ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Δυτικής Μάνης: “Το Υπουργείο να αποσύρει το νομοσχέδιο για τον εκσυχρονισμό της Πολεοδομικής Νομοθεσίας”

Τις ενστάσεις του καταθέτει ο Δήμος Δυτικής Μάνης στη δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Ο Δήμος διαπιστώνει λάθη στο νομοσχέδιο και αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος από τη νεα και εκτός λογικής αρτιότητα που καθορίζεται για την εκτός σχεδίου δόμηση να είναι ελάχιστα τα οικόπεδα που θα μπορούν να οικοδομηθούν, με τραγικές συνέπειες τόσο για την αξία της γης αυτής, όσο και για τον κατασκευαστικό κλάδο. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο έχει δομηθεί πάνω σε λάθος κατεύθυνση, καθώς σύμφωνα με τον Δήμο Δυτικής Μάνης, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανέγερση κτισμάτων με τον ίδιο τρόπο σε όλη την επικράτεια. Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να υλοποιήσουν οι ίδιοι Τοπικά Χωροταξικά Σχέδια, με απλές και όχι χρονοβόρες διαδικασίες βασισμένοι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε οικισμού και της κάθε περιοχής τους.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και από άλλους Δήμους και αυτοδιοικητικούς που ζητούν τη διόρθωσή του ή την απόσυρσή του.

 

Αναλυτικά η παρέμβαση του Δήμου Δυτικής Μάνης στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας:

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Μάνης, Π.Ε. Μεσσηνίας και αποφασίστηκε ομόφωνα η υποβολή σχολίου στην υπό εξέλιξη διαβούλευση του νομοσχεδίου <Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας>.

Το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται στην ουσία δεν καταργεί τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση αλλά την εκτός σχεδίου δόμηση στο σύνολο της. Η νέα αρτιότητα για την εκτός σχεδίου δόμηση (επιφάνεια μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων, πρόσωπο τουλάχιστον 45 μ. σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό και ελάχιστο βάθος 50 μ. ) καθιστά οριστικά μη άρτια και μη οικοδομήσιμα όλα τα εκτός σχεδίου γήπεδα αφού αυτά τα οποία θα πληρούν τις προδιαγραφές θα είναι ελάχιστα και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα είναι άξια επενδυτικού ενδιαφέροντος για κατοικία.

"Ποιος θα ήθελε να κατασκευάσει την κατοικία του με πρόσωπο σε επαρχιακή οδό; Πέραν αυτού έχει γίνει χωρίς κάποια μελέτη για το μήκος του ελάχιστου πλάτους και βάθους. Γιατί μήκος 45μ και όχι 30μ ή 15μ ή 50μ και γιατί βάθος 50μ και όχι 40μ ή 60μ και γιατί πρόσωπο μόνο σε αναγνωρισμένη οδό ( κατά την έννοια της αναγνωρισμένης οδού στη Ελλάδα ) και όχι πρόσωπο σε οποιαδήποτε οδό;"

Το βασικότερο είναι η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης από οποιασδήποτε είδους οδό και το πλάτος αυτής και όχι ο χαρακτηρισμός της.

Με δεδομένο ότι εντός των σχεδίων πόλεων και εντός των οικισμών έχουμε κορεσμό αφού η πολιτεία δεν μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια να βρει τον τρόπο για την επέκταση τους θα οδηγηθούμε ουσιαστικά στην απαγόρευση της ανέγερσης νέων κτισμάτων στην Ελλάδα το οποίο δεν θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ο στόχος του νομοσχεδίου.

Ένα άλλο βασικό λάθος στο νομοσχέδιο, έτσι όπως αυτή επιχειρείται, είναι ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανέγερση κτισμάτων σε όλη την επικράτεια με τον ίδιο τρόπο.

"Είναι διαφορετικές οι ανάγκες ανά Νομό αλλά και ανά Δήμο. Ακόμα και σε έναν μικρό Δήμο σαν τον Δήμο Δυτικής Μάνης είναι διαφορετικές οι ανάγκες ανά Τοπική Κοινότητα. Επίσης είναι μύθος ότι κτίζοντας εκτός σχεδίου θα οικοδομήσουμε όλη την Ελλάδα".

