Τροφή για σκέψη

Δήμος Καλαμάτας: “Η ρύπανση σε κανάλια και τάφρους οφείλεται στις κτηνοτροφικές μονάδες”

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ: "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ"

"Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ρύπανση που εντοπίστηκε σε κανάλια και τάφρους του ΓΟΕΒ οφείλεται κυρίως στις κτηνοτροφικές μονάδες", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ: "ΟΧΙ ΑΡΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΜΟΥΤΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΣΚΟΥΤΗ"

Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΟΕΒ Παμίσου πληροφορεί ότι οι καλλιεργητές έχουν ενημερωθεί ότι δεν πρέπει να αρδεύουν από τις αποστραγγιστικές τάφρους Κασκούτη και Μουτελάκη και πως η ρύπανση δημιουργεί εκτός από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα στην αρδευτική λειτουργία του ΓΟΕΒ.

"Το θέμα είναι ποιός θα ελέγξει, θα εξειδικεύσει, θα εντοπίσει και θα επιβάλλει όσα προβλέπει ο Νόμος. Δεν πρέπει να μείνουμε στις διαπιστώσεις"

καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.

Μετά και το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που επιβεβαιώνει τη ρύπανση στα κανάλια, και ειδικά σε Μουτελάκη και Κασκούτη, και δείχνει ως υπεύθυνες κυρίως κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, επιβεβαιώνεται ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που από την αρχή είχε κάνει λόγο για ρύπανση στο Μουτελάκη που δεν οφείλεται στον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας. Ο δήμαρχος σε δηλώσεις του είχε πει σε συνέντευξη Τύπου πως
"Η ρύπανση δεν προέρχεται από βοθρολύματα, αλλά ενδεχομένως από βιομηχανικές μονάδες. Το πρόβλημα με τα λύματα είναι σοβαρό και δυστυχώς ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει τον μηχανισμό να το ελέγξει. Αυτό είναι δουλειά των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της Αστυνομίας"

"Nα επιληφθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλιώς θα συνεχίζεται η αφροσύνη, και αυτή η εγκληματική ενέργεια!"

είχε δηλώσει τότε ο δήμαρχος.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Βεργόπουλος, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όταν είχε έρθει προς συζήτηση το θέμα της ρύπανσης στο Μουτελάκη και στα γύρω κανάλια, τα εξής: "Να δούμε τι προβλέπουν οι μελέτες αυτές από ελαιοτριβεία, τυροκομία κλπ, και να δούμε τελικά που πάνε αυτά τα απόβλητα για τα οποία σήμερα συζητάμε. Και να μην ρίχνουμε τις ευθύνες στον Βιολογικό ή στη ΔΕΥΑΚ. Δεν είναι εκεί τελικά το πρόβλημα", είχε δηλώσει με νόημα.

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑΚ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Όπως είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Ιανουαρίου, η ΔΕΥΑΚ έχει ήδη αποστείλει αίτημα στην Περιφέρεια-ως αρμόδια για την αδειοδότηση των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής- και ζητούσε να τις σταλούν οι μελέτες που έχουν υποβάλλει οι ίδιες οι επιχειρήσεις και αφορούν τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων τους.
Μέχρι σήμερα, όπως μας δήλωσε, δεν έχει παραλάβει τίποτα ακόμα από την Περιφέρεια.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ;

Αρμόδιες υπηρεσίες υπάρχουν και είναι η Περιφέρεια, η Αστυνομία και φυσικά οι εισαγγελικές Αρχές, εφόσον έχει διαπιστωθεί η ρύπανση. Όλος ο μηχανισμός πρέπει να κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα. Η νομοθεσία θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας των βιομηχανικών και κτηνοτροφικών μονάδων, και το πως θα επεξεργάζονται τα απόβλητά τους. Και σε καμία περίπτωση αυτά δεν πρέπει να καταλήγουν σε αποστραγγιστικά κανάλια. Σε μια τέτοια περίπτωση επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες, που φτάνουν μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Δυστυχώς, η χρόνια ανοχή ή ολιγωρία των κρατικών Αρχών έχει οδηγήσει κάποιους στην ασυδοσία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα μικρή ή μεγάλη, όταν αυτή επιβαρύνει, σαν να μην υπάρχει αύριο, το περιβάλλον. Αυτή η ασυδοσία και η αίσθηση του απυρόβλητου και της ατιμωρησίας από κάπου καλλιεργήθηκε. Το θέμα είναι να παρέμβει άμεσα η πολιτεία και να επιβάλλει τη νομιμότητα. Δεν αρκούν διαπιστώσεις, αλλά πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους αυτού του διαρκούς περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Μαίρη Περδικέα

Δήμος Καλαμάτας: “Η ρύπανση σε κανάλια και τάφρους οφείλεται στις κτηνοτροφικές μονάδες”

Δημοφιλέστερα

To Top