Τροφή για σκέψη

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, οι Ρώσοι και τα χαιρετίσματα από την Τουρκία και τη “βασίλισσα Ελισάβετ”

Παραλειπόμενα του χθεσινοβραδινού Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

Λόγω covid ήδη από τον Νοέμβριο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας zoom και προβάλλεται ταυτόχρονα μέσα από το κανάλι του Δήμου Καλαμάτας στο YouTube. Κατα τη διάρκεια της μετάδοσής του χθες, εκείνο που παρατηρήσαμε είναι ότι υπήρχαν ταυτόχρονα με τη μετάδοση, στο chat της live συνεδρίασης και σχόλια, καθώς το δίκτυο ήταν ανοικτό στον κάθε πολίτη για να γράψει τα σχόλιά του. Έτσι παρείσφρησαν καθώς φαίνεται και “ρώσοι”, γράφοντας τα δικά τους σχόλια και κάνοντας λόγο για “χάκερ”. Πιο κάτω, χρήστης-προφανώς με ψεύτικο προφίλ– ονόματι “βασίλισσα Ελισάβετ”, έστελνε τα χαιρετίσματά της στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, δια μέσω Τουρκίας…

Ίσως οι διαχειριστές της σελίδας όπου γίνεται η live αναμετάδοση του Συμβουλίου θα πρέπει να φροντίσουν να φιλτράρουν τα σχόλια, ώστε να αποφεύγεται να “εισέρχονται” διάφοροι για να κάνουν την πλάκα τους.

Ναι, ο σχολιασμός είναι δημοκρατικός, βοηθάει στη συμμετοχή των πολιτών σε μια live συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι μόλις 11 ήταν όλοι και όλοι που παρακολουθούσαν το Δημοτικό Συμβούλιο. Ίσως εδώ θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα, τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και οι αντιπολιτεύσεις. Ίσως φταίει η πολύωρη διαδικασία- χθες κράτησε  5 ώρες, από τις 7 το βράδυ έως και τις 1 μετά τα μεσάνυχτα- που εξαντλεί και τους ίδιους τους συμμετέχοντες, πόσο μάλλον κάποιον πολίτη που θα ήθελε  να παρακολουθήσει, και την επομένη έχει και πρωινό ξύπνημα για τη δουλειά του. Η συνεδρίαση είναι ατελείωτη και αναλώνεται πολλές φορές επί της διαδικασίας-όπως έγινε και χθες βράδυ, όπου επί μία ώρα προσπαθούσαν να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν τι θα έκαναν με τα ψηφίσματα των Κοινοτήτων και αν τελικά θα προβεί σε ανάλογο ψήφισμα-διαμαρτυρία, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, και ο Δήμος Καλαμάτας.

Δεν έλειψαν και οι εντάσεις, όπως ο καυγάς Κοσμόπουλου-Φάβα για τους ασκούμενους δικηγόρους στο Δήμο Καλαμάτας, με αιχμές του επικεφαλής του “Καλαμάτα Μπροστά” για μη διαφανείς διαδικασίες, και έλλειψη κριτηρίων ως προς την επιλογή των ασκουμένων που πληρώνονται από τον Δήμο Καλαμάτας, και τον αντιδήμαρχο να απαντά πως τους επιλέγει η Επιτροπή των μόνιμων δικηγόρων στο Δήμο, και τον Βασίλη Κοσμόπουλο-που συνήθως διατηρεί την ψυχραιμία του και δεν εμπλέκεται σε εντάσεις- να καλεί τον Δήμαρχο να βάλει σε τάξη τον Γιώργο Φάβα, επικαλούμενος ειρωνικό ύφος εκ μέρους του.

Κάποια θέματα γίνονται “λάστιχο”, και κάποια άλλα  με διαδικασίες fast track, διεκπεραιώνονται.  Ωστόσο, είναι προβληματική η διαχείριση του χρόνου για τόσα πολλά θέματα, που καλούνται κάθε φορά να συζητηθούν, σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο “Μπεν Χουρ”, με αποτέλεσμα λόγω της πίεσης του χρόνου να υπάρχει ένταση και διαμαρτυρίες προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. που προσπαθεί να διαχειριστεί τη συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη με τα δεκάδες “παράθυρα” και σχόλια δημοτικών συμβούλων που  παραπέμπουν σε Βαβέλ…

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος, ίσος για κάθε ομιλούντα, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης του χρόνου, με  εκθέσεις ιδεών που διαβάζονται και  κουράζουν τους συμμετέχοντες, αλλά και με αιχμές, σπόντες, ύβρεις και “γαλλικά” από κάποιους άλλους.

Έτσι δεν είναι να απορεί κανείς που χθες μόλις 11 πολίτες παρακολουθούσαν τη  live συνεδρίαση... Οπότε το κερασάκι στην τούρτα ήταν και οι Ρώσοι “χάκερ” με τη “βασίλισσα Ελισάβετ”, που μάλλον βρήκαν ενδιαφέρον το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Μαίρη Περδικέα

 

Δείτε εδώ όλο το χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας:

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, οι Ρώσοι και τα χαιρετίσματα από την Τουρκία και τη “βασίλισσα Ελισάβετ”
To Top