ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ – Το μόνο αλκοολούχο για το οποίο η Ελλάδα δικαιούται εξαίρεσης και μπορεί να επιβάλει ΕΦΚ χαμηλότερο έως 50% από τον κανονικό είναι το ούζο.
Με καταδίκη της Ελλάδας και διπλασιασμό του φόρου από 50% σε 100% σε τσίπουρο και τσικουδιά για τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς, έκλεισε η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης που απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σε γνωμοδότηση το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ αποφάσισε ότι ο φόρος των μολις 59 λεπτών του ευρώ άνα λίτρο για τα αλκοολούχα αυτά ποτά που παράγουν μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει στο Δίκαιο της ΕΕ
Είχε προηγηθεί ευρωπαϊκή προσφυγή ελληνικού συνδέσμου κατά της Ελλάδας για το σύστημα φορολόγησης των διήμερων αποσταγματοποιών. Τα αρμόδια όργανα που ερεύνησαν το θέμα απάντησαν ότι οι συστηματικοί αποσταγματοποιοί παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού εφαρμόζουν παράνομα μειωμένο συντελεστή 50% σε τσίπουρο και τσικουδιά, ενώ αυτό επιτρέπεται να συμβαίνει μόνο στο ούζο.
Παράλληλα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι και άλλες χώρες εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές στους μικρούς αποσταγματοποιούς, αλλά ονόμασε τον κατ’αποκοπή συντελεστή 0,59 λεπτών «συμβολικό» και κατέληξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόζει μειωμένο συντελεστή κατά 50%.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το δικαστήριο με την απόφαση του αναγνωρίζει πως προκειμένου να εκτιμηθεί αν δύο προϊόντα είναι ομοειδή, είναι αναγκαίο να εξεταστούν ιδίως τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά τους. Τα χαρακτηριστικά που απαριθμούνται στο παράρτημα II, σημείο 6, του κανονισμού 110/2008, τα οποία αφορούν τα αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής, αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Κατά συνέπεια, τα δύο αυτά προϊόντα (τσίπουρο και τσικουδιά «μικρών και συστηματικών αποσταγματοποιών») είναι παρόμοια τουλάχιστον με όλα τα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής», κατά την έννοια του κανονισμού 110/2008.
Το Ε. Δικαστήριο καταλήγει στο ότι η προσέγγιση της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την οποία επιχειρήθηκε η διασταλτική ερμηνεία της διάταξης αυτής υπό το πρίσμα του άρθρου 110 ΣΛΕΕ ώστε να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής της το τσίπουρο και η τσικουδιά, είναι απορριπτέα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει προθεσμία δύο μηνών στη χώρα μας να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.
Η Κομισιόν μάλιστα ζήτησε στο ίδιο καθεστώς να ενταχθεί και το χύμα τσίπουρο και η ρακή. Όταν παρασκευάζονται χύμα από τους διήμερους αποστάκτες, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται σε αυτή την περίπτωση οι παραγωγοί, επιβάλλεται ακόμη πιο μειωμένος φορολογικός συντελεστής, που δεν υπερβαίνει το 6%.
Με την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, το πλήγμα θα είναι βαρύ όχι μόνο για τις εταιρείες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αποσταγμάτων, αλλά για ολόκληρο τον κλάδο της αμπελουργίας. Με την κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης που ισχύει στη χώρα μας για τα παραδοσιακά ποτά, τα δύο ελληνικά αποστάγματα θα φτάσουν να έχουν την ίδια τιμή πώλησης με το ουίσκι και την βότκα.
Σημειώνεται ότι ο φόρος στο τσίπουρο είναι 12,752% ανά λίτρο αλκοόλης, έναντι 25,5% στο ουίσκι και στα άλλα αλκοολούχα ποτά.
Σε ένα απόσταγμα 0,7 λίτρων με 40 βαθμούς βγαίνει περίπου 3,57% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο οποίος προστίθεται στο κόστος του προϊόντος και στο 23% του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα το μπουκάλι να βγαίνει στο ράφι στην τιμή των 12,75 ως 13,5 ευρώ. Αν εξισωθούν οι συντελεστές, ο φόρος θα διπλασιαστεί από 3,57% σε 7,14% και η τελική τιμή του μπουκαλιού θα εκτοξευτεί στα 16 με 17 ευρώ ή και παραπάνω.