ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Διαμαρτυρία αγροτικών Συλλόγων για τη σταφίδα – Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις για τον “μαύρο χρυσό” της Μεσσηνίας

“ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ” ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΣΙΝΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: “ΕΝΩΝΩ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ”

Οι αγροτικοί σύλλογοι Γαργαλιάνων – Μεσσήνης – Χανδρινού πραγματοποίησαν την πρώτη τους αγωνιστική κινητοποίηση στην Καλαμάτα, με πορεία από τη Μεσσήνη μέχρι το Διοικητήριο, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα υποστήριξης της σταφίδας και διαμαρτυρίας για την απαξίωση που υπέστη ειδικά τη φετινή χρονιά ο “μαύρος χρυσός” της Μεσσηνίας, στον Αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Από τον περασμένο Μάρτιο είναι γνωστό στην κυβέρνηση ότι η σταφίδα αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω ότι η ΠΕΣ στον ανταγωνισμό της με άλλους μεταποιητές σταφιδέμπορους συγκέντρωσε μεγάλο όγκο της περσινής παραγωγής δημιουργώντας ένα ”απόθεμα”. Σήμερα το πρόβλημα οξύνεται καθώς η φετινή παράγωγη προστίθεται στην ήδη συσσωρευμένη περσινή με αποτέλεσμα το μάρμαρο να το πληρώνουν οι παραγωγοί που έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια τους εκβιασμούς των εμπόρων που θέλουν να την αρπάξουν σε εξευτελιστική τιμή και από την άλλη τις ανοιχτές τιμές της ΠΕΣ .

Το πρόβλημα της σταφίδας έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια σε όλα μας τα προϊόντα, όπως την ελιά Καλαμών , το λάδι, την πατάτα, τα κηπευτικά και το φιστίκι φέτος που πλέον πέφτει η τιμή του κάτω από το κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής με τα αγροτικά εφόδια να έχουν τρομερές αυξήσεις (λιπάσματα 40% αύξηση), το αγροτικό ρεύμα ακριβαίνει και το πετρέλαιο κυμαίνεται σε τιμές απαγορευτικές.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε παθητικά τον ξεριζωμό μας! Γι αυτό συνάδελφοι δίνουμε το αγωνιστικό παρόν αύριο ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 στο Διοικητήριο με τα αγροτικά μας μηχανήματα”.

Προηγήθηκαν προσυγκεντρώσεις στην Καζάρμα και στον κόμβο της Μεσσήνης, ενώ παραβρέθηκε υποστηρικτικά κι ο Πρόεδρος του ΑΣ Ένωση Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν μαχητικά:

1) Να διασφαλιστεί η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021) σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.

2) Να διασφαλιστεί η διάθεση του αποθέματος  σε κρατικές δομές πχ σε  στρατό, σχολεία, νοσοκομεία κλπ- με τιμές που να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους σταφιδοπαραγωγούς μέλη της ΠΕΣ

3) Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής: Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια-είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος και των λαϊκών νοικοκυριών – καμία διακοπή αγροτικής-οικιακής παροχής.

 

To Top