ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυτική Μάνη: Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού τα εγκαίνια του “αβγού” στον Άγιο Δημήτρη

Το Σάββατο 22 Αυγούστου στις 20:00, στον Αγιο Δημήτριο της Μάνης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, θα γίνουν τα εγκαίνια του μνημείου των Διόσκουρων, αδελφών της Ωραίας Ελένης που σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκαν στην περιοχή. Για την εκδήλωση, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας και ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης κι αναφέρθηκαν στην εκδήλωση αλλά και στο μύθο των Διόσκουρων.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας τόνισε πως η ανάδειξη της μυθολογικής Μάνης ήταν προγραμματική δέσμευση της παράταξής του και πως οι Διόσκουροι, ένα έργο από τη μυθολογία, ενέπνευσε ως ιδέα για την κατασκευή του τον ιατρό Ηλία Μουτζούρη, ο οποίος ήταν παρών στην συνέντευξη.
Επίσης, ευχαρίστησε και τον γλύπτη Γιάννη Γκούζο, δάσκαλο από την παλιά ΔΕΠΑΚ, που φιλοτέχνησε το μνημείο.

Θέμελης: “Αγαπώ τη Μάνη και τη Μεσσηνία”

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ξεκίνησε την τοποθέτησή του δηλώνοντας πως αγαπάει ιδιαίτερα τη Μάνη και τη Μεσσηνία, αγαπάει την παράδοση, και τόνισε πως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι ο μοναδικός στον κόσμο που είχε μια τόσο λαμπρή πολιτιστική παράδοση, η οποία σώθηκε μέχρι σήμερα κι έγινε παρόν. Και αυτό έγινε μέσα από μνημεία και μέσα από την προφορική παράδοση από παππού και γιαγιά σε εγγόνια”.

Για το μνημείο είπε πως στο νησάκι “Πέφνος” στη Δυτική Μάνη γεννήθηκε η Ωραία Ελένη, σύμφωνα με τον Παυσανία που επισκέφθηκε την περιοχή και περιγράφει το νησάκι που είχε δύο χάλκινα αγάλματα σε ανάμνηση της γέννησης της Ωραίας Ελένης και των αδελφών της Διόσκουρων, του Πολυδεύκη και του Κάστορα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οπτικοποίηση της μνήμης…

Όλοι με μάσκες στα εγκαίνια

Ο κ. Γιαννημάρας απηύθυνε παράκληση στον κόσμο που θα παραστεί στα εγκαίνια να προσέλθουν φορώντας τις μάσκες τους, αφού θα τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο, που προβλέπει μέχρι 100 άτομα καθήμενοι. Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης ο δήμαρχος πρόσφερε στον κ. Θέμελη “ένα δώρο ψυχής”, όπως είπε, έναν φάρο, γλυπτό, χειροποίητο από τον ίδιο με βότσαλα Μάνης!

Διαβάστε και αυτό:

Τοποθέτησαν γλυπτό στη βραχονησίδα απέναντι από τον Άγιο Δημήτριο Μάνης

To Top