Βιβλίο

Διπλή παρουσίαση βιβλίων από το “Συν Ένα-Μιχάλης Τούμπουρος”

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ “ΕΓΩ,Ο ΣΙΜΟΣ ΣΙΜΕΩΝ” ΚΑΙ “ΓΥΜΝΟΣ” ΤΟΥ ΛΟΥΑΝ ΤΖΟΥΛΙΣ

Το θεατρικό σχήμα «Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος» παρουσιάζει το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη «Εγώ, ο Σίμος Σιμεών» από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
και την ποιητική συλλογή του Λουάν Τζούλις «Γυμνός» από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, σε επιμέλεια Γιάννη Ξανθούλη, την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, 8.30 μ.μ., στο χώρο του Συλλόγου, (τέρμα Καλλιπόλεως, συνοικία Κορδία, Καλαμάτα).

“ΕΓΩ, Ο ΣΙΜΟΣ ΣΙΜΕΩΝ”

Στο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη «Εγώ, ο Σίμος Σιμεών», ο αναγνώστης, ειδικά εκείνος που έλκει την καταγωγή του από την επαρχία, θα θυμηθεί πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας και τις ιδιομορφίες της δεκαετίας του ’60. Ένα ταξίδι μνήμης αλλά και αυτογνωσίας. Παρόλη τη δραματικότητα της πλοκής, το έργο είναι εν τέλει αισιόδοξο μιας και μας κλείνει το μάτι να χαράζουμε τη δική μας πορεία, πέραν των κοινωνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων.
Ευαίσθητο, με δόσεις χιούμορ στα σημεία και στην «ποσότητα» που χρειάζεται, προκειμένου να σε γλυτώνει από τη στενοχώρια, αλλά και να σε αφήνει ταυτόχρονα να προβληματίζεσαι.

“ΓΥΜΝΟΣ” ΤΟΥ ΛΟΥΑΝ ΤΖΟΥΛΙΣ

Με τον μονολεκτικό, χωρίς καλολογικούς προσδιορισμούς και απόλυτο στο νόημά του, τίτλο Γυμνός, ο ποιητής Λουάν Τζούλις καταθέτει τις αλήθειες του. Γυμνός, χωρίς υπαινιγμούς, υπεκφυγές, θολωμένα νερά. Το βλέμμα του πάνω στα πράγματα ειλικρινές, η ψυχή του αθώα σαν παιδιού. Ο λόγος του σταράτος, δωρικός, λιτός. Ο «πολιτισμός» της εποχής και η ανάγκη της ζωής σφυρηλάτησαν τον χαρακτήρα του, έδωσαν νεύρο στις παλάμες του, άγγιξε χαρές και ένιωσε λύπες. Όλα απλά και χειροπιαστά. Ο αγώνας για την επιβίωση δεν του επέτρεψε να καμωθεί πως είναι κάτι άλλο πέρα από αυτό που ήταν, κι ας έγινε κάτι άλλο. Εν πλήρει συνειδήσει, παρέμεινε γυμνός, δηλαδή αγνός, καθαρός, γνήσιος, όπως αρμόζει σε έναν άνθρωπο που άφησε πίσω την ψυχή του για να φτιάξει τη ζωή του και δεν σκέφτεται ποτέ να την μπασταρδέψει στο όνομα όποιας επιτυχίας. Αυτός που γύρευε εξελίχτηκε σ’ αυτό που είναι. Γνήσιος άνθρωπος.

Κατά την παρουσίαση, για τα βιβλία τους θα μιλήσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί, ενώ αποσπάσματά τους θα διαβάσουν μέλη του θεατρικού σχήματος.

Η παρουσίαση των βιβλίων γίνεται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Bookmark.

Διπλή παρουσίαση βιβλίων από το “Συν Ένα-Μιχάλης Τούμπουρος”
To Top