ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Επίσημη πρώτη με παρατράγουδα

EΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 

Δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που έγινε την Πέμπτη το βράδυ στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας. Η πρώτη συνύπαρξη των νέων παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηρίζεται ως προβληματική, καθώς συνοδεύτηκε από ένταση, λογομαχίες σε υψηλούς τόνους, κάποιους δημοτικούς συμβούλους να ωρύονται, με το προεδρείο να προσπαθεί να βάλει μια τάξη και να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά και μία αποχώρηση.

Όλο το χάος που προκλήθηκε και δεν κράτησε παραπάνω από ένα τέταρτο, δεν αφορούσε κάποιο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ή κάποιο θέμα που σχετιζόταν με το Δήμο Καλαμάτας και τα προβλήματά του, που χρήζουν λύσης, αλλά είχε να κάνει με μια πρόσφατη δημοσίευση, πριν 15 μέρες, του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Τζαμουράνη, Παναγιώτη Χειλά, η οποία, σύμφωνα με τη νέα Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, ήταν προσβλητική και έπρεπε να απαντηθεί.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης δημοσίευσης και τα όσα απαξιωτικά και προσβλητικά για τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας αναφέρονταν σε αυτό, ήταν ο λόγος της διαμάχης μεταξύ του Παναγιώτη Χειλά και αντιδημάρχων. Φράσεις όπως “ανεπάρκεια”, “έλλειψη προσόντων” αλλά και “πρόσωπα κατά 80+% διοικητικά ανεκπαίδευτα”, που αναφέρονταν στη συγκεκριμένη ανακοίνωση-τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Χειλά, με αφορμή την ανάληψη εξουσίας από τη νέα Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, φαίνεται πως πυροδότησε την ένταση στην αίθουσα.

Οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φάβας και Γιάννης Μπάκας ζήτησαν από τον Παναγιώτη Χειλά να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς αυτούς και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, καθώς όπως δήλωσε ο Γιώγος Φάβας θίγει όλους τους εκλεγμένους συμβούλους, τους προσβάλλει και ο ίδιος επιφυλάσσεται για ένδικα μέσα.
Στις επανειλημμένες προτροπές εκ μέρους των αντιδημάρχων, αλλά και ευθέως του προέδρου του Δ.Σ., Δημήτρη Πολίτη,  να ανακαλέσει, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Χειλάς, δεν το έπραξε, και τελικά αποχώρησε από την αίθουσα.

ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΣΤΟ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ ΕΡΙΞΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “Τις προσβλητικές δηλώσεις τις επιστρέφω στον επικεφαλής του”

Τον λόγο πήρε και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ρίχνοντας το γάντι στον επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Πρότυπος Δήμος”, Βασίλη Τζαμουράνη- ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση-ζητώντας να πάρει θέση ως επικεφαλής για αυτή την τοποθέτηση του δημοτικού του συμβούλου, αν υιοθετεί δηλαδή ή επικρίνει τις απόψεις αυτές. “Τις επιστρέφω τις προσβλητικές αυτές δηλώσεις στον επικεφαλής του. Διότι έπρεπε ο επικεφαλής του να έχει πάρει θέση αυτή τη στιγμή και να έχει τοποθετηθεί για το αν τις αποδέχεται ή όχι.

“Γιατί αν δικός μου δημοτικός σύμβουλος είχε προσβάλει ρατσιστικά και υβριστικά με αυτό τον τρόπο κάποιον συνάδελφο είτε θα είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη είτε δεν θα είχε θέση στον συνδυασμό μου!”

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Τζαμουράνη, Γιώργο Σωφρονά, λέγοντας ότι “κ.Σωφρονά κάνετε μεγάλο λάθος. Όλοι εδω μέσα είμαστε δημόσια πρόσωπα, αυτά που λέμε έχουν σημασία. Παραδειγματίζουν νέους ανθρώπους. Οφείλουμε τουλάχιστον να καταλαβαίνουμε τα λάθη μας γιατί πάνω απ’όλα είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.”

