων» θα έχει δημοσιονομικό κόστος ύψους περίπου 713 εκατ. ευρώ το 2019 και 730 εκατ. το 2020. Η ΑΔΕΔΥ αντιτείνει ότι το ετήσιο κόστος είναι περίπου 610 εκατ. ευρώ.

Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ πάντως ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αποδεχτούν τυχόν υλοποίηση σεναρίων που θέλουν τα «δώρα» να επιστρέφουν με τη μορφή επιδόματος ετήσιου ύψους 400 ευρώ (100+100+200 ευρώ). Προειδοποίησαν δε με νέες αγωγές στο ενδεχόμενο μη εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ από πλευράς κυβέρνησης.

Στην ευρύτερη σημασία της επαναφοράς των «δώρων» εστίασε ο κ. Πετρόπουλος:«Οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο δημιούργησαν ένα αρνητικό σπιράλ και για τον ιδιωτικό τομέα. Η επαναφορά των 13ου-14ου μισθού είναι ένα δίκαιο αίτημα, καθώς κάθε αύξηση στο εισόδημα των εργαζομένων θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων. Και είναι προφανές ότι οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους δεν θα καταλήξουν σε κάποια offshore, όπως έκανε η επιχειρηματική ελίτ της χώρας», σχολίασε.

Βαρέα και Ανθυγιεινά

Η άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) «ώστε να μην υπάρχει παράταση της αβεβαιότητας» περιλαμβάνεται στις διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ, που έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου. Τόσο για το θέμα των ΒΑΕ όσο και για τον 13ο-14ο μισθό, η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να συναντηθεί με τον υπουργό Ευκλ. Τσακαλώτο και να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το ισχύον καθεστώς -υπενθυμίζεται- έχει παραταθεί ουσιαστικά μέχρι 31/12/2019. Μέχρι τότε τα συναρμόδια υπουργεία προβλέπεται να εκδώσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα επανακαθορίζει όρους καταβολής, ύψος επιδόματος και δικαιούχους.

«Δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό θέμα να παραπέμπεται για μετά τις εκλογές λόγω πολιτικού κόστους», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Στ. Κουτσιουμπέλης, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ), Στ. Σαββόπουλος, επανέλαβε τη διεκδίκηση του κλάδου για αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και την απρόσκοπτη καταβολή του επιδόματος στους μέχρι τώρα δικαιούχους, με ταυτόχρονη διεύρυνση ειδικοτήτων και δικαιούχων.

 

Πηγή

Εχασαν 1/7 του εισοδήματος οι δημόσιοι υπάλληλοι

Δημοφιλέστερα

To Top