Υγεία

Δυτ. Μάνη: Ώρα μηδέν για το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου

SOS από το Κέντρο Υγείας Αγ.Νικολάου: Απαιτείται άμεσα η στελέχωση των οργανικών θέσεων-Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθημερινής κάλυψης των αυξημένων υγειονομικών αναγκών του Δήμου Δυτικής Μάνης- Το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οριακή είναι η κατάσταση λειτουργίας και κάλυψης των αυξημένων υγειονομικών αναγκών της περιοχής της Δυτικής Μάνης στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου. Για άλλη μια φορά, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην παροχή ιατρικής βοήθειας σε κατοίκους κι επισκέπτες, αφού το τελευταίο διάστημα, ιατροί που κάλυπταν τις ανάγκες του, μετακινήθηκαν για κάλυψη αναγκών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αποτέλεσμα η προβληματική κάλυψη των εφημεριών, η δυσλειτουργία των περιφερειακών ιατρείων και η ανασφάλεια σε περίπτωση αντιμετώπισης πολλαπλών σοβαρών περιστατικών. Δεν απέχει η ημέρα που θα πάνε οι ασθενείς στο Ιατρείο και θα δούνε στην πόρτα κάποιο χαρτί που θα γράφει “ΚΛΕΙΣΤΟ”! Το μοναδικό “γηρασμένο” ασθενοφόρο με πάνω από 1 εκατομμύριο(!) χιλιόμετρα  διαθέτει μόλις έναν οδηγό, με τη σύμβασή του να λήγει στις 31 Αυγούστου. Ακόμα κι αν έρθει το ασθενοφόρο που έχει προαναγγελθεί εδώ και δυο χρόνια, θα βρίσκεται έξω παρκαρισμένο λόγω έλλειψης οδηγών!

Ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης που επικρατεί, ο Διευθυντής του ΚΥ ζήτησε ακρόαση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δυτικής Μάνης για να ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα επίσημα και να απαιτήσουν πλέον όλοι μαζί την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας. Σε μια περιοχή που διαφημίζει τουριστικά την ύπαρξη του Κέντρου Υγείας για να προσελκύει τουρίστες, όμως εθελοτυφλεί κι αδιαφορεί για την προβληματική ή υποτυπώδη επιστημονική λειτουργία του. Και πάντα θα υπάρχουν κάποιοι πρόθυμοι που θα το εκμεταλλεύονται για προσωπικό ή μικροπολιτικό όφελος…

Γκιούλος: “Θέλουμε γιατρούς, γιατρούς, γιατρούς!”

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή του Κ.Υ. Αγίου Νικολάου, ιατρό Νίκο Γκιούλο, καταγράψαμε όλες τις σοβαρές ελλείψεις, με τον ίδιο να μας δηλώνει πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και χρειάζεται άμεσα η παρέμβαση του κράτους. Με αξιοπρέπεια και με συναίσθηση του επαγγελματικού και ιατρικού καθήκοντος, ο κ.Γκιούλος μας διαβεβαίωσε πως διαχρονικά έχει κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες και προβλεπόμενες υπηρεσιακά ενέργειες για να ενημερώσει τους αρμοδίους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική λύση στα ζητήματα λειτουργίας του Κ.Υ..

Χαρακτηριστικά τόνισε:

“Αυτό που χρειαζόμαστε είναι γιατρούς! Αυτή την στιγμή γίνονται μονές εφημερίες, ακόμα και 10 τον μήνα, με αποτέλεσμα σε ένα διπλό παράλληλο σοβαρό περιστατικό, μια διακομιδή στην Καλαμάτα ή κάτι άλλο σοβαρό σε ένα χωριό, το ιατρείο να μην έχει ιατρό! Δυστυχώς προβλέπονται 9 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και σήμερα είμαι μόνος μου!”

“Πώς να λειτουργήσουμε με 8 θέσεις λιγότερες; Πώς θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου; Προσπαθούμε με την κάλυψη από Αγροτικούς γιατρούς να μπαλώνουμε καταστάσεις όμως αυτό αποδυναμώνει την πρόληψη, που είναι κι ο αυτοσκοπός της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αποδυναμώνοντας τα περιφερειακά ιατρεία του Κάμπου, της Καρδαμύλης κλπ. Ακόμα και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί μας δημιουργούν πρόβλημα. Η μετακίνηση δυο συναδέλφων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ξεχείλισε το ποτήρι και φτάσαμε στο σημείο αυτό.

“Λειτουργούμε χωρίς άδειες, χωρίς ξεκούραση βάζοντας μπροστά το καθήκον μας, αλλά ως πότε; Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα! Επαναλαμβάνω: θέλουμε γιατρούς, γιατρούς, γιατρούς! Να γίνει άμεσα προκήρυξη τριών θέσεων ιατρών”

“Μπορεί να είμαστε σε καλό επίπεδο σε νοσηλευτικό και σε υποστηρικτικό προσωπικό εντός του Κ.Υ., όμως έχουμε πρόβλημα και στη θέση του οδηγού του ασθενοφόρου, αφού ένας μόνο εργαζόμενος καλύπτει την βάρδια ενώ λόγω αναστολής έχουμε εκτός εργασίας άλλον έναν οδηγό και έναν εργαζόμενο στο τεχνικό κομμάτι. Ποιος λοιπόν θα φροντίσει τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας; Ποιος θα κλαδέψει, θα κουρέψει τον εξωτερικό χώρο; Ούτε μια λάμπα δεν μπορούμε να αλλάξουμε! Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Πρέπει να ενδιαφερθούν σοβαρά οι αρμόδιοι. Υπάρχει η ομάδα της ΓΑΙΑ που βοηθάει, όμως οι άνθρωποι είναι εθελοντές κι έχουν σαφώς άλλο ρόλο. Θα παραστώ στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης για να ενημερώσω το Σώμα αρμοδίως και μετά ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Η θέση κι ο ρόλος ο δικός μου είναι να βρίσκω λύσεις και όχι να διαμαρτύρομαι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όμως εκτιμώ το ενδιαφέρον σας και πιστεύω πως όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στο να λυθεί αυτή η χρονίζουσα προβληματική κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους”.

Διαχρονικό το πρόβλημα

Να θυμίσουμε πως σε παρόμοια οριακή κατάσταση το ΚΥ Αγίου Νικολάου είχε φτάσει και το 2017 με την εθελοντική ομάδα της ΓΑΙΑ ΜΑΝΗΣ να προχωρά σε μια δυναμική κινητοποίηση, κλείνοντας συμβολικά τον κεντρικό δρόμο στην Καρδαμύλη για να ενημερωθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για τις ελλείψεις στην υγειονομική περίθαλψη.

Πέντε χρόνια μετά δυστυχώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της έλλειψης νέου ασθενοφόρου παραμένει. Όλοι απεύχονται να συμβούν ταυτόχρονα δύο σοβαρά περιστατικά. Με τον πληθυσμό της περιοχής να τριπλασιάζεται τη θερινή περίοδο οι ανάγκες έχουν χτυπήσει “κόκκινο”.

Τι πρέπει να συμβεί δηλαδή για να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί της πολιτείας και οι αρμόδιοι για να ενισχυθεί με προσωπικό το Κέντρο Υγείας του Δήμου Δυτικής Μάνης; Πόσο ακόμα θα περιμένουν γιατροί, κάτοικοι και επισκέπτες εν έτει 2022 για να έχουν μια αξιοπρεπή και έγκαιρη φροντίδα της υγείας τους;

Δυτ. Μάνη: Ώρα μηδέν για το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου
To Top