ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και οι δικηγόροι Καλαμάτας στην πορεία διαμαρτυρίας στις 9 Νοεμβρίου: “Συνεχιζόμενη αντι-δικηγορική η στάση της Κυβέρνησης”

ΑΠΟΦΑΣΗ του Δ.Σ. του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας με αφορμή την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2023 σε ποσοστό της αύξησης του Δ.Τ.Κ. κατ’ εφαρμογήν του Ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4670/2020, θεωρεί αυτή την ενέργεια της Κυβέρνησης ως τη σταγόνα εκείνη που ξεχειλίζει το ποτήρι της συνεχιζόμενης οικονομικής απαξίωσης του κλάδου.

“Μετά από την 10ετή Μνημονιακή επιδρομή στα εισοδήματα των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών, τη διετή αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω της πανδημίας covid-19, όπου η Κυβέρνηση αγνόησε παντελώς τον κλάδο των δικηγόρων, ως προς τα μέτρα οικονομικής στήριξης σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς χώρους, δίδοντας μόνο ψιχία σε αυτούς”

“αλλά και την καθοριστική ενεργειακή κρίση που μαστίζει το βιοτικό επίπεδο τόσο των συναδέλφων όσο και όλων των Ελλήνων πολιτών αφού έλαβε υπόψιν:

1/ το γεγονός ότι υφίστανται κομβικά οικονομικά – φορολογικά αιτήματα που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί από την Κυβέρνηση, όπως κυρίως:

  • η κατάργηση, άλλως, μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες,
  • η επέκταση απαλλαγής των επιτηδευματιών από ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ (μόνιμη εφαρμοσθείσα μνημονιακή δέσμευση),
  • η απάνθρωπη υπέρμετρη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, • η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
  • το αίτημά μας για την καθιέρωση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως της καθιέρωσης πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού αντικειμένου,

2/ το γεγονός ότι η δικαστηριακή και η εν γένει δικηγορική ύλη συρρικνώνεται.

3/ το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας ως κλάδος λάβαμε ασήμαντες έως μηδαμινές οικονομικές ενισχύσεις, σε αντίθεση με άλλους κλάδους,

4/ το γεγονός ότι η Κυβέρνηση μέσα σε αυτό το δυσμενές για την κοινωνία και το δικηγορικό σώμα περιβάλλον εξήγγειλε την αύξηση από 1.1.2023 των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, εξισώνοντας πρακτικά τους δικηγόρους με τους μισθωτούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων όμως καλύπτονται από τους εργοδότες τους, ενώ παράλληλα με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα αυξηθούν ανάλογα οι συντάξεις μας,

5/ την επί 7 χρόνια υστέρηση έκδοσης του ενιαίου κανονισμού του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να στερούνται οι δικηγόροι των παροχών που λαμβάνουν λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ (πχ ικανοποιητικά επιδόματα μητρότητας στις άμισθες γυναίκες δικηγόρους κοκ.)

6/ Την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας για τα Διοικητικά Δικαστήρια, η οποία θα επεξεργασθεί το πόρισμα της Επιτροπής του ΣτΕ υπό την προεδρία του Σύμβουλου Επικρατείας κ. Πικραμμενου:

  • χωρίς τη συμμετοχή ούτε ενός εκπροσώπου της Ολομέλειας αλλά και
  • χωρίς να δημοσιοποιήσει στους φορείς των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης το πόρισμα αυτό. Όλα τα ανωτέρω συνιστούν πράξεις που αναδεικνύουν τις αληθείς προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει ένα αδιέξοδο και καταστροφικό για τη Διοικητική δίκη δρόμο, που θα βρει το δικηγορικό σώμα σύσσωμο και ενωμένο δυναμικά αντίθετο!!!

και αφού διαπίστωσε τη συνεχιζόμενη αντι-δικηγορική στάση της Κυβέρνησης, και ενόψει όλων αυτών αποφάσισε τα εξής:

Α. Να συμμετάσχει για την προβολή των αιτημάτων του κλάδου στην πορεία διαμαρτυρίας στην Καλαμάτα κατά την πανελλαδική κινητοποίηση της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ της 9ης Νοεμβρίου 2022.

Β. Αναλόγως της στάσης της Κυβέρνησης για τα αιτήματα του κλάδου, να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

 

Και οι δικηγόροι Καλαμάτας στην πορεία διαμαρτυρίας στις 9 Νοεμβρίου: “Συνεχιζόμενη αντι-δικηγορική η στάση της Κυβέρνησης”
To Top