Επί Σκηνής

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας γράφει Ιστορία: Συγκλονιστική η Όπερα “Διδώ και Αινείας”

Αποθέωσε το κοινό τη “Διδώ και τον Αινεία”-Ανεβάζει τον πήχη το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτορίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Black Box. H θρυλική όπερα “Διδώ και Αινείας” και το τραγικό τέλος του έρωτά τους παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού. Στο κατάμεστο Black Box προστέθηκαν επιπλέον καθίσματα καθώς υπήρξε πολύ μεγάλη προσέλευση, αφού το έργο είχε εξάψει την περιέργεια του κοινού, που έσπευσε να παρακολουθήσει την Όπερα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας καταπιάστηκε με Όπερα και τα αποτελέσματα δικαίωσαν όλους όσοι συμμετείχαν στο εγχείρημα. Σε συνεργασία με το Φωνητικό Σύνολο Μελίφωνο, με ζωντανή μουσική επένδυση επί σκηνής από το Μπαρόκ Μουσικό Σύνολο του Ωδείου, και με τη συμμετοχή της Μελοδραματικής Τάξης του Δημοτικού Ωδείου, το κοινό απόλαυσε τη Διδώ, τη θρυλική βασίλισσα της Καρχηδόνας, και τον έρωτά της με τον Τρώα ήρωα Αινεία, αλλά και το παιχνίδι της Μοίρας, με το άδοξο τέλος της αγάπης αυτής, μέσα από την ίντριγκα και το σκοτεινό παιχνίδι μιας μάγισσας.

Με τις εκπληκτικές φωνές τους, η σοπράνο Κατερίνα Παλαιολόγου και ο τενόρος Μάνος Κοκκώνης, αλλά και όλοι  οι υπόλοιποι συντελεστές, παρακολουθήσαμε να ξεδιπλώνεται ο λυρικός έρωτας της Διδούς και του Αινεία, σε αγαστή μουσική συγχορδία με το Μουσικό Σύνολο Μπαρόκ, ταξιδεύοντας το κοινό στην εποχή του Μπαρόκ, σε ένα λιτό και απέριττο σκηνικό, με τη σκηνοθετική ματιά και έμπνευση του Παναγιώτη Αδάμ, που εστίασε στους πρωταγωνιστές, ξετυλίγοντας την ιστορία τους, περνώντας στο κοινό μηνύματα διαχρονικά.

Να σημειωθεί ότι η διάσημη Όπερα του Henry Purcell, εμπνευσμένη από την Αινειάδα του Βιργιλίου, αποδόθηκε εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, κάτι που ανέβασε αυτόματα το επίπεδο δυσκολίας του έργου. Η αφήγηση στα ελληνικά, πριν τα μουσικά κομμάτια, μάς έβαζε στο κλίμα της ιστορίας, δίνοντας και μια υπαρξιακή, φιλοσοφική διάσταση.

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας απέδειξε για ακόμα μια φορά τη σπουδαία δημιουργική δουλειά που γίνεται, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον πήχη στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, με μια άρτια παραγωγή, άξια ανάλογων παραγωγών εξωτερικού, με το κοινό να τους αποθεώνει με ζεστό παρατεταμένο χειροκρότημα!

Ακόμα μια παράσταση-και τελευταία- θα δοθεί απόψε το βράδυ στις 21.00 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Μαίρη Περδικέα

 

Στιγμιότυπα από την παράσταση

DSC-0056

DSC-0057

DSC-0058

DSC-0059

DSC-0060

DSC-0061

DSC-0062

DSC-0063

DSC-0064

image00016

image00017

image00018

image00019

image00020

image00021

image00022

image00023

Πρωταγωνιστούν:

Διδώ: Κατερίνα Παλαιολόγου
Αινείας: Μάνος Κοκκώνης
Μπελίντα: Ελένη Αλεξοπούλου
Μεγάλη Μάγισσα: Βίλλυ Κυριακοπούλου
Κυρία των τιμών: Φωτεινή Αράπη
Πνεύμα: Μαρία Τσερπέ
Μάγισσες: Βίκη Βασιλειάδη, Σταυρούλα Δαμήλου, Μαρία Τσερπέ, Τώνια Δικαίου, Ελένη Αλεξοπούλου, Βασιλική Κουτσογεωργοπούλου

Συνοδεύει μουσικά το Μπαρόκ Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας:

Katalin Kertesz, Σοφία Αναγνώστου (βιολί)
Γιώργος Παυλάκος (φλάουτο με ράμφος)
Αντώνης Μαζιώτης (βιόλα)
Βαρβάρα Τσότρα (βιολοντσέλο)
Στάθης Γυφτάκης (τσέμπαλο)

Συμμετέχει το Φωνητικό Σύνολο Μελίφωνο

Διδασκαλία Χορωδίας: Αθανασία Κυριακίδου, Κατερίνα Παλαιολόγου, Τώνια Δικαίου

Χορωδοί:

Αγγελέτου Λένα, Αναγνωστόπουλος Κώστας, Αναγνωστοπούλου Πολυτίμη, Γαραντζιώτης Γιάννης, Γρηγοροπούλου Νίκη, Καναβός Μιχάλης, Kατσουλέα Σοφία, Κλείδωνα Ζωή, Κουφαλάκου Εύα, Μαυρέα Βούλα, Μιχαήλ Μάρτζυ, Μουλουχάκου Βασιλική, Σπηλιόπουλος Αιμίλιος, Σταματελοπούλου Κατεριλένα, Φουκαράς Αλέξανδρος

Χορεύουν οι: Λουκάς Θεοδοσόπουλος, Λίλλυ Τριαντάρη
Την κίνηση υπογράφουν οι Λουκάς Θεοδοσόπουλος και Λίλλυ Τριαντάρη

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ

Επιμέλεια κοστουμιών και σκηνικών: Παναγιώτης Αδάμ

Συγγραφή παράλληλου κειμένου : Βίκη Βασιλειάδη, Σταυρούλα Δαμήλου, Τώνια Δικαίου, Μαρία Τσερπέ.

Φώτα: Αλέξανδρος Μπεκ

Ηχοληψία: Αλέξανδρος Μπεκ

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

To Top