Υγεία

Δράση ενημέρωσης αύριο στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31 ΜΑΪΟΥ, συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, τις Τ.Ο.Μ.Υ 1,2,& 3 Καλαμάτας και Νοσοκομείο Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης του καπνού, αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος,

Την Παρασκευή 31/5/2024, από 9:00-13:00μμτην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας.

Η δράση θα περιλαμβάνει δωρεάν:

Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού
-Αδρή εκτίμηση αναπνοής με τη χρήση φορητού σπιρόμετρο (Peak flow) σε καπνιστές.
Μέτρηση μονοξειδίου του άνθρακα (CO) σε καπνιστές .
-Ενημέρωση για την λειτουργία του ιατρείου διακοπής καπνίσματος στο Γ.Ν. Καλαμάτας.

Η 31η Μαΐου κάθε έτους, έχει καθιερωθεί από το 1987 με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης καπνικών προϊόντων, στα πλαίσια της προαγωγής υγιεινών συνηθειών και διατήρησης και βελτίωσης του επίπεδου υγείας του πληθυσμού.
Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (24,9%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και αποτελεί την αιτία σχεδόν του 25% των θανάτων μεταξύ των ανδρών και του 7,5% των θανάτων μεταξύ των γυναικών.
Είναι ευνόητο ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που προκαλεί στην υγεία το κάπνισμα δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες ημέρες αλλά να είναι διαρκής. Το κάπνισμα είναι η υπ’ αριθμόν ένα καταστρεπτική για την υγεία συνήθεια η οποία μπορεί να αλλάξει με την κατάλληλη υποστήριξη ακόμα και σε χρόνιους καπνιστές. Αρκεί να θέλει κανείς να προστατέψει την υγεία του και την υγεία των συνανθρώπων του.

Η κινητοποίηση όλων μας, και κυρίως των επαγγελματιών υγείας, μέσω της ορθής πληροφόρησης για τις βλαβερές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι καίριας σημασίας και άμεσης υγειονομικής προτεραιότητας.

To Top