ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούουν Πυροσβεστική και Περιφέρεια για τις πυρκαγιές στη Μεσσηνία

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν σήμερα οι διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε Καλαμάτα και Γαργαλιάνους, Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος και Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος αντίστοιχα, για το φαινόμενο των συχνών πυρκαγιών σε συγκεκριμένες- τις ίδιες κάθε φορά- περιοχές της Μεσσηνίας με αποτέλεσμα οι δυνάμεις κατάσβεσης να αναλώνονται σε αυτές τις περιοχές, με κίνδυνο να μην μπορούν να ανταποκριθούν, εάν εκδηλωθεί ταυτόχρονα και άλλη πυρκαγιά σε άλλη απομακρυσμένη περιοχή του Νομού.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Στη “Μαύρη λίστα” της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τις “συνήθεις ύποπτες” περιοχές όπου έχουν συμβεί και τα περισσότερα περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται η Χρυσοκελλαριά, η Μεταξάδα, η Υάμεια, το Μανιάκι και η Μεταμόρφωση.
Μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης, Ελένη Αλειφέρη μίλησε ξεκάθαρα για κατ’ επανάληψη περιστατικών εμπρησμών στις περιοχές αυτές.

Συγκεκριμένα, εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα 8/8 στην αίθουσα «Παναγιώτη Φωτέα» στο Διοικητήριο, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, λόγω της εκδήλωσης πλήθους πυρκαγιών των προηγούμενων ημερών στη Μεσσηνία και προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση ετοιμότητας και να σχεδιαστεί περαιτέρω η καλύτερη αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Κωνσταντίνου Θεοφιλόπουλου

Κατά τη συνεδρίαση οι Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος και των Γαργαλιάνων, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, παρουσίασαν τα γεγονότα με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που εκδηλώνονται συχνά πυρκαγιές όπως Χρυσοκελλαριά, Υάμεια , Μεταξάδα, Μεταμόρφωση, Μανιάκι κλπ.

Επισημάνθηκε ότι η συχνή εκδήλωση πυρκαγιών σε αυτές τις περιοχές απασχολεί μεγάλο μέρος του συνόλου των δυνάμεων των Π.Υ Μεσσηνίας, κάτι που προκαλεί ανάλωση των δυνάμεων και των μέσων και θέτει σε κίνδυνο, λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης, τόσο τις συγκεκριμένες περιοχές όσο και την υπόλοιπη Μεσσηνία.

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΚΕΛΛΑΡΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά την ανταλλαγή απόψεων από όλα τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου και την αξιολόγηση της μέχρι τώρα εμπειρίας, αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος, η σύγκληση κοινού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου και Π.Ε. Μεσσηνίας, το οποίο θα λάβει χώρα την Παρασκευή στις 11 Αυγούστου και ώρα 11 π.μ στην Χρυσοκελλαριά .

ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΟΥΝ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Αποφασίστηκε να ζητηθεί η ενεργοποίηση των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, των Φορέων και των Συλλόγων και εν γένει της τοπικής κοινωνίας των περιοχών αυτών προκειμένου να συσταθούν άμεσα ομάδες περιφρούρησης με στόχο την πρόληψη της εκδήλωσης πυρκαγιών και τη συνδρομή τους στο ανακριτικό έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα ετοιμότητας των μέσων και του εξοπλισμού που διαθέτουν οι Δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητας προκειμένου να συμβάλουν στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

θΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ, ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Ο Πυραρχος Κων Θεοφιλοπουλος

Αμέσως μετά την σύσκεψη, μίλησαν στην κάμερα του MessinaLive, τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Aλειφέρη όσο και ο συγκαλέσας την σύσκεψη διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Κώστας θεοφιλόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για αδιαφορία των πολιτών να συνδράμουν στο έργο της πυροσβεστικής….

Όπως σημείωσε σκοπός είναι να ενεργοποιηθούν και οι πολίτες καθώς τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς είναι και καθοριστικά για την έκβασή της. Απαιτείται άμεση και τάχιστη ενεργοποίηση όλων των πολιτών, ώστε να αποφεύγονται τα χειρότερα στην εξέλιξη μιας πυρκαγιάς, γιατί όταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής γίνει εν τη γενέσει της πυρκαγιάς οι πιθανότητες για εξάπλωσή της εκμηδενίζονται.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Στόχος της σύγκλησης του Συντονιστικού οργάνου ήταν να εντοπιστούν οι αδυναμίες του συστήματος κατάσβεσης, η ετοιμότητα των επιχειρησιακών δυνάμεων αλλά υπογραμμίστηκε απο όλους ότι απαιτείται και η έμπρακτη συνδρομή και βοήθεια των πολιτών για την πρόληψη των πυρκαγιών, καθώς εκεί εντοπίστηκε το έλλειμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Να σημειωθεί ότι από τη σύσκεψη απουσίαζαν για άλλη μια φορά εκπρόσωποι του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η Ελενη Αλειφερη

Παρόντες εκτός των ανωτέρω ήταν τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αντωνία Μπούζα και Νίκος Πατσαρίνος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Αδαμόπουλος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Μεσσήνης, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Τριφυλίας, Γεώργιος Τσακανίκας, οι Υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας, της Π.Ε. Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Εκπρόσωποι της Α.Δ. Μεσσηνίας, της 120 ΠΕΑ, του 9ου Συντάγματος, του Λιμεναρχείου και Διευθυντές Υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας και εκπρόσωποι των Εθελοντικών Συλλόγων.

Ρεπορτάζ:Θανάσης Πουλόπουλος- Μαίρη Περδικέα

To Top