ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό μήνυμα ενότητας και νίκης από τη βάση της ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές

Τo διπλό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανανέωση και διεύρυνση της «βάσης» της ΝΔ, επιτεύχθηκε στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές. Προσήλθαν στις κάλπες 155.000 μέλη για την ανάδειξη των νέων τοπικών εκπροσώπων σε όλη τη χώρα, μακριά από στεγανά και κομματικές αγκυλώσεις.

Η ικανοποίηση ήταν έκδηλη στα γραφεία της οδού Πειραιώς από νωρίς το πρωί. Γαλάζια στελέχη έκαναν λόγο για αριθμό-ρεκόρ όχι μόνον για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα.

Τα νέα μέλη κλήθηκαν να εκλέξουν τους 4.050 εκπροσώπους τους που διεκδίκησαν τις θέσεις των προέδρων και των 9μελών συμβουλίων των Νομαρχιακών και των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ) ενώ στη διαδικασία ανεδείχθησαν επίσης και 1.000 νέοι σύνεδροι, οι οποίοι θα μετέχουν στην κορυφαία θεσμική διαδικασία της Ν.Δ., στο επόμενο συνέδριό της, το οποίο θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Σε 400 σημεία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στήθηκαν περισσότερες από 1.500 κάλπες σε μια διαδικασία που διοργανώθηκε στο σύνολό της από τη Γραμματεία Οργανωτικού και την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η οποία συστάθηκε ειδικά για τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί και λόγω της μεγάλης συμμετοχής χρειάστηκε να κλείσουν μετά τις 7 το απόγευμα, ενώ και για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας μετείχαν 2.450 εθελοντές που στελέχωσαν τις εφορευτικές επιτροπές.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για τους 66 νέους προέδρους των ΝΟΔΕ, τους 339 προέδρους των ΔΗΜΤΟ, τα 9μέλη συμβούλιά τους, αλλά και τους 1.000 νέους συνέδρους θα ανακοινωθούν σήμερα.

Ωστόσο, ήδη από τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες εκτιμάται ότι η ανανέωση σε όλες τις εκλεγμένες θέσεις θα ξεπεράσει το 50%. Είναι ενδεικτικό ότι τις 4.050 θέσεις των ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ και τις 1.000 των συνέδρων διεκδίκησαν περισσότεροι από 8.000 πολίτες.

Στο Περιστέρι ψήφισε χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την εκλογική διαδικασία «γιορτή δημοκρατίας για την παράταξη»: «Κερδίζουμε ένα μεγάλο στοίχημα. Κερδίζουμε το στοίχημα της εκλογής των τοπικών και νομαρχιακών μας οργανώσεων από τη βάση του κόμματος, από τα ίδια τα ενεργά μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι πάρα πολύ περήφανος διότι παραπάνω από 155.000 συμπολίτες μας συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα ότι η Νέα Δημοκρατία ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους πολίτες κι ανοίγει επίσης τα παράθυρά της σε κάθε νέα αντίληψη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. : «Τολμήσαμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξανακάνει άλλο πολιτικό κόμμα στην πατρίδα μας, να ανοίξουμε σε τόσο μαζικό επίπεδο τις διαδικασίες για εκλογές τοπικών και νομαρχιακών οργάνων στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, στους ίδιους τους Νεοδημοκράτες, οι οποίοι προσέρχονται, σε πολύ μεγάλο αριθμό, για να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Την ώρα που ψφίζει χαμογελαστός χτες στην Κηφισιά ο Αντώνης Σαμαράς.

Σημείωσε ακόμη ότι «με τον τρόπο τους στηρίζουν και οικονομικά την παράταξή μας, διότι δεν υπάρχουν πολλά Κόμματα στην Ευρώπη που να έχουν παραπάνω από 155.000 ενεργά μέλη που πληρώνουν την ετήσια συνδρομή τους για να συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες: «Αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση.

Εχω πει επανειλημμένως ότι θέλουμε να αλλάξουμε το μοντέλο χρηματοδότησης των κομμάτων μας και να παίρνουμε λίγα από πολλούς και οι Νεοδημοκράτες σήμερα, στηρίζοντας με αυτό τον έμπρακτο τρόπο την παράταξή μας, κάνουν πράξη αυτή τη δέσμευσή μας. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για αυτό και θέλω να τους ευχαριστήσω, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά».

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε χθες το μεσημέρι ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε λίγο μετά τις 2 μ.μ. στο εκλογικό κέντρο που λειτουργεί στο κτίριο Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13) και έξω από αυτό τον περίμεναν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ, Κ. Μακεδονίας, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπή της Ν.Δ.. Αντώνης Γυφτόπουλος, στελέχη, μέλη του κόμματος και της ΟΝΝΕΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς ψήφισε χθες το μεσημέρι στην Κηφισιά. Ο πρώην πρωθυπουργός έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα από τα μέλη και τα στελέχη που βρίσκονταν στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν ενώ φωτογραφήθηκε με όσους το ζήτησαν.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ψήφισε στου Ζωγράφου και έστειλε το δικό του μήνυμα ενότητας, δηλώνοντας ότι «οι εσωκομματικές εκλογές είναι γιορτή. Ολοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για τη μεγάλη νίκη της παράταξής μας».

Κατερίνα Κατσαβού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Διπλό μήνυμα ενότητας και νίκης από τη βάση της ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές
To Top