Αν κοιτάξει κάποιος τους δασικούς χάρτες θα δει ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της χώρας είναι δασικό. Εάν εκτός των δασικών εκτάσεων αφαιρέσεις και αυτές οι οποίες λόγω κακής ή καθόλου πρόσβασης ή λόγω μη δυνατότητας σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας ή λόγω μη ύπαρξης ενδιαφέροντος για ανέγερση κατοικίας ή επιχείρησης ( τα περισσότερα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον για ανέγερση κατοικίας αφού όσοι χτίζουν εκτός σχεδίου το κάνουν για την θέα ή και την ησυχία και όσοι κάνουν επιχειρήσεις θέλουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ) οι εκτάσεις στις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει οικοδομική δραστηριότητα είναι ελάχιστες σε ποσοστό και ακόμα και αν δομηθούν όλες που αυτό είναι αδύνατον η κάλυψη εκτός σχεδίου θα ήταν μικρότερη από 1:100.000.

Επίσης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην Χωροταξική και Πολεοδομική Νομοθεσία, ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να εγκλωβίσουμε τον κόσμο εντός πόλεων και οικισμών τον έναν πάνω και δίπλα από τον άλλο να μην μπορούν να χαρούν τον ήλιο και τον καθαρό αέρα. Είναι διαφορετικό να ζεις στα παράλια της Μεσογείου και διαφορετικά στην κεντρική Ευρώπη.

Η δυνατότητα να χαρείς τα περιβαλλοντολογικά πλεονεκτήματα που έχει η Πατρίδα μας στην μόνιμη ή εξοχική σου κατοικία αλλά και ως επισκέπτης τουριστικών καταλυμάτων είναι ο μόνος τρόπος να προσεγγίσουμε επενδυτές αλλά και να εξασφαλίσουμε την άνετη διαβίωση μας.

Τέλος θα πρέπει να εξεταστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία αφού ο κατασκευαστικός κλάδος θα εξαφανισθεί ( είναι γνωστό ότι την τελευταία δεκαετία η κατασκευή κτιρίων έχει περιοριστεί στα εκτός σχεδίου ) αλλά και σε μια μέρα χιλιάδες ιδιοκτήτες θα απολέσουν το 95% της αξίας της περιουσίας τους.

"Είναι για εμάς δεδομένο ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι όροι δόμησης εκτός σχεδίου. Όμως αυτό πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες αλλά και την υφιστάμενη αρχιτεκτονική της κάθε τοπικής κοινωνίας. Η πρόταση μας είναι το υπουργείο να αποσύρει το νομοσχέδιο"

Να δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στους Δήμους την δυνατότητα να υλοποιήσουν Τοπικά Χωροταξικά με απλές και όχι χρονοβόρες διαδικασίες που θα καθορίζουν τους όρους και περιορισμούς δόμησης σε κάθε Κοινότητα. (Η σύνταξη μελέτης για κάθε Κοινότητα θα γίνεται μεμονωμένα και όχι για το σύνολο του Δήμου έτσι ώστε οι διαδικασίες να είναι πιο γρήγορες και να αντιμετωπιστούν πρώτα οι περιοχές που δέχονται περισσότερες πιέσεις για ανοικοδόμηση)

Να δώσει άμεσα την δυνατότητα για επεκτάσεις των οικισμών με δυνατότητα επιλογής διαφορετικών όρων δόμησης ανά οικισμό. ( Μπορεί όλοι οι οικισμοί στην Ελλάδα να είναι προ του '23 αλλά έχουν τελείως διαφορετικές ανάγκες και χαρακτήρα ακόμα και οικισμοί που απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους ).

Να δώσει την δυνατότητα διάνοιξης νέων δρόμων εντός οικισμών αλλά και εκτός σχεδίου, να κάνει υποχρεωτικό το ελάχιστο πλάτος τους ( χωρίς να επηρεάζεται η αρτιότητα των οικοπέδων για να είναι εύκολο στους ιδιοκτήτες να παραχωρούν).

"Δεν γίνεται να μας ενδιαφέρει ο χαρακτηρισμός της οδού για την αρτιότητα ενός οικοπέδου είτε είναι εκτός είτε είναι εντός οικισμού. Θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η ύπαρξη της οδού και το ελάχιστο πλάτος της για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ή φαινομένων"

Να γίνει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι διαδικασίες για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός νέου σχεδίου πόλεως να μην υπερβαίνουν την πενταετία. Σχέδια πόλεως τα οποία θα ξεκινήσουν να εκπονούνται τώρα σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας σήμερα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά από 25 ή 30 χρόνια θα έχουν ξεπεραστεί και δεν θα είναι δυνατόν να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας έτσι όπως θα έχουν διαμορφωθεί.

Δήμος Δυτικής Μάνης: “Το Υπουργείο να αποσύρει το νομοσχέδιο για τον εκσυχρονισμό της Πολεοδομικής Νομοθεσίας”

Δημοφιλέστερα

To Top