Μουσική

Δημοτικό Ωδείο: Εγκρίθηκε η γενναία δωρεά του Ιδρύματος Στ.Νιάρχος

Mια ευχάριστη κι άκρως ικανοποιητική ανακοίνωση έκανε το μεσημέρι ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης και αφορά την “γενναία δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος”, όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε.

Η δωρεά αυτή θα αφιερωθεί στην διοργάνωση του 3ου φεστιβάλ “International Kalamata Music Days” που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι από τις 3 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει 14 συναυλίες και 5 masterclasses.

Οι καταξιωμένοι μουσικοί και παιδαγωγοί που θα διδάξουν στα masterclass του Ιουλίου είναι ο κόντρα-τενόρος Άρης Χριστοφέλλης και ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Αδάμ (Masterclass Λυρικού Τραγουδιού και Σκηνικής Παρουσίας – 3 με 8 Ιουλίου 2019), ο Felix Froschhammer (Masterclass Βιολιού – 10 με 18 Ιουλίου 2019), η Indira Rahmatulla (Masterclass Βιολοντσέλου – 10 με 18 Ιουλίου 2019) και η Αλεξία Μουζά (Μasterclass Πιάνου – 10 με 18 Ιουλίου 2019).

Τα masterclass απευθύνονται σε νέους και νέες μουσικούς (τραγούδι, βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο) από όλον τον κόσμο και όλων των ηλικιών – από σπουδαστές και απόφοιτους ωδείων μέχρι και σπουδαστές μουσικών σχολών του εξωτερικού.

Το αίτημα του Δημοτικού Ωδείου έγινε αποδεκτό από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος που δίνει κύρος με την εμπιστοσύνη του σε τέτοιες διοργανώσεις. 

Ιστορία

Το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» δημιουργήθηκε και ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 ως εξέλιξη και φυσική συνέχεια του masterclass βιολοντσέλου της Indira Rahmatulla, που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας το καλοκαίρι του 2016 με την υποστήριξη της «Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ» και τη βοήθεια του «Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας – ΤΕΡΨΙΣ». Από τότε έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς δύο φορές.

Ήδη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του φεστιβάλ το 2017 προστέθηκαν πλάι στη νυν Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ και διδάσκουσα στο ετήσιο masterclass βιολοντσέλου, Indira Rahmatulla, ενθουσιωδώς ο διαπρεπής Γερμανός βιολονίστας Felix Froschhammer και η καταξιωμένη πιανίστρια Αλεξία Μουζά. Από τότε έχουν επισκεφτεί την Καλαμάτα για τα masterclass νέοι και νέες μουσικοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Κορέα, η Ουγγαρία και η Τουρκία.

Στο συναυλιακό πρόγραμμα των προηγούμενων φεστιβάλ υπάρχον διεθνείς εκπαιδευτικές συνεργασίες και ανταλλαγές, όπως π.χ. με το «Klezmagic Ensemble» («Antre Foundation», Άμστερνταμ) και την ορχήστρα πνευστών «Danubia Symphonic Winds» (Αυστριακή Πρεσβεία – «Ελληνοαυστριακό Πολιτισμικό Καλοκαίρι»), αλλά και κοινές παραγωγές με το «Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας». Τέλος, στις συναυλίες των «Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας» έχουν εμφανιστεί γνωστά σύνολα όπως π.χ. το σύνολο παλαιάς μουσικής «Ex Silentio» του Δημήτρη Κούντουρα, το «Arionas Gyftakis’ Jazz Quartet» κ.α.

 

info

To Top