Βιβλίο

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: 18.000 βιβλία δανείστηκαν το 2019

Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19.30 μ.μ., το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο χώρο του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας κος Θανάσης Βασιλόπουλος, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Βασίλης Κοσμόπουλος, ο επικεφαλής του Ανοιχτού Δήμου κος Μανώλης Μάκαρης, καθώς και μέλη, φίλοι και εθελοντές της Βιβλιοθήκης. Το φλουρί κέρδισε η κα Καμαρινοπούλου Αμαλία και συνοδευόταν από ένα βιβλίο.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον απολογισμό δράσης του 2019 και τη στοχοθεσία για το 2020. Παρακάτω ακολουθούν ενδεικτικά, ορισμένα σημεία που αναφέρθηκαν από την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κα Νινέτα Σωτηράκη:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Η απορρόφηση του τακτικού προϋπολογισμού άγγιξε το 96,26%, ενώ έχει συμβασιοποιηθεί το 95,62% του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΚΒ Καλαμάτας είναι η 4η Δημόσια βιβλιοθήκη της Ελλάδας σε χρηματοδότηση ΠΔΕ (155.000€ την τριετία 2017-2019) και η 1η σε απορρόφηση κονδυλίων.

προμήθειες – εργασίες που πραγματοποιήθηκαν:

 • Ολοκλήρωση και πλήρης θέση σε λειτουργία του υπερσύγχρονου συστήματος σήμανσης και ασφάλειας υλικού μέσω τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων (RFID). Πλέον όλες οι διαδικασίες συναλλαγής με το κοινό (χρέωση, ξεχρέωση, κράτηση, αναγνώριση μελών) γίνονται αυτοματοποιημένα, χωρίς μηχανοκίνητη εισαγωγή δεδομένων. Έχουν επικολληθεί ειδικές ετικέτες ασφαλείας σε όλα τα τεκμήρια και με τον τρόπο αυτό έχουν εξαλειφθεί οι απώλειες υλικού.
 • Αντικατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης Βιβλιοθήκης με το σύγχρονο ILS Koha. Η ΔΚΒ Καλαμάτας είναι η 2η Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που μπήκε στο πιλοτικό πρόγραμμα διασύνδεσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης με δωρεάν παροχή του συστήματος, του hosting, της μετάπτωσης των δεδομένων, της παραμετροποίησης.
 • Αντικατάσταση όλων των ΗΥ του αναγνωστηρίου και εγκατάσταση ειδικού λογισμικού διαχείρισης και ελέγχου της πρόσβασης.
 • Εγκατάσταση νέου προβολέα και κυλιόμενης οθόνης προβολής στο παιδικό τμήμα.
 • Απασχόληση βιβλιοθηκονόμου με σύμβαση που εξασφάλισε την καταλογογράφηση και διάθεση στο κοινό 3.000 βιβλιογραφικών εγγραφών
 • Αγορές βιβλίων συνολικής αξίας 8.000 €. Αυτό μεταφράζεται σε 728 νέα βιβλία. Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα μελών για αγορές και καλύφθηκε στο 100% η απαιτούμενη παιδική βιβλιογραφία για τη διεξαγωγή της καλοκαιρινής εκστρατείας.
 • Παραγγελία επαγγελματικού μηχανήματος ψηφιοποίησης σπάνιων και εύθραυστων τεκμηρίων για τη διάσωση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήδη υπάρχει συμφωνία με τοπικούς φορείς, όπως το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και οι τοπικές εφημερίδες για την ψηφιοποίηση του αρχείου τους και έχει γίνει σχετική πρόταση προς το Δήμο Καλαμάτας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ:

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 30 εκδηλώσεις πολιτιστικού/εκπαιδευτικού χαρακτήρα για ενήλικες και παιδιά, με σημαντικότερες:

