Το δικό μου Σχολείο

Διακρίσεις και πρωτιές για τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά σε Αγώνες Ρητορικής Τέχνης

“Αποδίδει καρπούς” ο Όμιλος Επιχειρηματολογίας, Ελεύθερης Έκφρασης και Δημιουργικής Γραφής που λειτουργεί στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Στο Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά τα τελευταία 8 χρόνια λειτουργεί Όμιλος Επιχειρηματολογίας, Ελεύθερης Έκφρασης και Δημιουργικής Γραφής. Και κατά το τρέχον σχολικό έτος μαθήτριες και μαθητές που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο Όμιλο αποτέλεσαν τις ομάδες οι οποίες εκπροσώπησαν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά σε Αγώνες Λόγου – πανελλήνιους ή περιφερειακούς.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν στους 3ους Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Pierce, που διοργάνωσαν το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος από την 3η έως την 5η Μαρτίου 2023.
Η ομάδα εκπροσωπήθηκε από έξι παιδιά του Γυμνασίου και έξι του Γενικού Λυκείου, τόσο σε ατομικά αγωνίσματα όσο και στο ομαδικό των Διττών Λόγων (debate).

Η Κωνσταντίνα Κάρτσωνα (Β΄ Γυμνασίου) κέρδισε τη 2η θέση στην Εκφραστική Ανάγνωση, ενώ η Μαριλένα Κουτέλα (Γ΄ Γυμνασίου) προκρίθηκε στους τελικούς του Προτρεπτικού Λόγου.

Η ομάδα των Διττών Λόγων του Γυμνασίου ανάμεσα στις δεκαεννέα ομάδες προκρίθηκε στις τέσσερις καλύτερες του ημιτελικού.

Η Δήμητρα Μανωλοπούλου (Β΄ Λυκείου) προκρίθηκε στον τελικό του Προτρεπτικού Λόγου, ενώ η ομάδα των Διττών Λόγων του Γενικού Λυκείου κατετάγη στη 10η θέση ανάμεσα σε είκοσι δύο ομάδες Λυκείων.

Μία εβδομάδα αργότερα, ακολούθησαν οι 7οι Ρητορικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου 2023. Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι προκριματικοί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, ενώ το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαρτίου 2023 οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με τους τελικούς των αγωνισμάτων στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Η Βάλια Τσακαλάκου (Β΄ Γυμνασίου) προκρίθηκε στον τελικό της Εκφραστικής Ανάγνωσης. Η Μαριλένα Κουτέλα (Γ΄ Γυμνασίου) και η Ηλέκτρα Παρασκευοπούλου (Γ΄ Γυμνασίου) κατέκτησαν την 1η και 2η θέση αντίστοιχα στον Προτρεπτικό Λόγο, ενώ στο ίδιο αγώνισμα ο Παναγιώτης Κουσουλάκος (Α΄ Λυκείου) και ο Δημήτρης Ζαρρέας (Β΄ Λυκείου) κέρδισαν επίσης αντίστοιχα την 1η και 2η θέση.
Στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων, η ομάδα debate του Γυμνασίου προκρίθηκε στους τέσσερις του ημιτελικού, ενώ η ομάδα του Γενικού Λυκείου πήρε την 1η θέση.

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, ο Όμιλος Επιχειρηματολογίας, Ελεύθερης Έκφρασης και Δημιουργικής Γραφής των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά συνεχίζει τις συναντήσεις του μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή ενός εφήβου σε Ρητορικό Όμιλο και σε Αγώνες Ρητορικής Τέχνης συνεπάγεται την ανάπτυξη των ικανοτήτων του στη ρητορική τέχνη, την κατανόηση/ διαχείριση εννοιών και την αξιοποίηση των γνώσεών του για την ανταπόκρισή του στις απαιτήσεις των αγωνισμάτων και την καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Αναμφισβήτητα, επιτυγχάνεται η ενθάρρυνση της άμιλλας, η ανάπτυξη της κοινωνικότητας, η χρήση και η ανάδειξη της αξίας του εποικοδομητικού δημοκρατικού διαλόγου με την επίκληση τρόπων πειθούς και τη συμμόρφωση σε κανόνες, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

Διακρίσεις και πρωτιές για τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά σε Αγώνες Ρητορικής Τέχνης
To Top