ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο πυρκαγιές έκαψαν 10 στρέμματα σε Μεθώνη και Πεταλίδι: Συνελήφθη 68χρονος-Αυστηρά τα πρόστιμα

 Από 200 έως και 5.000 ευρώ για τους υπαίτιους συν την ποινική δίωξη 

Δύο περιστατικά αγροτοδασικών πυρκαγιών απασχόλησαν έντονα σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου τις Πυροσβεστικές δυνάμεις του Νομού: η πρώτη περίπτωση στην Μεθώνη με τον δράστη να διαφεύγει μέχρι τώρα, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν 5 στρέμματα δασικής έκτασης και το δεύτερο στην περιοχή Αγ. Σωτήρα στο Πεταλίδι, όπου εκεί η φωτιά έκαψε 4 στρέμματα γης, δυο δασικά και δυο αγροτικά, όταν ένας 68χρονος κάτοικος Καλαμάτας, εκτελούσε αγροτικές εργασίες, χωρίς σύμφωνα με την Πυροσβεστική, να λάβει τα απαραίτητα και προβλεπόμενα μέτρα. Αποτέλεσμα ήταν η φωτιά "να του ξεφύγει" και να επεκταθεί καίγοντας 4 στρέμματα, και ο ίδιος στη συνέχεια να συλληφθεί.

Μεγάλη προσοχή συνιστά η Πυροσβεστική Υπηρεσία και τήρηση της Διάταξης

Σύμφωνα με τη υπ’ αριθ. 20/2023 νέα Πυροσβεστική διάταξη: Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εκτάσεων του άρθρου 1 της παρούσας οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνταιμέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας και να συντηρούν αυτόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

2. Οι υπόχρεοι, μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού, καθώς και της συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δύναται ενημερώνουν σχετικά τον οικείο Δήμο με κάθε πρόσφορο μέσο.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:

α. πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ, β. δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών κλπ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την Πυροσβεστική διάταξη που ισχύει.

Δύο πυρκαγιές έκαψαν 10 στρέμματα σε Μεθώνη και Πεταλίδι: Συνελήφθη 68χρονος-Αυστηρά τα πρόστιμα
To Top