Επί Σκηνής

ΔΗΠΕΘΕΚ: «Ο Γενικός Γραμματεύς» κάνει πρεμιέρα στις 20 Δεκεμβρίου

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:00, κάνει πρεμιέρα η νέα παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας με το έργο «Ο Γενικός Γραμματεύς» του Ηλία Καπετανάκη, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Γιάννη Μαργαρίτη. Εν όψει της πρεμιέρας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Μαργαρίτης έδωσε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, πλαισιωμένος από τους συντελεστές του έργου.

Σχετικά με το έργο με τίτλο «Ο Γενικός Γραμματεύς», ο κ. Μαργαρίτης σημειώνει τα εξής: «Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ή Τι είναι η πατρίδα μας;

Κωμωδία μετ’ ασμάτων χαρακτηρίζει ο συγγραφέας Ηλίας Καπετανάκης το έργο του. Και πράγματι, στο πέρασμα της Ελλάδας από τον 19ο στον 20ό αιώνα, γράφει ένα κωμικό μιούζικαλ, που στηλιτεύει με καυστικό τρόπο την κακή νοοτροπία, η οποία δυστυχώς συνοδεύει την νεότερη ιστορία του τόπου. Κομματοκρατία, ρουσφέτια, εναγκαλισμός με το κράτος, επαρχιωτισμός, άμετρη προβολή του ατομικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού, μιμητισμός, εισαγωγή κακοχωνεμένων ευρωπαϊκών προτύπων και πολλά ακόμα. Απόλυτη, δηλαδή, έλλειψη αρχών και αξιών του Διαφωτισμού, ο οποίος δυστυχώς δεν επηρέασε ουσιαστικά την πορεία της χώρας μας.

 


Ο Καπετανάκης γελάει, σαρκάζει, ειρωνεύεται, καταγγέλλει, αλλά στο βάθος αισθάνεσαι μια πίκρα και μια μελαγχολία για όσα δεν έγιναν, για όσα χάθηκαν. Μα, αυτά ακριβώς τα συναισθήματα δεν χαρακτηρίζουν όλους τους πραγματικούς κωμωδιογράφους, από την εποχή του Αριστοφάνη;
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας συναντιέται δεύτερη φορά με το συγκεκριμένο έργο του Καπετανάκη. Το 1987 έγινε η πρώτη παρουσίαση του έργου του σημαντικού Καλαματιανού συγγραφέα. Σήμερα, 32 χρόνια αργότερα, ανεβάζουμε στην ίδια σκηνή και πάλι, την καυστική μουσική σάτιρα, σε μία εντελώς διαφορετική παράσταση. Το έργο διασκευάζεται, κρατώντας την ουσία και το περιεχόμενό του. Κάποιοι δευτερεύοντες ρόλοι συγχωνεύονται και το ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας κείμενο περιορίζεται, αφαιρώντας σημεία που κρίνουμε πως δεν αφορούν τον σημερινό θεατή.

Η παράσταση πατάει πάνω σε μια σύγχρονη θεατρική αφήγηση, που αξιοποιεί την κωμική σωματικότητα που μας κληρονομεί ο βουβός κινηματογράφος, αλλά και η μετέπειτα, ιδιαιτέρως δημοφιλής, ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Ο θίασος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, σε μεγάλα κέφια και με δημιουργικό οίστρο, μεταφέρει την ιστορία του Γενικού Γραμματέα και της οικογένειάς του. Μιαν ιστορία που, δυστυχώς, έχει ακόμα πολλά επίκαιρα στοιχεία.
Η σκηνογραφία αλλά και τα κοστούμια, μεταφέρουν μνήμες από την τόσο παραστατική γελοιογράφηση της εποχής και η μουσική με 18 τραγούδια, που γράφτηκαν ειδικά για την παράσταση, έχει συνεχείς αναφορές σε πολύ γνωστές μελωδίες από την ελληνική και παγκόσμια δημιουργία. Κλείνουμε το μάτι παιχνιδιάρικα, λοιπόν, στον θεατή και ελπίζουμε να ταξιδέψει μαζί μας με γέλιο και περισυλλογή, στα τελευταία χρόνια της νεότερης ιστορίας μας, που το ερώτημα πλανάται ακόμα: Άραγε, τι είναι η πατρίδα μας;».

Ηλία Καπετανάκη
«Ο Γενικός Γραμματεύς»

Σκηνοθεσία, διασκευή, φωτισμοί: Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
Χορογραφία: Έντυ Λάμε
Σκηνικό: Μάρκος Καμπάνης
Κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Αλεβυζάκης, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Χρυσάνθη Δούζη, Σοφία Κουλέρα, Μάρα Μπαρόλα, Μαριάμ Ρουχάτζε, Δημήτρης Σταμούλης, Γιώργος Τσαπόγας.

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20.00 και κάθε Κυριακή στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 12 και 8 ευρώ.

Πηγή: https://www.kalamata.gr/

Δημοφιλέστερα

To Top