 • 05/02/2019: Εκδήλωση “Η ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα: πως και γιατί αλλάζει το αφήγημα της ιστορίας ανάλογα με τον αφηγητή” με προσκεκλημένη ομιλήτρια τη συγγραφέα και μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου και το Bookmark.
 • 13/03/2019: Στρογγυλό τραπέζι «Γαλλοφωνία & Γαστρονομία» σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το Elite City Resort με καλεσμένους τον Jean – Marie Hoffmann (executive chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα), την Ντίνα Νικολάου, τον Κώστα Παπαδημητρίου και τον Παναγιώτη «Γαστροναύτη» Παπανικολόπουλο.
 • 16/03/2019: 3ος μαραθώνιος ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία (ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα με 285 αναγνώστες – μαθητές, εκπαιδευτικούς και ιδιώτες – από 26 σχολεία και κέντρα Γαλλικής γλώσσας από τη Μεσσηνία) υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Ως αναγνώριση για το σπουδαίο έργο που προσφέρει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας στην ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού, η ομάδα Γαλλοφωνίας προσκλήθηκε και παραβρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβης της Γαλλίας κος Cristophe Chantepy για τη γιορτή της Γαλλοφωνίας τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στην Πρεσβευτική Κατοικία της Γαλλίας.
 • 02/04/2019: Εορτασμός της Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με διοργάνωση δημόσιων αναγνώσεων παιδικών βιβλίων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για την πραγματοποίηση των αναγνώσεων εργάστηκε το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και ομάδα 18 εθελοντών.
 • 05/04/2019: Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Οργάνωση και Λειτουργία Σχολικών Βιβλιοθηκών» σε εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στις σχολικές βιβλιοθήκες σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου
 • 03/05/2019: Παρουσίαση του βιβλίου «Γάλα Μαγνησίας» του Κώστα Ακρίβου και παρουσία του συγγραφέα στη Λέσχη Ανάγνωσης, σε συνεργασία με το Bookmark και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βιβλίο βραβεύτηκε με το βραβείο “Athens Prize for Literature 2019”
 • 07-08/2019: Συμμετοχή στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λασκαρίδη: παιδικά εργαστήρια με αφηγήσεις, παιχνίδια, πειράματα, προβολές, κατασκευές, μέχρι και εξωτερικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν, φέρνοντας στη Βιβλιοθήκη πάνω από 150 παιδιά από 4 έως 16 ετών.
 • 21/09/2019: Παρουσίαση του βιβλίου «Σινέ Λαύκος» του Δημήτρη Πιατά, παρουσία του συγγραφέα/ηθοποιού από τον Σάκη Σερέφα και τη Σοφία Νικολαϊδου σε συνεργασία με το Bookmark και τον Πολιτιστικό Αντίλογο.
 • 30/09/2019: 1η συνάντηση του β’ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης με καλεσμένη τη συγγραφέα Τατιάνα Αβέρωφ. Η Λέσχη ανάγνωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων. Η λέσχη αριθμεί 45 τακτικά μέλη, λαμβάνει χώρα κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης και για φέτος έχουν επιλεγεί για ανάγνωση βιβλία Ελληνίδων μυθιστοριογράφων
 • 09/11/2019: Παρουσίαση του βιβλίου «Νίκος Καββαδίας: ο αρμενιστής ποιητής» του Μιχάλη Γελασάκη, παρουσία του συγγραφέα και του Γιώργου Ζεβελάκη, ερευνητή της λογοτεχνίας. Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα και το Βιβλιόπολις.
 • 25/11/2019: έναρξη των Βιωματικών Εργαστηρίων Ρητορικής που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Περιφέρειας Πελοποννήσου με Υπεύθυνη οργάνωσης – εμψύχωσης την Ελένη Βολονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 • 04/12/2019: Επιμορφωτική συνάντηση για νηπιαγωγούς με θέμα «Βιωματικές πρακτικές και δραστηριότητες για την ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης με αφορμή ένα βιβλίο» με καλεσμένη εισηγήτρια τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Γιολάντα Τσορώνη, σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου.

 

ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

 • Στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία συνολικά φιλοξενήθηκαν 929 μαθητές από 38 διαφορετικά σχολεία.
 • Δανείστηκαν 18.000 βιβλία, σχεδόν 70 βιβλία ημερησίως
 • Ενεγράφησαν 622 νέα μέλη
 • Έγιναν αποδεκτά 500 βιβλία από δωρεές. Μεγάλοι δωρητές 2019 ο κος Γρηγόρης Ηλιόπουλος, ο Ροταριανός Όμιλος «Καλαμάτα-Φαραί», η Μεσσήνια συγγραφέας παιδικών βιβλίων κας Λούφα-Τζοάννου και ο σύζυγός της κος ΑχιλλέαςΤζοάννος, ο φιλόλογος κος Γεώργιος Στασινάκης
 • Συνεχίζεται η τροφοδοσία του δικτύου συνεργαζόμενων σχολικών βιβλιοθηκών για τον εμπλουτισμό τους με ανενεργό υλικό της Βιβλιοθήκης. Για το 2019 δόθηκαν πάνω από 250 βιβλία σε σχολεία του Νομού, καθώς και 10 ΗΥ στο 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας για την πρακτική άσκηση των μαθητών και στο ΚΕΣΥ Καλαμάτας.
 • Η ΔΚΒ Καλαμάτας εκπροσωπήθηκε στο 85ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών που έγινε το Σεπτέμβρη στην Αθήνα (IFLA WLIC 2019 Athens) με υποτροφία που έλαβε η κα Τόνια Καραλιά από το Ίδρυμα Λασκαρίδη
 • Η ΔΚΒ Καλαμάτας επελέγη από το Υπουργείο Παιδείας ως Εθνικός Φορέας Υποδοχής Επιμόρφωσης Ξενόγλωσσων Εκπαιδευτικών για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μοντέρνων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ecml.at). Προγραμματίζεται η διεξαγωγή δύο σεμιναρίων για το 2020
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: 18.000 βιβλία δανείστηκαν το 2019
To Top