ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διήμερο Ψαλτικής Τέχνης στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί, στις 4 και 5 Μαρτίου 2018, ένα διήμερο ψαλτικής τέχνης πανελλήνιας εμβέλειας, με σκοπό να υποστηρίξει την ανάδειξή της ως τμήματος της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της UNESCO.

Τη διενέργεια των εκδηλώσεων, που θα περιλάβουν φεστιβάλ χορωδιών και μία ημερίδα, καθώς και δράσεις διάχυσης της αξίας της ψαλτικής τέχνης σε σχολεία, θα υποστηρίξει ο Δήμος Καλαμάτας.

Για το σκοπό αυτό, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο, χθες Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, ο Κωνσταντίνος Πολίτης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί 10.000 ιεροψάλτες, μέλη 55 συλλόγων, καθώς και ο Φώτιος Γιαννακάκης, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, ο Νικόλαος Μποσίνης, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ο Κωνσταντίνος Σιάχος, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και ο Πέτρος Κατσαράκης, μέλος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας γνωστοποίησε στο Δήμαρχο την εκκίνηση της πρωτοβουλίας αυτής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να αναγνωρισθεί διεθνώς η ψαλτική τέχνη ως πολιτιστικός θησαυρός.

Πρόκειται περί της τέχνης, η οποία ενσωματώνει την αρχαία ελληνική μουσική, την οποία επένδυσε με τον ορθόδοξο χριστιανικό λόγο. Το σχετικό αίτημα θα τεθεί από 1/1/2018 σε δημόσια διαβούλευση.

Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα θέσει στη διάθεση της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών το Μέγαρο Χορού και θα παράσχει κάθε υποστήριξη, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για την επιτυχία των εκδηλώσεων, οι οποίες θα έχουν πανελλαδική και διεθνή αντανάκλαση.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, ότι η ανακήρυξη του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από πλευράς του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα βοηθήσει στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Διήμερο Ψαλτικής Τέχνης στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
To Top