ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσαρέσκεια για το λουκέτο στην εστίαση

ΜΙΧΑΛΟΣ: “Τεράστια οικονομική ζημία το lockdown στο σύνολο της εθνικής μας οικονομίας”

Η εστίαση μπαίνει σε lockdown σε Αττική και βόρεια Ελλάδα γιατί τα κρούσματα αυξάνονται και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκφράζουν την αγανάκτηση τους, για τα νέα μέτρα.

Λουκέτο στην εστίαση με στόχο την διαχείριση της πανδημίας, βάζει το κράτος και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι από τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν ως αντιστάθμισμα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει πως «δεν είναι ούτε καν ασπιρίνη στον καρκίνο», εκπρόσωποι περισσότερων από 250 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη ζητούν «ουσιαστική στήριξη», ενώ και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι προκαλεί οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις δίνοντας το βάρος στα περιοριστικά μέτρα αντί για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Το πρόβλημα της πανδημίας πρέπει να αντιμετωπισθεί με μια πολυδιάστατη πολιτική, που θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και λιγότερο θα επιβάλει μέτρα που πλήττουν την αγορά και τους εργαζομένους και τελικά θα οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, εκτιμά από πλευράς του πως «η απόφαση για λοκντάουν στις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία, όχι μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά στο σύνολο της εθνικής μας οικονομίας, καθώς θα πληγεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής αγοράς».

Σφοδρή αντίδραση σωματείου BARECA για τον ξαφνικό θάνατο στην Εστίαση

Στα μέτρα για την Υγεία… Ευρώπη, στα εργαλεία στήριξης… Ελλάδα

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των μέτρων για το κλείσιμο των καταστημάτων Εστίασης, το σωματείο BARECA εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Σκηνές από θέατρο του παραλόγου θυμίζουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα ανάσχεσης του β’ κύματος της πανδημίας, υιοθετώντας μια εντελώς δική της λογική δύο “μέτρων και δύο σταθμών”: Από τη μια πλευρά επιβάλλει καθολικό lockdown στην Εστίαση στην “επικίνδυνη ζώνη”, στο όνομα μιας δήθεν προστασίας της Υγείας του πολίτη και της ευθυγράμμισης με τις ευρωπαϊκές τακτικές και από άλλη αφήνει πλήρως εκτεθειμένους και με λειψά μέτρα ελληνικής “πατέντας”, εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Βάζοντας και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ήδη πληττόμενου κλάδου της Εστίασης, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως “ώριμη” Ευρώπη ως προς το Υγειονομικό σκέλος των μέτρων και ως επιπόλαια Ψωροκώσταινα στο “πακέτο” οικονομικής στήριξης, ανακοινώνοντας μέτρα-“ασπιρίνες” όχι πλέον προς έναν ημιθανή ασθενή, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά σε μια “κλινικά νεκρή” βιομηχανία της χώρας. Μια βαριά βιομηχανία που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους συνεισφέροντας σημαντικά ποσά στα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά Ταμεία η οποία επιπλέον παρέχει δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες προμηθευτές που ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους από την Εστίαση.

Το σωματείο BARECA δηλώνει την πλέον κατηγορηματική αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα οποία ωστόσο τα μέλη του θα τηρήσουν στο ακέραιο, σεβόμενα τους νόμους και τις επιταγές της Πολιτείας, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι η Εστίαση αντιμετωπίζονται ως ο “συνήθης ύποπτος” και “καθολικά ένοχος” και μονίμως “ορφανός” κλάδος της Οικονομίας που δεν εντάσσεται υπό την “ομπρέλα” κανενός συγκεκριμένου υπουργείου.

πηγή:http://www.ieidiseis.gr/oikonomia/item/66139-dysareskeia-gia-to-louketo-stin-estiasi

Δυσαρέσκεια για το λουκέτο στην εστίαση
To Top