Επί Σκηνής

ΔΗΠΕΘΕΚ: Ανεβάζει “Οδυσσέως Σχεδία” με Κώστα Αρζόγλου

“Δύσκολο” χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και σκηνοθέτης Γιάννης Μαργαρίτης. Μιλώντας στο MessiniaLive αμέσως μετά το τέλος του Δ.Σ. της ΦΑΡΙΣ, μάς ανακοίνωσε ότι το το ΔΗΠΕΘΕΚ θα ανεβάσει την παράσταση “Οδυσσέως Σχεδία”.

Πρόκειται για αποσπάσματα από ραψωδίες του Ομήρου (από την Οδύσσεια) σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη. Ο Γιάννης Μαργαρίτης αισιοδοξεί ότι θα μπορέσουν φέτος “έστω και με περιορισμένο αριθμό θεατών να παρουσιάσουν Πολιτισμό στην Περιφέρεια”, ενώ έκανε λόγο και για προσπάθειες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, να γίνουν παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η συγκεκριμένη παράσταση είναι μια ευέλικτη και προσαρμόσιμη σε διαφορετικούς χώρους  πρόταση, ενώ οι συμβολισμοί που περιέχονται με κυρίαρχο «την συνεχή πάλη με τις δοκιμασίες στην ζωή του ανθρώπου που με επιμονή και υπομονή καταλήγει σοφότερος στην αγκαλιά της  γενέθλιας  γης και πατρίδας» καθιστά  το έργο εξαιρετικά σύγχρονο.

Η Οδύσσεια λόγω θέματος (δοκιμασίες αλλά στο βάθος, το φως και η Ιθάκη), αλλά και λόγω του ότι αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά και προσφιλή αναγνώσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να αποτελέσει την πλέον κατάλληλη παραγωγή με προοπτική, παρά την συγκεκριμένη κακή περίοδο που περνάει η πατρίδα μας. Έχω την εντύπωση ότι με την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Ήδη μαζί με τον καθηγητή Πλάτωνα Μαυρομούστακο ο οποίος έχει αναλάβει μαζί μου, την δραματουργική επεξεργασία και την θεατρική εκδοχή του εμβληματικού ποιητικού κειμένου, επεξεργαζόμαστε σχέδιο ευρωπαϊκής συμπαραγωγής περιφερειακών θεάτρων από διαφορετικές χώρες με πρώτο θέατρο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.  

Όσον αφορά την παράσταση “Οδυσσέως Σχεδία”, μας αποκάλυψε ότι θα υπάρξει σύμπραξη με τον Κώστα Αρζόγλου, ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί στο υπόλοιπο καστ των ηθοποιών. Όπως σχεδιάζεται, θα παιχτούν δύο εκδοχές του έργου, μια για εντός έδρας παραστάσεις και μια για εκτός έδρας, λόγω κόστους.

H πρόταση του κ.Μαργαρίτη καθώς και ο προϋπολογισμός του έργου (60.000 ευρώ), ψηφίστηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα από το ΔΣ της ΦΑΡΙΣ, ενώ μια επιφύλαξη για την επιλογή του έργου διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος της ΦΑΡΙΣ Γιάννης Δούζης.

To Top