ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλός σεισμός: Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού στο Διοικητήριο

Kαμία ζημιά έδειξε ο μετασεισμικός έλεγχος από τα Κλιμάκια – Εκκενώθηκαν προληπτικά τα σχολεία της Τριφυλίας, αποχώρησαν οι μαθητές

Συνεδρίαση Έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας μετά την εκδήλωση του σεισμικού φαινομένου »

Συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:00 π.μ., το Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου.

DSC-0413

DSC-0414

DSC-0415

Κανένα πρόβλημα με τις κτηριακές υποδομές στην Καλαμάτα, πλην μικροπροβλημάτων που εντοπίστηκαν στο Λύκειο Θουρίας, στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, όπου έπεσαν σοβάδες, σε μια πολυκατοικία επί της Φαρών που έγιναν μικροζημιές, και στο διατηρητέο στη συμβολή των οδών Αναγνωσταρά και Σκρα, που επίσης εντοπίστηκαν μικροζημιές. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα, όσον αφορά στα σχολεία, πρόκειται για ανεπαίσθητα προβλήματα, που θα αντιμετωπιστούν, ενώ σε όλα τα σχολεία του Δήμου έγιναν αυτοψίες από τα κλιμάκια χωρίς να καταγραφεί κάτι σοβαρό. Όπως ανέφερε, κατόπιν επικοινωνίας του Δημάρχου Καλαμάτας με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο καθηγητής φάνηκε καθησυχαστικός με την εξέλιξη του φαινομένου, και για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε οι μαθητές να παραμείνουν στον προαύλιο χώρο των σχολείων τους μέχρι περίπου τις 11, και στη συνέχεια τα μαθήματα συνεχίστηκαν κανονικά.

DSC-0416

DSC-0417

DSC-0418

DSC-0419

DSC-0420

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος που συντόνισε υποδειγματικά τη σύσκεψη και την τηλεδιάσκεψη, διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της ΠΕ Μεσσηνίας θα γίνουν και το Σαββατοκύριακο ώστε να διασφαλιστεί ότι με την έναρξη των σχολείων την προσεχή Δευτέρα δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμότητα.

DSC-0421

DSC-0422

Η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Θεοφανία Σιούτη, επισήμανε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις είναι προτιμότερο τα παιδιά, ειδικά των μικρότερων ηλικιών, να παραμένουν στα προαύλια των σχολείων τους που είναι ασφαλέστερα σε περίπτωση σεισμού, και να αποφεύγεται η λύση να ειδοποιούνται οι γονείς-που εργάζονται- να τα παραλάβουν, γιατί θα καταλήγουν στα σπίτια.

DSC-0423

DSC-0424

DSC-0425

DSC-0426

DSC-0427

DSC-0428

image00003

image00004

image00005

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης και Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής,  Χρήστος Λαμπρόπουλος ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Λάμπρος Τζούμης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Μεσσηνίας Αθανάσιος Κατσαφάδος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Καλαμάτας Γιώργος Φάβας, η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Γεωργία Μαραβά, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τριφυλίας Αντώνιος Βλάχος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Μεσσηνίας Παναγιώτης Τσιλίκας, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε Μεσσηνίας Δημήτριος Καλδής, η Δ/ντρια Α΄Θ/μιας Εκπαίδευσης Θεοφανία Σιούτη-Μερκούρη και ο Δ/ντής της Β΄Θμιας Εκπαίδευσης Ιωάννης Φραγκής.


Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων με βάση τις αρμοδιότητες τους. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα από την σεισμική δραστηριότητα σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, ενώ κλιμάκια των Δήμων επισκέφθηκαν τις σχολικές μονάδες χωρίς να διαπιστώσουν σοβαρά ζητήματα.

Μόνο οι σχολικές μονάδες του Δήμου Τριφυλίας , με απόφαση του Δημάρχου για προληπτικούς λόγους έκλεισαν και έγινε αποχώρηση των μαθητών. Επίσης κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας πραγματοποίησαν ελέγχους χωρίς να αναφερθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Τέλος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό παρουσιασθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕ Μεσσηνίας.

Δημοφιλέστερα

To Top