ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Το Δικηγορικό Σώμα έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του

ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Ημέρα πανελλαδικής διαμαρτυρίας ήταν η σημερινή, Πέμπτη 15 Απριλίου των Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων, σε εκτέλεση της από 12.3.2021 απόφασης της Ολομέλειας, για την “αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου”.

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας κι ο Πρόεδρος Περικλής Ξηρογιάννης παραχώρησαν στο εντευκτήριο του Δικαστικού Μεγάρου συνέντευξη τύπου, αναφερόμενος στα θέματα της διαμαρτυρίας.

Τι εισηγούνται οι Δικηγόροι Καλαμάτας

“Λαμβανομένων υπόψη των γνωστών συνθηκών της πανδημίας αλλά και της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε εκτέλεση της από 12.3.2021 απόφασης της Ολομέλειας για την οργάνωση δράσης «Ημέρες πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων» και δη σε «συγκέντρωση διαμαρτυρίας» των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αναφορικά με την «αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου» εισηγούμαστε τα εξής :

Οι σχετικές ΚΥΑ που εκδίδονται κάθε Σάββατο και έχουν ισχύ μιας εβδομάδας, αρχής γενομένης από την 06.00 ώρα της επερχομένης Δευτέρας, ή Τρίτης, έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα στους Δικηγόρους (και όχι μόνο) τόσο σε ότι αφορά τον γενικότερο προγραμματισμό των γραφείων τους όσο και στην οργάνωση/προετοιμασία των εκάστοτε υποθέσεων. Είναι ως ένα βαθμό αντιληπτό το «περιορισμένο» της ισχύος των ΚΥΑ με το επιχείρημα ότι ενδεχομένως την επερχόμενη εβδομάδα ίσως τα υγειονομικά δεδομένα να επιτρέπουν κάποια χαλάρωση ή ελευθέρωση της ύλης.

“Όμως θα ήταν σκόπιμο, το ίδιο περιορισμένο (εβδομαδιαίο) χρονικό πλαίσιο , να εκκινεί όχι την επερχόμενη Δευτέρα αλλά μετά από περισσότερες εργάσιμες ημέρες προκειμένου να προετοιμάζονται ορθά οι υποθέσεις”.

Επίσης στα διατυπωμένα αιτήματα της Ολομέλειας περιλαμβάνεται και το εξής: “Είναι επίσης σαφές ότι μπορούν να διεκπεραιώνονται περισσότερες υποθέσεις ανά ημέρα, με κατανομή ανά ώρες. Ειδικότερα θα πρέπει πλέον , να τροποποιηθεί το σύστημα της εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων, όπου προσδιορίζονται πολλές υποθέσεις χωρίς να μπορούν εκ των πραγμάτων να δικαστούν όλες, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται Δικηγόροι, διάδικοι και μάρτυρες σε υποθέσεις που θα οδηγηθούν σχεδόν βέβαια σε αναβολή. Είναι καιρός για θεσμοθέτηση της κατανομής στο έκθεμα ανά ώρα τόσο στα ποινικά όσο και στα πολιτικά.

Θα πρέπει να προχωρήσει το γρηγορότερο η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση ώστε να μην χρειάζεται η φυσική παρουσία για τη λήψη πιστοποιητικών, ή δικαστικών αποφάσεων, αλλά και η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων ως εναλλακτική δυνατότητα ,ταυτόχρονα με τη δυνατότητα της φυσικής κατάθεσης.

Εν όψει δε , των πολλών και σημαντικών νομοσχεδίων θα πρέπει να καλείται θεσμικά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να συμβάλλει συμβουλευτικά ,με εξειδικευμένους εκπροσώπους της, στην κατάρτισή τους. Επίσης θα πρέπει να διευρυνθεί το πεδίο δραστηριότητας των δικηγόρων, και όπως ορθά έγινε με τις ένορκες βεβαιώσεις να ακολουθήσουν και άλλες εργασίες.

2. Σε ότι αφορά το θέμα της έλλειψης οικονομικής στήριξης των Δικηγόρων προφανώς το Δικηγορικό Σώμα έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του, με τις υποχρεώσεις έναντι του Κράτους αμετάβλητες σε συνδυασμό με τις μεγάλες δαπάνες διατήρησης των επαγγελματικών γραφείων. Η σχετική διαχείριση από το αρμόδιο Υπουργείο από την αρχή της πανδημίας αποτελεί εμπαιγμό και προσβολή στον επιστημονικό κλάδο, τόσο με την ανεκδιήγητη τηλε-εκπαίδευση που επιχειρήθηκε αρχικά, όσο και με τη διαρκή υπαναχώρηση από τις υποσχέσεις στήριξης.

3. Με γνώμονα το γεγονός ότι οι Δικηγόροι αποτελούν βασικό πυλώνα του κράτους δικαίου, επισημαίνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, εκφράζει την προφανή και έντονη ανησυχία του για τα πρόσφατα περιστατικά ακραίας βίας που παρατηρούνται στην Ελληνική κοινωνία, φαινόμενο που δείχνει την ανάγκη να λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες (αστυνομικές, κοινωνικές, ψυχιατρικές), σε επίπεδο πρόληψης.

Εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου, διότι πέραν της τραγικότητας της βίαιης απώλειας ενός συνανθρώπου μας, είναι θέμα που θίγει την ίδια τη Δημοκρατία μας και οφείλουν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να εξιχνιάσουν άμεσα τη δολοφονία αυτή”.

To Top