ΣΩΦΡΟΝΑΣ: “ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΙΔΟΝΟΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΚΑΘΑΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ”

Τον λόγο ζήτησε ο Γιώργος Σωφρονάς λέγοντας πως “ο Δήμαρχος έστειλε μομφή σε όλη την παράταξη και μας απείλησε. Τιμούμε την παράταξη και όσους είσαστε εδώ μέσα-πολίτες και αιρετούς. Αλλά δεν δεχόμαστε από κανεναν να γίνει παιδονόμος σε ένα χώρο καθαρά δημοκρατικό.Βάλτε το καλά στο μυαλό σας”

Νωρίτερα ο Γιώργος Σωφρονάς, σε μια προσπάθεια “να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά” και να πέσουν οι τόνοι, απευθυνόμενος στον Γιάννη Μπάκα, είχε ζητήσει “περισσότερη ψυχραιμία” και “ανοχή στο νέο”.

 ΣΩΦΡΟΝΑΣ: “ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΥΠΕΡΕΒΑΛΕ;”

Η φράση αυτή του Γιώργου Σωφρονά έδωσε άλλη διάσταση στην όλη ατμόσφαιρα, που άρχισε να θυμίζει…λαϊκό δικαστήριο, με τον ίδιο σε ρόλο δικηγόρου. Στην αγόρευσή του δήλωσε: “Πραγματικά προκαλεί εντύπωση ένα δημοκρατικό Σώμα και μόλις εκλεγέν να φιμώσει έναν πολίτη, γιατί ο κ. Χειλάς είναι και ένας πολίτης. Είναι δημοτικός σύμβουλος του Πρότυπου Δήμου, αλλά ταυτοχρόνως και ένας πολίτης”, είπε χαρακτηριστικά. Ενώ απευθυνόμενος στον Γιώργο Φάβα δήλωσε: “τα βιογραφικά σας μπορείτε να τα δημοσιεύσεται και να τον αποστομώσετε.Να του πείτε ότι εγώ δεν είμαι του Δημοτικού!Αποτελεί ντροπή. Ο καθένας εκφάζεται με τον τρόπο του, με την παιδεία του και αυτή τον χαρακτηρίζει… Εγώ δεν θα το έγραφα αυτό ποτέ. Αλλά βρε παιδιά, δαιμονοποιείτε το διαφορετικό; Θα στείλουμε στην πυρά κάποιον νέο άνθρωπο που υπερέβαλε ή έκανε κάτι;”

Μάλιστα επικαλέστηκε και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο που λέει σε βιβλίο του: “Το διαφορετικό δεν πρέπει να το διώχνουμε, αλλά δεν πρέπει και να το ανεχόμαστε. Πρέπει να το σεβόμαστε! Αυτά, ως απάντηση σε όλους εσάς που πρόθυμα κατακεραυνώσατε ένα νέο άνθρωπο”.

ΜΠΑΚΑΣ: Η ΥΒΡΙΣ, Η ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΕΣ

Με τον Γιάννη Μπάκα να διερωτάται: “Δηλαδή η ύβρις είναι κάτι το διαφορετικό; Το διαφορετικό είναι ευπρόσδεκτο. Η ύβρις, η χυδαιότητα και η συκοφαντία δεν είναι!”

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΠΑΚΑ-ΚΑΝΑΚΗ

Η ανάγνωση από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Μπάκα της επίμαχης ανάρτησης του Παναγιώτη Χειλά και η αναφορά του ότι σε αυτό απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου, Βασίλης Κανάκης, έδωσε νέα διάσταση στην ένταση και επεισόδιο λογομαχίας μεταξύ Μπάκα-Κανάκη.

ΠΟΛΙΤΗΣ: ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ 17 ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΣΤΟΜΙΣΕ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ

Την αποδοκιμασία του για την ανάρτηση Χειλά έκανε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Δημήτρης Πολίτης.

Τις ενστάσεις του εξέφρασε ο αντιπρόεδος του Δ.Σ. Στάθης Σταματόπουλος επικαλούμενος τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι κακώς συζητείται επί προσωπικού ένα θέμα που έχει ανακύψει εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Επι προσωπικού συζητούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό μόνο υβριστικές ή μη συμπεριφορές που προκύπτουν μόνο κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Τελικά η συνεδρίαση συνεχίστηκε, ωστόσο το κλίμα έντασης ήταν διάχυτο και το υπόλοιπο της ώρας, καθώς είχε προηγηθεί η δήλωση της Μαρίας Οικονομάκου για αποχώρηση και λήξης της σύντομης συνεργασίας της παράταξής της “Καλαμάτα Ξεκινάμε” με τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας.

 

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

To Top